- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kisindžer o jugoslovenskoj krizi: Veštačka Bosna nametnuta Srbima, NATO okupator Srbije poput Hitlera

© Sputnik / Valery Melnikov / Uđi u bazu fotografijaHenri Kisindžer
Henri Kisindžer - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
Pratite nas
Kisindžerovi stavovi o jugoslovenskoj krizi poput onog da je „mitska Bosna“, koja nikad nije postojala, nametnuta Srbima ili da bi prisustvo NATO na Kosovu i Metohiji Srbi shvatili kao okupaciju protiv koje su se vekovima borili, pokazuju da je bio ličnost kakva danas nedostaje, smatraju sagovornici Sputnjika.
„Patrijarh svetske diplomatije“ Henri Kisindžer koji je danas preminuo, tokom devedesetih godina prošlog veka često je davao izjave koje su bile u suprotnosti sa zvaničnom američkom politikom prema raspadu Jugoslavije.

Bosna ne postoji, NATO okupator

Za Bosnu i Hercegovinu govorio je da je veštački stvorena država, koja je u stvari „administrativna jedinica koja se sastoji od Hrvata, muslimana i Srba“.
„Mi se ponašamo kao da pokušavamo da nateramo Srbe da se vrate u mitsku Bosnu koja nikada u istoriji nije postojala. Ne postoji bosanski jezik, ne postoji bosanska kultura. Bosna je administrativna jedinica u kojoj žive Srbi, Hrvati i muslimani, veštački stvorena kao pod-deo Jugoslavije i koju su zapadne sile glupo priznale 1991. godine“, govorio je Kisindžer.
Tokom pregovora u Rambujeu, koji su prema zapadnim medijima bili „poslednja šansa da se izbegne bombardovanje SRJ“ zbog navodnog kršenja ljudskih prava Albanaca na Kosovu i Metohiji, Kisindžer je ocenio da su Srbi odbacili mirovni sporazum u Rambujeu jer su u tome videli uvertiru za nezavisnost tzv. Kosova.
Sporazum iz Rambujea, kojim se Srbija poziva da primi NATO trupe širom SR Jugoslavije, bio je, prema Kisindžerovoj oceni, „provokacija i izgovor za početak bombardovanja“.
„Srbi, takođe, vide prisustvo NATO trupa kao vrstu strane okupacije protiv koje se Srbija borila kroz istoriju, uključujući otomanska i austrougarska carstva, Hitlera i Staljina. Čak i ako ih bombardujete do kapitulacije, teško da možete da očekujete da će prihvatiti takav ishod“, ocenio je Kisindžer 1999. godine.

Razum koji nedostaje na Zapadu

Sagovornici Sputnjika smatraju da je Kisindžer bio ličnost kakva uveliko nedostaje, diplomata starog kova koji je za današnje prilike bio prilično razuman i uravnotežen.
Kisindžer je racionalno razmišljao o geopolitici i nastojao je da nađe racionalna rešenja prihvatljiva za sve narode, a ne samo za velike sile koje nastoje da dominiraju svetom, kaže za Sputnjik pisac i novinar Dušan Miklja, dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Sjedinjenih Država.
„To se videlo u njegovom odnosu prema otvaranju prema Kini što je jedan od istorijskih međaša, ali takođe i u odnosu prema rešenju krize u Jugoslaviji, bolje reći svih tih nevolja, ratova i nesreća koje su rešavane na nametnuti i nasilnički način. Bio je protiv ishoda Rambujea, protiv ucena i najzad, što je najvažnije, protiv svih tih nasilnih metoda da se ta ucena sprovede uključujući i bombardovanje Jugoslavije. U tom smislu je zaista velika šteta, gotovo nesreća što takve ličnosti u jednom delu sveta uveliko nedostaju.“

Brutalni master realpolitike

Politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić koji Kisindžera opisuje kao brutalnog ali ipak mastera realpolitike, upozorava da njegovi stavovi o jugoslovenskoj krizi ipak nisu bili konzistentni od početka do kraja.
Kisindžerovi stavovi o pregovorima u Rambujeu, prema Saviću su potpuno u duhu njegovog realpolitičkog pristupa prema međunarodnoj politici i političkim principima koji su važili tada, kao što važe i danas.
„On nikada nije podlegao narativima koje su forsirali mediji. On ili je stvarao narative, ili je bio narativ sam za sebe“, zaključio je Savić.
Vladimir Putin i Henri Kisindžer - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
RUSIJA
Otišao je izuzetan diplomata: Putin izrazio saučešće povodom smrti Kisindžera
Aleksandar Vučić   - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
SRBIJA
Vučić: Legat Henrija Kisindžera danas potrebniji nego ikad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala