- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Proizvođač „Sputnjika Ve“ pravi vakcinu protiv HIV-a

© Foto : Federal Biomedical AgencyLaboratorija FMBA Rusije
Laboratorija FMBA Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
Pratite nas
Naučnici ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „ Gamaleja“ očekuju da će koristiti platformu mRNK za razvoj vakcina protiv HIV-a, saopštio je šef laboratorije centra Vladimir Guščin.
„U centru 'Gamaleje' postoji adenovirusna platforma, a već neko vreme imamo i platformu mRNK, koju sada aktivno razvijamo – nadamo se, između ostalog, da ćemo je aktivno koristiti za pravljenje vakcina koje bi mogle da se koriste prevenciju i lečenje HIV-a“, rekao je Guščin.
HIV napada imuni sistem i slabi odbranu organizma od infekcija i bolesti. SIDA se može razviti dve do 15 godina nakon zaražavanja. Još uvek ne postoji lek za HIV/AIDS. Međutim, lečenjem antiretrovirusnim lekovima virus se može kontrolisati, sprečiti prenošenje i smanjiti njegovo destruktivno dejstvo na organizam.
MRNK vakcine koriste kopiju molekula da bi stvorile imuni odgovor. Vakcine na osnovu ribonukleinske kiseline (RNK) kodiraju protein, karakterističan za patogen. Pored RNK, vakcina sadrži lipidnu ljusku koja štiti RNK od uništenja i obezbeđuje prodor RNK u ćeliju. Kada RNK vakcina uđe u ćeliju, mehanizmi za sintezu proteina proizvode protein kodiran u RNK. Taj protein deluje kao antigen: imuni sistem tela ga detektuje i u telu se formira imunitet. Kasnije (kada patogen uđe u telo), ​​imuni sistem ga prepoznaje po već poznatom proteinu i uništava infekciju, sprečavajući razvoj bolesti.
Ranije je Centar „Gamaleja“ proizveo vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koja je adaptirana protiv varijanti virusa korona „delta“i „omikron“.
Laboratorija, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
RUSIJA
Ruska vojska: SAD se spremaju za novu pandemiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala