- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Čujem priče o Federeru – posle ove Novakove godine debata je mrtva“

© AFP 2023 / TIZIANA FABINovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
Pratite nas
Istina je da Novak Đoković ove sezone nije stigao do primarnog cilja odnosno do titule na Dejvis kupu, ali je uprkos svemu ova godina jedna od najuspešnijih u njegovoj karijeri. Ako je do sada i postojalo sumnje o tome da li je bolji od Rodžera Federera i Rafaela Nadala, više je nema, smatra Patrik Muratoglu, čuveni teniski trener.
Sa 36 godina Novak Đoković došao je do tri Grend slem titule, pored toga je igrao i finale Vimbldona, a uz sve to osvojio je i završni masters. Godinu je završio na prvom mestu sa sedam novih pehara i to pobeđujući mlade nade kao da je njihov vršnjak.
Darko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
SPORT
„Ne sumnjam da će Zvezda osvojiti titulu u Srbiji“
Argumenata je mnogo, ali dovoljno je pomenuti samo ovu godinu i utvrditi da je srpski teniser najveći igrač belog sporta svih vremena, što smatra i čuveni Patrik Muratoglu.
„Jedina debata sada je ko je moj omiljeni igrač. Ko je najbolji? Tu nema debate. Novakova sezona je jedna od najboljih u karijeri, iako je 2015. godina bila nestvarna. Prošlo je osam godina od tada, ima 36 godina i ovako igra. Nikada nisam video u istoriji tenisa da je neko ovako dominantan sa 36 godina, kao što je bio sa 26, 28 godina. Tokom cele karijere je bio na vrhu, imao je tešku godinu-dve“, rekao je Muratoglu za „Tenis Majors“.
Srpski as je po nedeljama na prvom mestu, broju najvećih titula i istrajnosti nadmašio najveće rivala Rodžera Federera i Rafaela Nadala, a uz sve to čini se da sada sa 36 godina igra bolje nego sa 26 o čemu je Novak i sam govorio.

„Igrao je u eri sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, što još više govori o tome koliko je dominantan. Čuvena GOAT debata sada je 'mrtva' posle ovakve godine, tri slema i jedno finale. Drži rekorde skoro svuda, po Mastersima, slemovima, nedeljama na vrhu, a još igra i još je na vrhu. Da li je Novak iz 2023. godine bolji od onog iz 2015. godine? Smatram da je današnji Novak bolji, njegova igra je evoluirala, ima više samopouzdanja, fizički nije pao, da je pao u tom segmentu onda bih imao drugačije mišljenje. Međutim, njegov fitnes nivo je nestvaran još je fleksibilan, ima balans, borben“, istakao je Muratoglu.

Objasnio je čuveni teniski stručnjak i zašto Novak nije kao Federer.

„Čujem priče da je ono što je Rodžer uradio između 2017. i 2019. godine isto kao ovo što Đoković radi sada, ali postoji velika razlika. Federer je 2018. godine bio bolji nego 2008. godine. Zašto? Zbog jednog razloga, zbog bekhenda. Doneo je odluku, počeo je ranije da udara lopticu, da ne vraća slajs i to je pravilo razliku. Međutim, sa 36-37 godina on nije imao tu konstantnost niti je uzeo tri slema. Đoković je fizički na istom nivou kao sa 26 godina i to je velika razlika, kada imate to, onda imate tu konstantnost i da budete stalno u vrhu“, zaključio je Muratoglu.

Blistavu sezonu Novak je završio na Dejvis kupu gde je sa reprezentacijom Srbije poražen od Italijana u polufinalu.
Holger Rune i Novak Đoković – US open - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
SPORT
San koji će teško biti ostvaren: „Želim da pobedim Novaka u finalu Australijan opena“
Hamad Međedović - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
SPORT
Mladi Pazarac „kao munja“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala