- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Spajić: Ispunjeni uslovi opozicije, popis može da počne

© AP Photo / Risto BozovicMilojko Spajić
Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Pratite nas
Premijer Crne Gore Milojko Spajić saopštio je da su ispunjeni svi uslovi iz sporazuma koji je potpisan sa opozicionim strankama i da popis stanovništva može da počne 30. novembra.
„Svi uslovi iz Sporazuma potpisanog sa predstavnicima opozicionih partija i Većima manje brojnih naroda su ispunjeni, tako da proces može da počne 30. novembra i da svi u njemu učestvuju“, naveo je Spajić.
On je apelovao na sve „rigidne pojedince“ da ne vrše pritisak na opoziciju jer je ovo, kako je rekao, šansa da se pokaže da je crnogorsko društvo jedinstveno i fokusirano na evropski put.
„Uslovi sprovođenja i kontrolni mehanizmi su na mnogo višem nivou nego 2003. ili 2011. godine. Najbolji pokazatelj da smo svi pobednici u ovom procesu je jednoglasno usvajanje Zakona o popisu“, poručio je Spajić.
Dodao je da je ovim crnogorska vlada pokazala da je moguća inkluzivna i konstruktivna saradnja sa opozicionim partijama i ostalim akterima u društvu.
Spajić je ranije danas održao još jedan sastanak sa predstavnicima opozicije radi utvrđivanja šta je sve realizovano iz Sporazuma o uslovima za održavanje popisa.

Milatović proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o popisu

Crnogorski predsednik Jakov Milatović saopštio je da je, u skladu sa ustavnim nadležnostima, proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva domaćinstava i stanova.
„Time su zaokruženi normativni preduslovi za početak popisa, koji su plod širokog političkog i društvenog dijaloga“, objavio je Milatović na društvenoj mreži Iks.
On je institucijama koje su nadležne za sprovođenje popisa poželeo uspešan rad.
„A građanke i građane pozivam da se slobodno izjasne o svim pitanjima koja su obuhvaćena popisom“, napisao je Milatović.
Popis u Crnoj Gori će biti održan od 30. novembra do 15. decembra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala