- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin objavio ključni uslov za rešavanje sukoba na Bliskom istoku

© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Pratite nas
Stvaranje palestinske države u granicama iz 1967. godine ključni je uslov za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba, naveo je ruski predsednik Vladimir Putin u poruci palestinskom lideru Mahmudu Abasu povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom.
„Sada, kada krvavi sukob donosi mnoge patnje civilima Palestine, smatram da je od posebnog značaja da se potvrdi dosledni stav Rusije u korist realizacije legitimnih prava vašeg naroda da stvore sopstvenu, suverenu državu u granicama iz 1967. godine sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu. Upravo je to ključni uslov za postizanje sveobuhvatnog, dugoročnog i pravednog palestinsko-izraelskog rešenja situacije“, navodi se u poruci Putina koju je pročitao zamenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov na događaju u ambasadi Palestine u Rusiji.
Ruski lider je istakao da je siguran da se zajedničkim naporima može osigurati dalji razvoj „tradicionalno prijateljskih rusko-palestinskih odnosa i međusobno korisne saradnje u različitim sferama“.
Putin je dodao da rad u tom pravcu odgovara interesima obe zemlje i u skladu je sa jačanjem regionalne bezbednosti.
„Želim vam dobro zdravlje i uspeh, a svim Palestincima mir, prosperitet i napredak u njihovoj rodnoj zemlji“, poručio je ruski predsednik.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
Fotografije izraelskih talaca u Tel Avivu - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
SVET
UŽIVO Hamas pustio 12 talaca, Izrael oslobodio 30 palestinskih zatvorenika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala