- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Otišao je izuzetan diplomata: Putin izrazio saučešće povodom smrti Kisindžera

© Sputnik / Sergei SubbotinVladimir Putin i Henri Kisindžer
Vladimir Putin i Henri Kisindžer - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće supruzi bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera povodom njegove smrti, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Otišao je izuzetan diplomata, mudar i dalekovid državnik koji je decenijama uživao zasluženi autoritet u celom svetu“, navodi se u telegramu koji je Putin uputio supruzi Kisindžera, Nensi.

Kako je istakao, ime Henrija Kisindžera neraskidivo je povezano sa „pragmatičnom spoljnopolitičkom linijom, koja je svojevremeno omogućila da dođe do ublažavanja međunarodne napetosti i da se sklope najvažniji sovjetsko-američki sporazumi koji su doprineli jačanju globalne bezbednosti“.
„Imao sam priliku da mnogo puta razgovaram sa tim veoma pametnim, izuzetnim čovekom i sigurno će mi ostati u najlepšem sećanju“, poručio je Putin.
Američki diplomata Henri Kisindžer umro je u 101. godini. On je više puta boravio u Rusiji. Tokom ovih putovanja razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - imali su više od 10 sastanaka (prvi sastanak je održan u julu 2001, poslednji 29. juna 2017). Političar je smatrao da „Rusija mora biti tretirana kao važan element u novom sistemu globalne ravnoteže“ i da će „ravnoteža između Rusije i Sjedinjenih Država ojačati stabilnost u svetu“. On je više puta izrazio stav da Vašington treba da „prizna rusku hegemoniju“ u bivšim sovjetskim republikama od Belorusije do Kazahstana.
Kisindžer je dobitnik Nobelove nagrade i smatran za "patrijarha svetske diplomatije".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala