- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Beker otkrio zašto je „ostavio“ Novaka

© AP Photo / Rick RycroftBoris Beker i Novak Đoković tokom Australijan opena 2016.
Boris Beker i Novak Đoković tokom Australijan opena 2016. - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2023
Pratite nas
Vest da će Boris Beker morati u zatvor zatekla je svet, međutim proslavljeni Nemac odležao je kaznu i potom uspeo da se vrati trenerskom poslu kao da se ništa nije desilo. U opširnom intervjuu za „L' Ekip“ Beker je govorio o zatvorskim danima, ali se dotakao i saradnje sa Novakom Đokovićem za koju je otkrio zašto je završena.
Boris Beker prema Novaku Đokoviću i posle njihove uspešne saradnje gaji veliko poštovanje i rado priča o njegovim rekordima. Iako je sada trener Holgeru Runeu, Dancu protiv kojeg Novak sve češće igra, to ne remeti odnos kakav ima prema srpskom asu što je potvrdio i u injtervju za francuski medij.
„Bili smo tri godine zajedno, osvajali smo sve, ponavljali to. Da kažem da je knjiga bila ispisana. Mislim da se umorio, uzeo je predaha i ja sam. Savršena ljubavna priča došla je do kraja. Nije ostalo ništa više. Istovremeno, postao sam tehnički direktor u Teniskom savezu Nemačke, a to je malo ko pominjao. Nisam se povukao iz tenisa, provodio sam dosta vremena sa mladim Zverevom, pa četiri godine u Dejvis kup timu. Sve do kraja 2021. godine“, rekao je Beker.
Legendarni Nemac sa Novakom je sarađivao u periodu od 2014. do 2016. godine, a srpski as u to vreme podigao je ukupno 25 titula, od čega šest Grend slema trofeja. Ujedno je Beker bio Novakov trener i čuvene 2015. godine koja je po broju pehara Đokovićeva najuspešnija godina u karijeri.
Posle izlaska iz zatvora Beker se vratio trenerskom poslu i počeo da radi sa Runeom o kome je takođe govorio u intervjuu.
„Volim snažne ličnosti. Tenisu su potrebni igrači sa karakterom, neko ko pokazuje svoje emocije. To uključuje i publiku i sudije, to je dobro. Ako Holger ne sledi pravila, platiće kaznu, kao što je bio slučaj sa mnom. Najgora stvar u tenisu je da imate igrače koji su tihi sve vreme. Publika želi akciju, ne samo akciju u smislu dobrog servisa ili razmene, već žele ličnosti koje izazivaju jedni druge i ljude okolo. Dopada mi se agresivnost kod Holgera. I ja sam bio agresivan igrač. Dopada mi se takođe i to kako se izražava na terenu, on je pravi borac, usijana glava. Ponekad pokušava nemoguće. I ima tu neviđenu strast za igrom. Niko ne treba da ga moli da trenira. Tako je lakše i treneru. Da biste bili dobri potrebno je da budete i pomalo luckasti“, smatra Beker.
Opisivao je proslavljeni nemački teniser i boravak u zatvoru koji nije podneo lako.
„Nikad neću zaboraviti tu prvu noć u zatvoru. Kada čujem igrače kako se žale na pritisak sa kojim se suočavaju na brejk-lopti, smejem se. Kada ih čujem da se žale na kvalitet hrane na turniru, smejem se. Kada se žale na uslove za treniranje, smejem se. To je ništa spram onoga gde ste vi bili. Prva noć u zatvoru, ti ne spavaš“, rekao je Beker.
U zatvoru je bio jednak sa ostalim zatvorenicima koji nisu marili za njegovu slavu.
„Da, bio sam im profesor stoicizma! Marko Aurelije je bio jedan od poslednjih predstavnika te filozofije. Savetnik rimskog imperatora bio je hromi rob, grčki filozof Epiktetus. Marko Aurelije mu je oduvek govorio kako je on kralj sveta, ali da je istovremeno depresivan, ljut i nezadovoljan. Epiktetus, koji nije imao ništa, smejao mu se. To je u srcu stoicizma, možemo da kontrolišemo samo ono što nam je u svesti. Ako uspemo, stičemo neviđenu moć. Ostalo, ljubav, posao, planove, mečeve nemoguće je kontrolisati i to može da vas izludi. Ako shvatate stoicizam, nećete sebe izluđivati svim tim. Jačate svoj um i stičete moć“, objasnio je Beker.
Stefanos Cicipas - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
SPORT
Šok u Torinu: Predaja posle tri gema i problem za Novaka
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
SPORT
Novakovo savršenstvo bez mane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala