- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev o Kisindžeru: Danas nema ni traga od takvih ljudi na Zapadu

© AP Photo / Richard DrewHenri Kisindžer
Henri Kisindžer - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
Pratite nas
Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer bio je patriota, ali istovremeno i pragmatičar – na Zapadu danas nema takvih političara, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
„Umro je Henri Kisindžer. On je verno služio svojoj zemlji dugi niz godina. Istovremeno je bio pragmatičar koji je vodio računa o realnim činjenicama, umesto da slepo sledi kanone američke spoljne politike. Danas u američkoj administraciji i zapadnom svetu nema ni traga od takvih ljudi. Neka počiva u miru“, napisao je Medvedev na društvenoj mreži „Iks“.
Američki diplomata Henri Kisindžer umro je u 101. godini. On je više puta boravio u Rusiji. Tokom ovih putovanja razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - imali su više od 10 sastanaka (prvi sastanak je održan u julu 2001, poslednji 29. juna 2017). Političar je smatrao da „Rusija mora biti tretirana kao važan element u novom sistemu globalne ravnoteže“ i da će „ravnoteža između Rusije i Sjedinjenih Država ojačati stabilnost u svetu“. On je više puta izrazio stav da Vašington treba da „prizna rusku hegemoniju“ u bivšim sovjetskim republikama od Belorusije do Kazahstana.
Kisindžer je dobitnik Nobelove nagrade i smatran za "patrijarha svetske diplomatije".
Vladimir Putin i Henri Kisindžer - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
RUSIJA
Otišao je izuzetan diplomata: Putin izrazio saučešće povodom smrti Kisindžera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala