- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Gutereš pozvao na obnovu prehrambenog sporazuma

© AP Photo / Richard DrewGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na obnovu „crnomorske inicijative“ kako ne bi bilo pretnji od njenog ponovnog prekida i zamolio sve zemlje da u tome pomognu.
„Nastavljamo da sarađujemo sa svim stranama, nastojeći da osiguravamo bezbedan i pouzdan izvoz žitarica i đubriva iz Rusije i Ukrajine. On mora biti postavljen na održivu osnovu. Ne sme biti još jedne pretnje od njegovog prekida“, rekao je Gutereš na sednici Saveta bezbednosti UN.
On je dodao da je zahvalan turskoj vladi na njenom doprinosu i pozvao sve države-članice da „podrže naše napore“.
Gutereš je naveo da postupci Rusije podrivaju napore organizacije da sprovede memorandum između Rusije i UN, a mnoge strane, posebno bizini, pitaju se da li Moskva zaista želi da obnovi prehrambeni sporazum.
„Granatiranje takođe podriva naše napore za realizaciju Memorandum o razumevanju sa Ruskom Federacijom. To je primoralo mnoge od onih čija je dobra volja potrebna, posebno u privatnom sektoru, da postave pitanje da li je Ruska Federacija zaista zainteresovana da se ponovo pridruži crnomorskoj inicijativi“, rekao je Gutereš.

Prehrambeni sporazum

Prehrambeni sporazum prestao je da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Crnomorsku inicijativu potpisali su 22. jula prošle godine predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija u Istanbulu, a njom je predviđen izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva Crnim morem iz tri luke, uključujući odesu. Usaglašavanjem plovidbe brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošlog septembra ukazao na to da Zapad izvozi veći deo ukrajinskog žita u svoje države, umesto u afričke zemlje, kojima je ono neophodno.
Pogled moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
RUSIJA
Kremlj o prehrambenom sporazumu: Čekamo da se ispune svi uslovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala