- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ko priziva beskonačni sukob na Bliskom istoku /video/

© AP Photo / Mohammed AlaswadIzraelsko bombardovanje Pojasa Gaze
Izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
Pratite nas
Gaza je teritorija mržnje i permanentnog sukoba, jer radikalni elementi ni sa jedne strane ne žele zajednički život. Sve to podgreva i američki predsednik izjavama kojima najavljuje mogućnost beskonačnog sukoba na Bliskom istoku.
Ovako publicista Igor Ivanović komentariše izjavu Džozefa Bajdena da nije realna ideja da će Hamas odustati od novih napada na Izrael i da će operacija u Gazi biti završena tek kada Hamas više ne bude imao kapacitet da ubija.
Pripadnici Hamasa relativno su fluidna kategorija, kaže naš sagovornik i dodaje da je to legitimna partija koja je 2007. pobedila na izborima, koju je stvarao i finansirao Izrael sa američkim obaveštajcima da uguši Fatah, jer je on bio sekularna organizacija. On postavlja pitanje šta uopšte znači iskoreniti svakog pripadnika Hamasa kada je neko za njih glasao. Bajdenove reči, na nesreću, dodaje naš sagovornik, više zvuče kao da treba istrebiti palestinsku ideju iz Gaze, nego tačno određene pripadnike palestinskog naroda za koje postoje nesumnjivi dokazi da su učestvovali u nekom terorističkim akcijamau.

Hamas proizvod kolektivnog Zapada

Ivanović objašnjava da se svi desni ekstremistički, a naročito verski radikalni pokreti finansiraju iz kase Sjedinjenih Država tajnim putem što, kako ističe, saznajemo preko njihovih obaveštajaca koji kada ispune svoju misiju, obično pod pritiskom savesti, progovore u poznim penzionerskim danima. Tako smo i saznali da je Hamas direktan proizvod kolektivnog Zapada.
„Hamas ima svoje vojno krilo Al Kasam koje bi moglo biti predmet diskusije o eventualnom istrebljenju ali je sam Hamas postao i deo mišljenja, konstitutivni deo svakog stanovnika Gaze u kome Fatah ima mnogo manje šansi, zbog toga što ne sadrži radikalnu islamsku komponentu. Ideologija na kojoj je Hamas dobio izbore bazirala se na tri stuba: ideologija islamskog sunitizma, anticionizam ili nepriznavanje prava Izraelu na državu i palestinski nacionalizam. U slučaju Fataha, čija se vojna organizacija naziva Palestinski pokret otpora stvari su potpuno drugačije,“ rekao je on.
Ivanović takođe konstatuje da i pored redovnih apela šefa ruske diplomatije, ne postoji volja da se stvori nezavisna palestinska država, međunarodno priznata, već postoji volja da ostane status kvo, a to je delimično priznata palestinska država sa autonomijom i samoupravom na svojim teritorijama. On primećuje da bi Izrael, da je hteo da primeni Rezoluciju 242 UN koja je stara nekoliko decenija, to već realizovao ali da svi treba da budu svesni činjenice da ne postoji ni volja svih Izraelaca da priznaju Izrael kao državu.

Svetski sudija je – moć

Sagovornik Sputnjika se osvrnu i na situacija u Pojasu Gaze, koja je izuzetno loša - preti opasnost od epidemija i gladi, a stvari su postale još gore od kada su izraelske snage bombardovale najveću bolnicu u gradu Gazi. Ivanović kaže da u ratu postoji pravilo po kom može da se gađa svaka instituciju koja je zloupotrebljena – ako neko postavi minobacačko gnezdo na vrh bolnice onda je to legitimna meta, ali da se postavlja pitanje koliko je to dokazivo.
„Da li je bolnica gađana zbog širenja straha i panike među stanovništvom ili je gađan tačno određeni cilj presudiće moć. Međunarodno pravo nije ništa drugo nego uobličavanje svetske moći, kako je definisao profesor Hans Morgentau, i mi živimo po tim zakonima. Dokle god je Zapad imao rezolutnu moć, a više je u toj formi nema, on je presuđivao na osnovu golih političkih interesa. To smo najbolje videli na sopstvenoj koži, a formiranje međunarodnih sudova često se pretvaralo u lakrdiju. Postoje sudovi koji se nalaze na Zapadu, kolokvijalno su međunarodni, a služe da bi osudili ruskog i sirijskog predsednika i sve one lidere sa čijim državama nisu u dobrim odnosima,“ objašnjava Ivanović.
Istovremeno, dodaje on, na teritorijama tih zapadnih država postoji flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Ideja Izraela jača od ideje vlasti

Na pitanje koliko ima istine u tome da izraelski premijer reaguje na ovako žestok način kako bi sačuvao svoju poziciju koja u poslednje vreme nije bila stabilna, naš sagovornik kaže da je kod Jevreja ideja Izraela znatno jača od ideje vlasti. Benjamin Netanijahu je bio na vlasti, silazio, vraćao se, a Izrael za sve to vreme dobro zna koji su mu ciljevi, naglašava on.
„Zato smatram da to nije bio ključni motiv Netanijahua. Vodeći izraelski opozicioni lider Beni Ganc pridružio se ovoj prelaznoj vladi, vladi izraelskog nacionalnog jedinstva tako da je njima mnogo bitnije da palestinsko društvo reše na način koji je od nedavno postao moderan u svetsko - istorijskim procesima, a to je najnegativnije - etničko čišćenje,“ zaključuje Igor Ivanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala