- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ponovo preokret u Crnoj Gori: Premijer predlaže odlaganje popisa za 3. decembar

© Foto : Ustupljeno Sputiku/ Vlada Crne Gore/ SasaMaticPremijer Crne Gore Milojko Spajić
Premijer Crne Gore Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Pratite nas
Premijer Crne Gore Milojko Spajić poručio je da nema razloga za odlaganje Popisa stanovništva, ali, kako dodaje, spreman je da ponudi odlaganje početka popisa za četiri dana.
Kazao je da će danas da razgovara sa parlamentarnom većinom, te da je spreman DPS-u da pošalje ponudu da se popis odgodi za četiri dana do 3. decembra.
"I da vidimo da li su namere dobre ili loše", kazao je Spajić i dodao da postoji maksimalan nivo kontrole popisa.
Podsetimo, Spajić je u utorak saopštio da su ispunjeni svi uslovi iz sporazuma koji je potpisan sa opozicionim strankama i da popis stanovništva može da počne 30. novembra.
"Svaka tačka sporazuma koji smo potpisali je do kraja ispunjena", kazao je Spajić, novinarima u Ulcinju.
Crnogorski premijer je istakao da su juče svi konstatovali da su se uslovi za popis ispunili i svaka tačka sporazuma koja je potpisana je do kraja ispunjena, uključujući i usvajanje zakona.
"Što se tiče broja popisivača, postoji traženi broj i dovoljan broj popisivača. Znači kada Monstat traži određeni broj, to ne znači da je taj broj apsolutno neophodan da bi se popis održao. Tako da iz Monstata ste čuli upravo na pres konferenciji da ima i dovoljan broj popisivača, tako da ne bih dalje komentarisao to. Druga stvar je specifikacija za softver, to nije bio deo sporazuma. Znači svaku, ponovno ponavljam, svaku tačku sporazuma smo do kraja ispunili. I izvršna vlast i Monstat i Skupština", naveo je Spajić.
Podsetio je da je Skupština jednoglasno usvojila zakon koji upravo govori o komisiji koja treba da se formira za 10 dana.
"Znači mi imamo vremena da formiramo tu komisiju i da idemo prema tome. Međutim, mi smo bili jako vredni i spremili smo specifikaciju za softver. Danas je Monstat i specifikaciju predstavio. Nažalost, nismo imali člana opozicije koji treba da bude član te komisije i još nije delegiran. Čekamo tu osobu da se delegira i da pogleda specifikaciju. Mislim da neće imati nikakve zamerke", istakao je premijer.
Napominje da nema razloga za odlaganje popisa, i da se otvara jedna mogućnost koja se nije otvorila 14 godina.
"Upravo zbog toga danas ću obaviti razgovor sa skupštinskom većinom, sa predstavnicima partija, a u cilju stvarno jedne inkluzivnosti koju Crna Gora nikad nije videla poslao bih ponudu DPS-u, odnosno predstavnicima opozicije, da odložimo popis do 3. decembra i da vidimo da li su namere dobre ili loše. Evo i zadnji taj ustupak, kao jedna mera kompromisa i da se stvarno svi kao društvo okupimo, da taj popis prođe kao jedna tehnička stvar, jer već je maksimalna kontrola", navodi Spajić, prenosi RTCG.
Ako popis ipak bude odložen za 3. decembar, to će biti drugo odlaganje ovog procesa. Prethodna vlada Dritana Abazovića je donela odluku da popis počne 1. i da traje do 15. novembra, ali je Spajićeva vlada dan nakon izbora odlučila da taj proces odloži za 30. novembar. Vlada je takvu odluku donela nakon što su opozicione stranke predvođene DPS-om najavile bojkot popisnog procesa.
Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
REGION
Spajić: Ispunjeni uslovi opozicije, popis može da počne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala