Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lideri Dveri i Zavetnika sreli se sa Marijom Zaharovom /foto/

© Foto : Ustupljeno SputnjikuLideri Dveri i Zavetnika sreli se u Skoplju sa Marijom Zaharovom
Lideri Dveri i Zavetnika sreli se u Skoplju sa Marijom Zaharovom - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Pratite nas
Lideri Nacionalnog okupljanja, Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović održali su na marginama zasedanja OEBS-a u Skoplju sastanak sa visokom funkcionerkom Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom.
Oni su tom prilikom izrazili zahvalnost Ruskoj Federaciji zbog njene dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije na KiM.
Predsednik Dveri, Boško Obradović, upoznao je predstavnicu ruskog ministarstva sa odlukom samoproglašenog Kurtijevog režima da Srbima u pokrajini zabrani glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.
On je pozvao Rusiju da svojim autoritetom utiče na predstavnike međunarodnih misija na KiM, pre svega UNMIK i OEBS, da ispoštuju Rezoluciju 1244 i srpskom narodu omoguće da glasaju na Kosovu i Metohiji.
Predsednica Zavetnika naglasila je da je Rusija najvažniji strateški saveznik Srbije u očuvanju KiM i sprečavanju da lažna država postane deo međunarodnog poretka.
Đurđević je ocenila potpuno neprihvatljivim zahtev ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila da Srbija prekine svaku saradnju sa Rusijom, ocenivši da se radi i o direktnom pokušaju mešanja u politiku Republike Srbije.
Kazala je i da Nacionalno okupljanje predstavlja najčvršću političku garanciju da posle izbora Srbija neće primenjivati francusko-nemački plan o priznanju tzv. Kosova, neće uvoditi sankcije Rusiji i neće nastaviti sa politikom približavanja NATO-u.
Obe strane su se saglasile da je očuvanje tradicionalno prijateljskih srpsko-ruskih odnosa u strateškom interesu obe zemlje i istakli spremnost da nastave sa još intenzivnijim političkim delovanjem u tom pravcu.
Ivica Dačić i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
SRBIJA
Dačić i Lavrov razgovarali na marginama samita u Skoplju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala