Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić otkrio: Spremam susrete sa Lukašenkom

© FotoAleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom uoči početka Samita o klimatkim promenama u Dubaiju razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u Ukrajini.
„Naravno da sam razgovarao sa Aleksandrom Lukašenkom. Ljudi u Srbiji koji kritikuju sve, ne znaju kakve ste sankcije uvodili i šta jeste, a šta niste. Naše dve zemlje su prijateljske zemlje i rekao sam kada prođu izbori i tokom sledeće godine da pronađemo termin za naše susrete“, rekao je predsednik Srbije.
On je istakao da je sa Lukašenkom razgovarao o situaciji u Ukrajini jer je želeo nauči nešto, s obzirom da beloruski predsednik, kako je rekao, to sasvim izvesno bolje poznaje nego on.

Brojni važni susreti

Vučić je istakao da je u vezi geopolitičkih pitanja imao smo važne sastanke.
"Dugo, dugo, više od pola sata sam razgovarao sa Šarlom Mišelom, predsednikom Evropskog saveta što je za nas izuzetno značajno, ali sam razgovarao i sa mađarskom predsednicom i poljskim predsednikom i beloruskim predsednikom. I rekao bih sa ljudima iz Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj, onima koji su nam veoma važni za ekonomski napredak Srbije. Ali razgovarao bih i sa mnogim drugim svetskim liderima, uključujući i Narandru Modija, indijskog premijera, mnogo naših prijatelja iz Afrike, dakle, sa različitih strana, od predsednika Kenije, Ruande, Gane, mnogih drugih, dakle, što je za nas uvek od posebnog značaja", rekao je Vučić.
Dodao je i da je razgovarao sa predsednikom Kube.
"Zahvalio sam mnogima na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i govorio o tome da se rešavaju svi problemi, potreban je red u međunarodnim odnosima, kakav je uspostavljen posle Drugog svetskog rata. A onda je došlo do brojnih promena koje nisu išle u korist sveta, već, plašim se da kažem, sasvim obrnuto, uglavnom urušavanje onoga što je bio normativni poredak uspostavljen u Ujedinjenim nacijama posle Drugog svetskog rata. Takođe, razgovarali smo sa mnogim drugim liderima iz regiona, sa svima se gotovo video, i verujem da od Bosne i Hercegovine, gde je Bojana Krišta tu, do Jakova Milatovića, Steva Pendarovskog, dakle mnogih drugih i verujem da ću imati još vremena za važne susrete. Večeras nas očekuje bilateralni susret sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, pa onda da gledamo kada se vraćamo za Srbiju", zaključio je on.
Rekao je da će italijanska premijerka Đorđa Meloni doći Beograd za manje od dva dana i istakao da je to važna poseta za bilateralne odnose, dovođenje investitora, ali i za naše političke odnose i dalju podršku Italije napretku Srbije na putu ka EU.
"Mislim da Meloni pravo odavde stiže u Beograd, umesto da ide u Rim, video sam ljude iz njenog tima. Videćemo je za dva dana u Srbiji i hvala italijanskoj premijerki", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara i dodao da se do sada sretao sa skoro svakim italijanskim premijerom. Kaže da je Meloni osoba koja će duže biti uspešna na italijanskoj političkoj sceni.

O ulozi Srbije u klimatskim promenama

Vučić je rekao da će na samitu u Dubaiju imati kratko vreme da se obrati kao i svi drugi i da će pokušati da kaže o nevelikoj ulozi Srbije, jer Srbija po svojoj veličini i po svojoj snazi, svojoj industriji, nije značajan doprinosilac zagađenju ili emisiji ugljen dioksida.
"U svakom slučaju mi ćemo morati mnogo toga da menjamo, da upetostručimo nivo zelene energije u našoj zemlji. Moraćemo da se borimo protiv fosilnih goriva i moraćemo mnogo novca u budućnosti da ulažemo. Zato što je to dobro, to je važno, to je dobro za ljude u Srbiji", rekao je on novinarima uoči početka samita.
Prema njegovim rečima na samitu je prisutno stotine zemalja koje su predstavljene na najvišem nivou.
"Govori se o klimatskim promenama, ali bih rekao više nego ikad u kuloarima se govori o svim drugim pitanjima. Klimatske promene su glavna tema za specijalizovane sesije i za domaćine, a rekao bih, bez obzira na to što je reč o izuzetno značajnoj temi i o nečemu što je od velikog interesa za sve ljude u svetu, rekao bih da se mnogo više govori o odnosima između Izraelaca i Arapa, ulozi Amerikanaca, Ukrajini, Rusiji, Venecueli, Gvajani, Kini, Americi i tako dalje nego o svemu drugom. I čini mi se taj geopolitički poredak je nešto što je dominantna tema iza zidova ili iza zavese", rekao je on.
Samit o klimatskim promenama - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
SVET
Vučić u Dubaiju: Vreme je za konkretne akcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala