- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ništa nije kao što je bilo: Veliki zaokreti na Zapadu – vlast još u rukama „paradržavnog zla“

© AP Photo / Natacha PisarenkoPobedivšiй na vыborah prezidenta Argentinы politik Havьer Mileй
Pobedivšiй na vыborah prezidenta Argentinы politik Havьer Mileй - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2023
Pratite nas
Gazde i Americi i Evropi su paradržavne strukture čije su operativci - banke. One su postale leglo najvećeg zla u svetu koje dovode zemlje do nezaustavljivog procesa samodestrukcije. Istorija govori o revolucijama i pobunama što ne znači da će se one nužno i dogoditi.
Trenutno, najviše zabrinjava situacija u Nemačkoj, jer će ona odrediti i sudbinu drugih evropskih država.
Oči svetske javnosti uprte su u Pojas Gaze i u Ukrajinu, a zanimljive stvari dešavaju se na biralištima širom Evrope i Južne Amerike. Robert Fico se vratio na vlast u Slovačkoj, Marin le Pen probija rekorde popularnosti u Francuskoj, desničari su u usponu u Nemačkoj, a pobede holandskog političara Gerta Vildersa, kog mnogi nazivaju holandskim Trampom i utradesničarskog populiste Havijer Mileja na predsedničkim izborima u Argentini dokaz su da ništa više nije kao što je bilo.
Ipak, sagovornici Sputnjika politički analitičar Branko Pavlović i publicista Siniša Ljepojević smatraju da velike potrese koji su zahvatili Holandiju i Argentinu ne treba poistovećivati i dovoditi u vezu sa globalnim uticajem Donalda Trampa. Dok je u Argentini pobedu odneo potpuno proamerički kandidat, u Holandiji je na delu pokušaj vraćanja suverenizma, kaže Pavlović i dodaje da globalistički imperijalizam gubi na zamahu u različitim formama otpora.

Velika je obmana šta je levica, a šta desnica

Ne postoji, ocenjuje Ljepojević, danas suštinska razlika onih koji se predstavljaju kao desničari i onih koji za sebe tvrde da su levičari. Levičari su, kaže, na Zapadu samoproglašene sudije i oni određuju ko je desnica, a ko levica, to je osamostaljena, politički udaljena poslovna elita. Takozvani levičari na Zapadu i u Evropi su najveći ratnici, oni vode ratove i seju mržnju prema Srbima, Rusima, a sada i muslimanima.
„Velika je obmana šta je levica, a šta desnica u tradicionalnom smislu i zbog toga nisam saglasan sa većinom političke elite u Evropi da je u Holandiji pobedio desničar. Ne bih rekao ni da je populista, jer je to čovek koji ima sluh za sopstveni narod. Najveći populisti su levičari koji lažu narod, a najbolji primer za to je Italija koja je kao i Holandija u evro sistemu iz kojeg nemaju šansu da izađu, tako da će proces samodestrukcije biti nastavljen,“ rekao je Ljepojević.
Ispitivanja javnog mnjenja uoči izbora su, dodaje naš sagovornik, ne samo u funkciji obmane, već ona razotkrivaju osnovnu karakteristiku političke i poslovne elite u današnjoj Evropi, a to je ekstremno gađenje prema onome što misli narod, što misle državljani te zemlje. Ljepojević ocenjuje da se u Holandiji desio proces ignorisanja građana - u ime zaštite planete pobili su im trećinu stočnog fonda i nikom ništa.
„Ta potpuno udaljena od stvarnosti, samodovoljna politička i poslovna elita je element savremene Evrope.“

Ne vidi se svetlo na kraju tunela

Odnos te elite prema narodu, nadovezuje se Branko Pavlović, staje u raspon između gađenja i prezira, ništa izvan toga. Danas je, ocenjuje on, migracija tema broj jedan, tema bez koje ne mogu da prođu izbori ni u Francuskoj ni u Nemačkoj ni u Italiji. Dvadeset godina evropske zemlje bile su podređene evrozoni i niskim stopama rasta, a onda su se dosetili genijalne ideje – da sve podrede američkim interesima te sada idu u recesiju sa dobrim šansama da to sve bude gore i gore. Ne vidi se, ocenjuje Pavlović, perspektiva, svetlo na kraju tunela, jer građani ne vide čak ni sve one koji propisuju takve propise.
„Za nas u Srbiji od najvećeg značaja je da razumemo da nije reč o prolaznim problemima, nije reč da EU samo malo „štuca“ pa će uskoro da udahne vazduh – ne. Simptomi su sve ozbiljniji, a terapije nema, jer je već ispucana sa besomučnim upumpavanjem para, nultim kamatnim stopama, obaranjem vrednosti evra kao polugama da se ne vidi da ta privredna mašinerija staje. Zbog toga će i redom padati sve vlade u evropskim državama dok na kraju ne dođe neko ko će reći da je pametnije da ne treba sve da se podređuje američkim interesima već da treba da probaju da domisle sopstvene. Reč je o stanju koje će zahtevati korenite promene ili ozbiljne padove u kvalitetu života na svim poljima u celoj Evropi,“ rekao je Branko Pavlović.

Paradržavne strukture čuvaju propale projekte

Uspeh Gerta Vildersa, ocenjuje Ljepojević, govori da je ta dominantna poslovna i politička elita u Holandiji poražena, da ih narod više ne želi ali je problem što nju predvodi grupa autističnih ljudi, što najvernije oslikava model upravo Velike Britanije.
„Pre sedam godina Britanci su izglasali Bregzit što je bila pobuna protiv modela društva koji EU simbolizuje ali se suštinski ništa nije promenilo. Ta elita se ponaša i dalje kao da je Brisel gazda. Ta paradržavna struktura koja se ponaša kao međunarodna korporacija, kao Vatikan, je strašno uporna u cilju da sačuvaju nešto što je već propalo. Zbog toga bi i bilo veliko iznenađenje da Vilders u Holandiji formira Vladu, a ako je i formira ona će kratko trajati,“ smatra naš sagovornik.
Na pitanje da li je ignorisanje volje naroda smanjilo otpor prema tom sistemu, Ljepojević kaže da nije, naprotiv, ali da niko ne može da predvidi šta može da se očekuje, jer samo treba pogledati u Holandiju i videti da su te elite čoveka koji je pobedio na izborima proglasili državnim neprijateljem.
„Da poslanici nisu predstavnici svog naroda, već lobisti, primer je to što su u britanskom parlamentu glasali protiv primirja u Izraelu zato što Britiš petrol planira velike investicije u gasna nalazišta koja pripadaju Gazi, a nekoliko poslanika koji su vodili debatu protiv primirja akcionari su upravo te kompanije,“ otkriva nam on.
Istorija, dodaje Ljepojević, govori o revolucijama i pobunama što ne znači da će se one nužno i dogoditi. On kaže da njega najviše zabrinjava situacija u Nemačkoj, jer šta se tamo dogodi to će odrediti i sudbinu drugih evropskih država.
Pavlovića sa druge strane ne zabrinjava sve lošiji rejting Olafa Šolca, jer je i on kao i „semafor koalicija“ proamerički nastrojen, a samim tim i njihova potrošna roba. Kao zamena tu je, kaže Pavlović, Demohrišćanska stranka Nemačke na čijem čelu je predsednik „Blek Rok“ grupacije u toj zemlji Fridrih Merc koji je srce tame svega navedenog i kreator problema. „Pouzdano vidimo da stvari idu u pravcu koje imaju negativnu tendenciju za sve najvažnije i najmoćnije države u Evropi koje tek treba da formiraju političke snage koje bi trebalo da se uhvate u koštac sa tim problemima,“ rekao je naš sagovornik.

Potpuna erozija društvenog ambijenta

Što se tiče izbora u drugoj po veličini zemlji Južne Amerike, Argentini, Ljepojević postavlja pitanje kako je uopšte moguće da je stanje u društvu bilo takvo da narod izglasa čoveka sa motornom testerom koji obećava da će uništiti Centralnu banku sopstvene države i uvesti dolar?
On naglašava da je došlo je do potpune erozije društvenog ambijenta što je najopasnija poruka. To je, dodaje, pokazatelj da zemlje koje nisu nacionalno utemeljene, nemaju kapacitet da se bore i da izađu iz krize:

„Zbog poslovnih veza, Kina je gurala Argentinu u Briks i od 1. januara su im otvorena vrata te institucije ali je neophodno pre svega da se promeni vrednost celokupnog društva,“ naglasio je Ljepojević.

Pavlović, s druge strane, povlači paralelu između Argentine i Srbije i locira problem u finansijskom modelu i stranim investicijama koje zarobe privredu zemlje u kojoj se kreira haos iz kog se teško izlazi.
„Ukoliko i pronađete izlaz na glavu vam se sruči sva sila zapadnog uticaja kako bi se to pokazalo kao neuspešan model, dok na kraju ne uliju ljudima u glavu da oni nisu ti koji treba da upravljaju sopstvenim životima i da je najpametnije da sve što imaju daju strancima pa čak i da se odreknu svoje monetarne politike. Mileja su na vlast doveli najsiromašniji jer im je poslao poruku da je on borac za pravdu, a u stvari nudi ideju odustajanja od sopstvenog promišljanja. To je opasnost koja se nadvija nad Srbijom i treba biti veoma oprezan,“ zaključio je Pavlović.
Izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
SVET
Ko priziva beskonačni sukob na Bliskom istoku /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala