- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Hitna pomoć  na putu u blizini tenka izraelskih snaga tokom kopnene operacije izraelske vojske u pojasu Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Nastavljeni napadi Izraela na Gazu; U petak ubijeno 178 Palestinaca

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 56. dan. Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi pod kontrolom Hamasa saopštilo je da je izraelska vojska izvršila napad na severozapad Pojasa Gaze nekoliko minuta nakon prekida jednonedeljnog primirja. IDF tvrdi da je Hamas prvi prekršio primirje i ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji.
Sedmodnevno primirje između Izraela i Hamasa isteklo je u petak ujutru, a u četvrtak je razmenjeno osam talaca za 30 palestinskih zatvorenika i ušlo je više humanitarne pomoći u Pojas Gaze.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:56 01.12.2023
Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da Hamas verovatno drži još izraelskih žena i dece kao taoce.
"Mislimo da je više nego verovatno da imaju (Hamas) više žena i dece koji ispunjavaju kriterijume i treba da se kvalifikuju za razmenu", izjavio je Kirbi, preneo je Tajms of Izrael.
Izrael je prethodno saopštio da je u Gazi preostalo 17 žena i dece otetih 7. oktobra i da je primirje s Hamasom predviđalo da će grupa osloboditi njih pre ostalih zatočenih.
Hamas je, međutim, u četvrtak uveče odbio da predstavi očekivanu listu i umesto toga predložio pregovore za oslobađanje drugih kategorija talaca, što je Izrael odbio i Izraelske odbrambene snage (IDF) su nastavile razmenu vatre.
22:53 01.12.2023
Crveni polumesec: Izrael blokira uvoz humanitarne pomoći u Gazu
Palestinski Crveni polumesec (PRCS) saopštio je da je Izrael blokirao uvoz humanitarne pomoći u Pojas Gaze "do daljnjeg".
"Danas su izraelske okupacione snage informisale sve organizacije i tela koja posluju na graničnom prelazu Rafa da je ulaz svih kamiona humanitarne pomoći iz Egipta u Gazu zabranjen, počevši od danas do daljnjeg", saopštio je PRCS u seriji objava na platformi Iks, preneo je Bi-Bi-Si.
Organizacija tvrdi da će nedostatak humanitarne pomoći dovesti do veće patnje i da će otežati rad humanitarnim organizacijama u ublažavanju poteškoća građana i raseljenih lica.
22:38 01.12.2023
Bela kuća: Izrael će pustiti kamione humanitarne pomoći u Gazu
Bela kuća saopštila je danas da veruje da će Izrael dopustiti prolaz kamionima humanitarne pomoći u Pojas Gaze, uprkos nastavku razmene vatre Izraela i Hamasa, ali da će broj isporuka verovatno biti smanjen.
Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je, pozivajući se na izraelske izvore, da će Tel Aviv dopustiti humanitarnu pomoć na nagovor SAD, dodavši da će se broj kamiona smanjiti na desetak, u poređenju sa stotinama koji su ulazili u Gazu tokom privremenog primirja, preneo je Rojters.
Kirbi je naglasio da je Gazi potrebno više pomoći, ali da je ovo ipak dobar znak za budućnost.
"Hamas je kriv što se primirje završilo", izjavio je Kirbi i rekao da se SAD zalažu za ponovnu pauzu radi razmene talaca.
Potparol Bele kuće je takođe ispravio prethodno navedeni broj oslobođenih američkih talaca sa šest na četiri.
22:34 01.12.2023
Nastavljeni napadi Izraela na Gazu
Izraelska vojska nastavila je sa napadima na položaje grupe Hamas u Pojasu Gaze nakon što je danas došlo do prekida primirja između Izraela i Hamasa.
Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni izveli vazdušne napade na položaje grupe Hamas širom Pojasa Gaze u poslednjih nekoliko sati, i to na komandne centre u kojima su se nalazili operativci, kao i na lokaciju koja se koristi za lansiranje protivtenkovskih projektila na izraelske trupe, prenosi Tajms of Izrael.
21:28 01.12.2023
Mediji: Primirje propalo jer je Hamas odbio da oslobodi 10 žena talaca
Primirje između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas danas je propalo nakon što je Hamas navodno odbio da oslobodi 10 ženskih talaca i umesto toga pokušao da oslobodi otete iz ''drugih kategorija'', piše Tajms of Izrael.
Hamas je tako navodno prekršio uslove sporazuma o primirju, prema kojem je ta grupa trebalo da prvo oslobodi sve žene i decu koje drži u Gazi, u zamenu da Izrael pristane na primirje od četiri dana.
Izraelske vlasti su odgovorile kako znaju da Hamas još drži otprilike 17 žena i dece i da neće razgovarati o drugim kategorijama talaca dok oni ne budu oslobođeni.
Šef Mosada Dejvid Barnea upozorio je Hamas da će izraelska vojska nastaviti sa napadima ako još jedna grupa žena i dece ne bude puštena, na šta je Hamas odgovorio ispaljivanjem rakete na Izrael oko sat vremena pre nego što je primirje trebalo da istekne u 7 sati ujutro.
Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je za Al Arabiju da je Izrael odgovoran što je primirje propalo, tvrdeći da je Izrael pokušavao da uključi žene vojnike na listu talaca za koje je želeo da budu oslobođeni i da je odbio sve druge predloge Hamasa.
20:18 01.12.2023
Hamas: U petak ubijeno 178 Palestinaca
Broj ubijenih u današnjim izraelskim napadima, izvedenim nakon isteka primirja porastao je na 178, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, kojim rukovodi Hamas.
Kako se navodi u saopštenju, većinu žrtava čine deca i žene.
Ministarstvo je navelo da je danas ranjeno 589 ljudi.
19:24 01.12.2023
Blinken: SAD fokusirane i na plan za "dan posle sukoba" u Pojasu Gaze
Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da su SAD, pored razgovora o aktuelnom ratu Izraela i Hamasa, fokusirane i na planiranje za "dan posle sukoba" u Pojasu Gaze i da je o tome razgovarao sa arapskim kolegama danas u Dubaiju.
Blinken se sastao sa ministrima spoljnih poslova Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Jordana i Bahreina, zajedno sa predstavnicima Palestinske uprave, na marginama klimatske konferencije COP28 UN u Dubaiju.
Blinken je rekao da je sa zvaničnicima arapskih država razgovarao o budućnosti Pojasa Gaze, gde je Izrael nastavio napade nakon što je prekinuto jednonedeljno primirje sa palestinskim militantima Hamasa, prenosi Rojters.
Dodao je da su današnji razgovori bili fokusirani na trenutnu situaciju u Gazi, ali i na "dan nakon sukoba", i kako stvoriti „dugotrajan i siguran mir“.
„Kako vidimo ono što se dešava u samoj Gazi? Kako se njome upravlja? Ko garantuje bezbednost? Kako da počnemo da obnavljamo? I što je najvažnije, kako da krenemo na put pravednog i trajnog mira. Za nas to mora da rezultira državom za Palestince“, naglasio je Blinken.
19:14 01.12.2023
Erdogan: Prekid primirja veoma negativan razvoj situacije u Pojasu Gaze
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas u razgovoru sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, da prekid primirja u Gazi predstavlja ''veoma negativan'' razvoj situacije u sukobu Izraela i Hamasa, saopšteno je iz Erdoganovog kabineta.
Lideri Turske i UAE sastali su se na marginama samita COP28 koji se održava u Dubaiju.
Erdogan se takođe sastao sa premijerima Japana i Italije, Fumiom Kišidom i Đorđom Meloni, sa kojima je razgovarao o situaciji u Pojasu Gaze, kao i sa svojim kolegom iz Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim, saopštilo je tursko predsedništvo, prenosi Rojters.
"Predsednik Erdogan, koji je ocenio da je ponovno pokretanje sukoba veoma negativno, rekao je da Turska radi na postizanju trajnog prekida vatre i da humanitarna pomoć stigne u Gazu", navodi se u saopštenju.
17:54 01.12.2023
Galant: Hamas razume samo silu
Izraelski ministar i član ratnog kabineta Joav Galant izjavio je da grupa Hamas razume samo silu, dodavši da će izraelske snage nastaviti napade na Pojas Gaze sve dok ne budu postigle svoje ciljeve.
"Gledao sam napade i video njihov intenzitet iz kokpita borbenog helikoptera vazdušnih snaga iznad Pojasa Gaze. Kao što sam govorio od prvog dana, sada ponavljam, Hamas razume samo silu", rekao je Galant u video-obraćanju, prenosi "Tajms of Izrael".
Dodao je da je izraelska vojska postigla "impresivne" rezultate otkako je danas nastavljeno bombardovanje Gaze.
"Nastavićemo da napadamo Hamas dok ne postignemo ciljeve: uništenje Hamasa, njegovih vojnih kapaciteta i povratak talaca. Nastavićemo ovu misiju do uspešnog završetka i pobede nad Hamasom", rekao je Galant.
17:08 01.12.2023
Tajani: Treba raditi na smirivanju tenzija u Gazi
Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da treba raditi na smirivanju tenzija u Pojasu Gaze, dodavši da je nastavak pregovora o oslobađanju talaca pozitivna vest.
"Verujem da pregovori o oslobađanju talaca moraju da se nastave, jer tako treba da bude", rekao je Tajani novinarima, prenosi ANSA.
Dodao su taoci civilne žrtve koje nemaju nikakve veze sa ratom Izraela i grupe Hamas.
16:46 01.12.2023
SAD: Nastavljaju se napori za produženje humanitarne pauze
SAD nastavljaju da rade sa Izraelom, Egiptom i Katarom na produženju humanitarne pauze u Gazi, a predsednik Džo Bajden će ostati duboko angažovan u naporima da se to i desi i oslobode taoci, rekao je portparol Bele kuće nakon što je primirje isteklo u ranim satima, prenosi Rojters.
Kako je naveo, Hamas nije dostavio listu talaca kako bi omogućio dalje produženje pauze u Gazi, rekao je portparol.
16:44 01.12.2023
Hezbolah priznao da je napao izraelske položaje duž granice
Libanski Hezbolah kaže da je gađao izraelske vojnike "odgovarajućim oružjem“ duž granice sa Izraelom, prvi put od kada je okončano primirje, prenosi Al Džazira.
Hezbolah i Izrael su uglavnom poštovali neformalnu pauzu duž granice tokom prošle nedelje.
Ta proiranska paravojna formacija je saopštila da će granica između Libana i Izraela ostati aktivna linija fronta sve dok se, kako se ističe, nastavi izraelska agresija na Gazu.
16:44 01.12.2023
IDF: Od jutros 200 vazdušnih napada na ciljeve u Gazi
Izrelska vojska (IDF) saopštila je da je, nakon što je Hamas prekršio primirje, izvela vazdušne napade na oko 200 ciljeva širom Pojasa Gaze.
Nekoliko napada izvršeno je na Kan Junis i Rafah na jugu Gaze.
IDF kaže da su kopnene trupe u međuvremenu srušile strukture koje su bile minirane, tunele, mesta za lansiranje raketa i drugu infrastrukturu koja pripada Hamasu.
Kako se dodaje, mornarički čamci naoružani raketama, tenkovi i artiljerija takođe su izvršili udare u Gazi.
U međuvremenu, iz Gaze je ispaljeno oko 50 raketa na gradove na jugu Izraela.
14:57 01.12.2023
Hamas: Od jutros ubijeno više od 100 Palestinaca u Pojasu Gaze
Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je najmanje 109 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze otkako je jutros okončano privremeno primirje.
Izraelska vojska prethodno je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te grupe.
14:36 01.12.2023
14:30 01.12.2023
Izrael: Hamas i dalje drži u zatočeništvu 137 talaca
Izrael veruje da u zatočeništvu i dalje ima 137 ljudi koje je oteo Hamas prilikom smrtonosnog napada na jug Izraela 7. oktobra, saopšteno je danas iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.
Među otetima je 117 muškaraca i 20 žena, dodaje se u saopštenju koje je preneo Ci-En-En.
Od toga, 126 osoba su izraelski državljani, a ima i 11 stranaca: osam iz Tajlanda, jedan iz Nepala, jedan iz Tanzanije i jedna osoba sa francusko-meksičkim državljanstvom.
U zarobljeništvu je i dvoje maloletnika, kao i 10 ljudi starih 75 godina ili više, prema proceni izraelskih službi.
Dodaje se da su tela dvoje otetih, koji su ubijeni, pronašli izraelski vojnici.
Sedam ljudi se trenutno vodi kao nestalo, ističu iz Netanijahuove kancelarije.
Od početka privremenog sedmodnevnog primirja, okončanog danas, 110 ljudi je oslobođeno iz Hamasovog zarobljeništva, među kojima su 86 Izraelaca i 24 stranca.
14:16 01.12.2023
13:52 01.12.2023
Izraelski zvaničnik: Oslobađanje talaca kroz pregovore ili "na druge načine"
Izrael bi oslobađanje talaca koji su u zatočeništvu Hamasa mogao da obezbedi pregovorima, "ili na druge načine", izjavio je danas jedan izraelski zvaničnik za Rojters.
Govoreći u Dubaiju, na samitu COP28, nakon što su se posle sedmodnevnog primirja borbe nastavile u Pojasu Gaze, zamenik šefa izraelske diplomatije general Džozef, rekao je da Izrael ne odustaje od namere da obezbedi oslobađanje svih talaca i uništi Hamas.
"Prirodno, došli smo do tačke gde bismo želeli da nađemo način da osiguramo da se svi kidnapovani puste. Deo toga bi mogli da budu pregovori, ali i neke druge metode", rekao je on, ne pružajući više detalja.
Tokom pauze u borbama, nekoliko desetina talaca je zamenjeno za stotine palestinskih zatvorenika, a humanitarna pomoć je stigla u Pojas Gaze.
13:50 01.12.2023
Preko 40 žrtava današnjeg napada na Gazu, više od polovine deca
Ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Al Namur izjavio je da je više do 40 ljudi danas izgubilo život u vazdušnom napadu izraelske vojske na Pojas Gaze, nakon završetka sedmodnevnog primirja Izraela i Hamasa, i istakao da više od polovine stradalih čine deca.
Povodom saopštenja izraelske vojske da je borbena dejstva u Pojasu Gaze obnovila jer je Hamas prekršio uslove prekida vatre i jutros, neposredno pred isticanje primirja, ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji, on je u izjavi za Tanjug rekao da je to samo izgovor za nastavak agresije nad palestinskim narodom.
"Oko 6 sati jutros izraelska avijacija je nastavila agresiju na palestinski narod u Pojasu Gaze. Ono što Izrael kaže samo je izgovor, Izraelci lažu od kad je počeo ovaj sukob, ali i pre toga. Ja mislim da su možda Izraelci unutar Pojasa Gaze ispalili te rakete, za koje kažu da su ispaljene na Izrael", izjavio je ambasador.
Odgovarajući na pitanje da li su obe strane ispoštovale dogovor primirja, Al Namur je rekao Izrael nikada nije poštovao bilo koji dogovor, i dodao da smatra da se današnji napad nije desio slučajno, nakon odlaska američkog državnog sekretara Entoni Blinkena iz Tel Aviva.
Ambasador smatra da je Izrael "dobio zeleno svetlo da nastavi svoj "teror i agresiju nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze".
"Mi se nadamo da ne samo da se produži primirje, nego da se prekine ratna agresija nad palestinskim narodom. Ovo nije rat, u ratu se podrazumeva da postoje dve vojske, ovde je samo izraelska okupaciona vojska koja teroriše i vrši genocid nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze", poručio je on.
13:12 01.12.2023
Dыm, podnimaющiйsя nad zdaniяmi vo vremя izrailьskogo udara nezadolgo do načala četыrehdnevnogo peremiriя v boяh meždu Izrailem i HAMAS - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
RUSIJA
Lavrov: Situacija u Pojasu Gaze veoma teška, statistika o poginulima užasna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala