- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Situacija u Pojasu Gaze veoma teška, statistika o poginulima užasna

© AFP 2023 / John MacdougallDыm, podnimaющiйsя nad zdaniяmi vo vremя izrailьskogo udara nezadolgo do načala četыrehdnevnogo peremiriя v boяh meždu Izrailem i HAMAS
Dыm, podnimaющiйsя nad zdaniяmi vo vremя izrailьskogo udara nezadolgo do načala četыrehdnevnogo peremiriя v boяh meždu Izrailem i HAMAS - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Pratite nas
Situacija u Pojasu Gaze i oko njega je veoma teška, statistika o broju poginulih je užasna, saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Ono što se dešava u Pojasu Gaze i oko njega – to je veoma teška situacija. Statistika koju objavljuju i rukovodioci UN i njene različite jedinice koje rade na Bliskom istoku je užasna. Broj poginulih civila, poginule dece prešao je 6.000, poginulo je preko 4.000 žena. Više puta smo govorili o svemu tome. Kategorički smo osudili teroristički napad na Izrael 7. oktobra, ali takođe kategorički ne možemo da se složimo da se protiv terorizma može boriti svim sredstvima, uključujući najgrublje kršenje normi međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je Lavrov.
Takođe je rekao da Rusija čuje izjave da se Izrael neće zaustaviti dok ne uništi Hamas, ali je podsetio da zakone ratovanja niko nije ukinuo.
Lavrov je dodao da je Rusija uvek bila zainteresovana za osiguravanje bezbednosti Izraela „koji se nalazi u veoma ranjivom položaju.
„Koren je u tome što se nije sprovela odluka Saveta bezbednosti UN o stvaranju palestinske države“, ocenio je šef ruske diplomatije.
Lavrov je podsetio da će, u skladu sa arapskom mirovnom inicijativom koju je 2002. godine izneo kralj Saudijske Arabije, čim bude stvorena palestinska država sve arapske i muslimanske zemlje uspostaviti normalne odnose sa Izraelom.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
RUSIJA
Nebenzja: Zapad smatra Palestince ljudima druge klase – to je glavni problem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala