- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sve o prehrambenom sporazumu

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaSkladištenje žitarica
Skladištenje žitarica - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Pratite nas
Prehrambeni sporazum ili Crnomorsku inicijativu potpisali su 22. jula 2022. godine predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija u Istanbulu, a njime je predviđen izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva Crnim morem iz tri luke, uključujući Odesu.
Usaglašavanjem plovidbe brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošlog septembra ukazao na to da Zapad izvozi veći deo ukrajinskog žita u svoje države, umesto u afričke zemlje, kojima je ono neophodno.
Predstavnici Turske i UN su se obavezali da će kontrolisati brodove, kako se na njima ne bi prevozilo oružje i municija.
Prehrambeni sporazum je paket sporazuma koji se sastoji od dva dokumenta:
1. „Inicijativa za bezbednost transporta pšenice i proizvoda iz ukrajinskih luka“
2. „Memorandum o razumevanju Ruske Federacije i Sekretarijata Ujedinjenih nacija o učešću u promociji ruskih proizvoda i đubriva na svetska tržišta“.
Rok važenja sporazuma je bio 120 dana (od 22. jula do 19. novembra 2022. godine) uz mogućnost automatskog produžavanja. U novembru je sporazum produžen za još 120 dana, a nakon toga još dva puta na po 60 dana. U Ministarstvu inostranih poslova Rusije su objasnili da se drugi deo ugovora, koji se tiče izvoza iz Rusije, ne ispunjava.
Na sednici Saveta bezbednosti UN 24. avgusta 2022. godine stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je od 34 broda s hranom koji su izašli iz Ukrajine u okviru ugovora, samo jedan otišao u Afriku. To se ne odnosi na prvobitno navedene ciljeve UN za borbu protiv gladi u zemljama kojima su potrebne žitarice.
Dvadesetog marta 2023. godine na međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji „Rusija-Afrika u multipolarnom svetu“ je Vladimir Putin izjavio da će Rusija u slučaju prestanka važenja Crnomorske inicijative besplatno isporučivati žito zemljama kojima je potrebno.
13. jula 2023. godine predsednik Rusije Vladimir Putin je u emisiji televizije „Rosija-24“ nazvao prehrambeni sporazum „igrom na jedna vrata", napominjući da nije ispunjena ni jedna tačka koja se odnosi na interese Ruske Federacije.
17. jula 2023. godine je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zvanično izjavilo da je tokom dejstva prehrambenog sporazuma 70 odsto tereta poslato u zemlje sa visokim i iznad proseka nivoima prihoda, uključujući i Evropsku uniju. Najsiromašnije države, posebno Etiopija, Jemen, Avganistan, Sudan i Somalija, činile su manje od tri odsto isporuka.
17. jula 2023. godine Rusija je zvanično obavestila ukrajinsku stranu da se protivi produženju prehrambenog sporazuma. Sporazum je prestao da važi 18. jula 2023. godine.
17. novembra 2023. godine je ministar poljoprivrede Rusije Dmitrij Patrušev na Međunarodnom forumu „Rusija“ saopštio da će Rusija isporučiti Africi nepovratnu pomoć do kraja 2023. godine koja će iznositi oko 200.000 tona ruske pšenice.
Dolazak dva broda sa po 25.000 tona ruske pšenice u Somaliju i Burkinu Faso je planiran za početak decembra ove godine.
Tridesetog novembra u Mogadišu, prestonicu Somalije, uplovio je brod sa 25.000 tona pšenice iz Rusije. To je prva partija humanitarne pomoći koju je Rusija počela da šalje u afričke države. Brod je u luci dočekao ministar unutrašnjih poslova Somalije Ahmed Fiki, kao i ambasador Rusije u Somaliji i Džibutiju Mihail Golovanov. Ahmed Fiki se zahvalio Rusiji za podršku.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Gutereš pozvao na obnovu prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala