- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vučić u Dubaiju: Vreme je za konkretne akcije

© AP Photo / Peter DejongSamit o klimatskim promenama
Samit o klimatskim promenama - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje u Dubaiju na Samitu o klimatskim promenama KOP28. Po dolasku na Samit, predsednik Srbije se susreo sa zvaničnicima nekoliko zemalja.
Vučić sastao sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom, ministrom spoljnih poslova UAE šeikom Abdulom bin Zajedom, kraljem Bahreina Hamadom, predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidesom, predsednicom Mađarske Katalin Novak, kao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Uoči početka samita, Vučić se susreo i sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.
"Vreme je za konkretne akcije, jer moramo da delujemo brzo i efikasno. Srbija je uvek spremna", napisao je Vučić na društvenim mrežama.
Vučić se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom na otvaranju Samita lidera o klimatskim promenama COP 28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
"Izuzetno važan i dobar razgovor sa Šarlom Mišelom. Razgovarali smo o svim strateškim pitanjima od značaja za Srbiju i Evropu. Uveren sam da će Srbija u godinama koje su pred nama otvoriti vrata punopravnog članstva u EU", naveo je Vučić.
© Foto : Instagram/BudućnostSrbijeAleksandar Vučić i Šarl Mišel
Aleksandar Vučić i Šarl Mišel - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Aleksandar Vučić i Šarl Mišel
U razgovoru sa direktorkom MMF Kristalinom Georgievom, predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i premijerkom Danske Mete Frederiksen na otvaranju Samita lidera o klimatskim promenama COP28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Vučić je poručio da veliki izazovi zahtevaju zajedničku akciju.
"O klimatskim promenama i ulozi Evrope i Srbije u rešavanju ovog globalnog problema razgovarao sam sa Kristalinom Georgievom, Natašom Pirc-Musar i Mete Frederiksen", objavio je Vučić.

Vučić sa Modijem o jačanju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje

Vučić se sastao u Dubaiju i sa predsednikom Vlade Republike Indije Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o najvažnijim temama o kojima će se govoriti na Samitu i o daljem jačanju bilaterlanih odnosa i ekonomske saradnje.
Vučić je ponovio poziv premijeru Modiju da poseti Srbiju.
"Srdačan susret sa premijerom Indije i našim iskrenim prijateljem Narendrom Modijem i brza razmena mišljenja o najvažnijim temama o kojima će se govoriti na KOP28. Razgovarali smo i o daljem jačanju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, a ja sam sa zadovoljstvom ponovio poziv premijeru Modiju da poseti Srbiju, čime bi nam učinio veliku čast", napisao je Vučić na svojim društvenim mrežama.
Svetski lideri, predstavnici Vlada i delegati iz celog sveta učestvuju na godišnjem samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznatijem kao KOP28 koji se ove godine održava u Dubaiju. Ove godine beleži se rekordan broj čelnika država i Vlada, 170 učesnika, što do sada nijedan KOP samit nije imao.
Nakon dolaska svih zvanica, uslediće svečana ceremonija otvaranja Samita lidera i to govorom predsednika UAE, šeika Bin Zajeda. Potom će se prisutnima obratiti i ostali učesnici, među kojima je i predsednik Vučić.
Ceremonija otvaranja Samita počinje u 12 sati po lokalnom, odnosno 9 po srednjeevropskom vremenu, a izlaganje predsednika Vučića očekuje se oko 12.30 po srednjeevropskom vremenu.
Skoro svi lideri sveta su u Dubaiju, izuzev američkog predsednika Džozefa Bajdena, predsednika Palestine Mahmuda Abasa i pape Franje, koji je učešće otkazao iz zdravstvenih razloga.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala