- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„U EU samo bez stranog faktora“: Predstavnici Srpske učestvuju sutra na forumu BiH i EU u Briselu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Pratite nas
Bosna i Hercegovina ne može u Evropsku uniju sa strancima. Sa ovim stavom će predstavnici Republike Srpske pred evropske zvaničnike na Drugom političkom forumu u Briselu na visokom nivou između EU i BiH. Insistiraće na reformi Ustavnog suda BiH i zatvaranju kancelarije visokog predstavnika.
U Brisel su otputovali lideri političkih stranaka koji čine vlast na nivou BiH, delegacije Saveta ministara i Vlada Republike Srpske i Federacije BiH.
„BiH može ući u EU samo bez stranog faktora. To znači da nema ni visokog predstavnika, ni pravnog ni lažnog, a ni stranih sudija. Ako opet odstupe od toga, onda ne mogu govoriti da je Srpska ta koja koči procese. To rade stranci i to je već jasno“, rekao je predsednik Srpske Milorad Dodik.
„Želimo reformu Ustavnog suda, da želimo Zakon o Ustavnom sudu i da želimo da u Ustavnom sudu ne parcipiraju stranci. Tvrdimo da je značajno važno da OHR ode iz BiH i da se omogući da BiH funkcioniše na principu slova Dejtonskog sporazuma“, izjavio je zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac.
Federalni partneri u vlasti na nivu BiH imaju svoj dogovor. Usaglasili su stavove po pitanju izmena Izbornog zakona BiH, ali ih nisu predočili partnerima iz Srpske, piše RTRS.
Sa SNSD-om „trojka“ lomi koplja o sedištu Apelacionog odeljenja Suda BiH i reforme Ustavnog suda . Bošnjački partneri izričito odbijaju dogovor o odlasku stranih sudija, iako priznaju da bi to otvorilo vrata BiH ka pregovaračkom statusu.
„SNSD je postavio neke svoje uslove gde traži da se u paketu rešava Zakon o sudovima i Zakon o sprečavanju pranja novca. Dakle uz Zakon o sprečavanju sukoba interesa, smatram da bi to bio dovoljan iskorak koji bi nam omogućio da dobijemo odluku Evropske komisije o otvaranju pregovora BiH sa EU. Imamo sad u ovoj varijanti da mi blokiramo. Jer mi ne želimo da pristanemo na kompromis“, izjavio je premijer Federacije BiH i predsednik SDP-a Nermin Nikšić.
Ali, evropski zvaničnici optužuju Republiku Srpsku da se isprečila na evropskom putu BiH. Sve zbog zajedničkog cilja Brisela i Bošnjaka da zadrže strance, kaže Staša Košarac.
Predstavnici Srpske očekuju da će Forum u Briselu pokazati da li je Evropa spremna da poštuje prava Republike Srpske.
„Srpska je pokazala spremnost da se troje stranih sudija bira u Predstavničkom domu odnosno u Parlamentu BiH, a ostali izbor sudija u Parlamentima entiteta, ali Bošnjaci ne žele jer oni štite samo njihove interese. Dok ne prestane tiranija Ustavnog suda, mi ne možemo postati ni članica EU niti možemo govoriti o slobodnoj demokratskoj zemlji“, izjavio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković.
Mart 2024. godine je rok koji je Evropska komisija postavila pred BiH za ispunjenje ključnih evropskih prioriteta. Napravi li u naredna tri meseca potreban pomak, BiH će dobiti status pregovarača o pridruživanju Uniji. Koliko je blizu ili daleko, biće poznato posle Političkog foruma u Briselu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala