- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Fotografije izraelskih talaca u Tel Avivu - Sputnik Srbija

UŽIVO Hamas pustio 12 talaca, Izrael oslobodio 30 palestinskih zatvorenika

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 53. dan. Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad David Barni i direktor američke obaveštajne agencije CIA Vilijam Berns nalaze se u Kataru, gde pregovaraju o novom produženju primirja.
Izraelske odbrambene snage su potvrdile da je Hamas predao još 12 talaca , od kojih je dvoje stranih državljana, i da su prebačeni na teritoriju Izraela, dok je nešto kasnije izraelska zatvorska služba oslobodila 30 palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje talaca..
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:53 28.11.2023
Netanijahu negirao optužbe da je dozvolio Kataru da ojača Hamas
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu oštro je negirao optužbe da je dozvolio Kataru da finansira i ojača grupu Hamas kako bi podelio Palestince na rivalske političke frakcije, nazivajući te tvrdnje „smešnim“.
„Velika je laž da sam želeo da izgradim Hamas. Smešno. Ne idete tri puta u rat sa Hamasom niti izvodite velike vojne operacije ako želite da ojačate Hamas“, rekao je Netanjahu u intervjuu za medijsku grupu „Aksel Špringer“, prenosi „Politiko“.
Bivši premijer Ehud Olmert je ranije rekao za briselski portal da je u poslednjih 15 godina, Izrael učinio sve da oslabi palestinske vlasti i ojača Hamas.
„Gaza je bila na ivici kolapsa jer nisu imali resurse, nisu imali novca, a Palestinska uprava je odbila da da novac Hamasu. Netanijahu ih je spasao. Sklopio je dogovor sa Katarom i oni su počeli da prebacuju milione i milione dolara u Gazu“, naveo je Olmert.
Kako podseća Politiko, sam Netanijahu je na konferenciji političke stranke Likud ukazao na potrebu jačanja Hamasa.
„Svako ko želi da spreči uspostavljanje palestinske države treba da podrži jačanje Hamasa", rekao je on.
Netanijahu je danas odbacio te optužbe, tvrdeći da je dozvolio samo da katarski novac teče u Gazu kako bi izbegao humanitarnu katastrofu, a ne da bi ojačao tamošnju administraciju.
„Zato su uzastopne izraelske vlade dozvolile da ovaj novac uđe, a ne da bi ojačale Hamas. Uopšte nismo hteli da jačamo Hamas. Hteli smo da ga oslabimo i degradiramo njegove sposobnosti koliko god smo mogli", rekao je izraelski premijer, preneo je Tanjug.
22:19 28.11.2023
Pentagon: SAD pauziraju letove dronovima iznad Gaze tokom primirja
Vojska SAD pauzirala je svoje osmatračke letove dronovima iznad Gaze tokom primirja između Izraela i palestinske grupe Hamas, saopštio je danas portparol Pentagona Patrik Rajder.
„U skladu sa sporazumom postignutim između Izraela i Hamasa, mi trenutno ne sprovodimo letove bespilotnim letelicama. Za sada, oni su pauzirani“, obrazložio je Rajder, preneo je Rojters.
Bespilotnim letelicama vojska SAD pomagala je u okviru potrage za američkim taocima koje je oteo Hamas.
21:44 28.11.2023
Ben Gvir preti rasturanjem izraelske vlade ako se ne nastavi rat protiv Hamasa
Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir izjavio je danas da će rasturiti Vladu ukoliko Izrael ne bude nastavio rat protiv palestinske grupe Hamas.
„Zaustavljanje rata jednako je razbijanju vlade“, rekao je Ben Gvir, prenosi Tajms of Izrael.
Ben Gvirova stranka „Ocma Jehudit“ ima tri ministra u ratnom kabinetu, tako da se očekuje da bi Vlada premijera Benjamina Netanijahua preživela odlazak Bena Gvira, navodi portal, preneo je Tanjug.
Izrael i Hamas su postigli dogovor o višednevnom prekidu vatre koji traje do sutra.
21:24 28.11.2023
Izrael oslobodio 30 palestinskih zatvorenika
Izraelska zatvorska služba potvrdila da je omogućila oslobađanje 30 palestinskih zatvorenika, u zamenu za oslobađanje izraelskih talaca iz Pojasa Gaze, preneo je „Tajms of Izrael“.
Katar je prethodno saopštio da će Izrael osloboditi 15 žena i 15 maloletnika.
20:33 28.11.2023
IDF: Oslobođeni su na teritoriji Izraela
Izraelske odbrambene snage su saopštile da se 12 oslobođenih talaca iz Pojasa Gaze sada nalazi na teritoriji Izraela, a u pratnji specijalnih snaga i pripadnika bezbednosne agencije Šin Bet.
„Nakon što prođu početnu medicinsku procenu, naše snage će ih pratiti sve dok se ne ujedine sa svojim porodicama“, kažu iz IDF-a, preneo je Tajms of Izrael.
20:12 28.11.2023
Hamas oslobodio 12 talaca, Izrael će osloboditi 30 palestinskih civila
Izraelske odbrambene snage potvrdile su da je Hamas predao 12 talaca Crvenom krstu, koji su na putu ka izraelskoj teritoriji.
„Na osnovu informacija dobijenih od Crvenog krsta, 12 talaca — uključujući deset Izraelaca i dva strana državljanina — na putu je ka izraelskoj teritoriji“, navodi se u kratkom saopštenju IDF-a, preneo je „Tajms of Izrael“.
Ovu informaciju potvrdio je i portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed el Ansari.
„Izrael će u zamenu osloboditi 30 palestinskih civila iz zatvora, uključujući 15 žena i 15 dece“, rekao je Ansari.
19:49 28.11.2023
Izraelski ministar bezbednosti zatražio od Netanijahua da prekine sporazum o primirju sa Hamasom
Izraelski ministar bezbednosti Itamar Ben-Gvir pozvao je premijera Benjamina Netanijahua da prekine sporazum o primirju nakon što je izraelska vojska optužila Hamas da je ranije danas otvorila vatru na njene trupe.
On je zatražio da Netanijahu naredi Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) da nastave sa nasilnim razbijanjem Hamasa i dodao da IDF ne sme da čeka da Hamas ubija izraelske borce, preneo je „Gardijan“.
19:45 28.11.2023
Zvaničnik Hamasa: Spremni smo za sveobuhvatan sporazum o razmeni talaca
Zvaničnik Hamasa Gazi Hamad izjavio je danas da je ta palestinska grupa spremna da zaključi sveobuhvatan sporazum o razmeni talaca sa Izraelom.
„Ako Izrael ima ozbiljnu nameru da oslobodi svoje vojnike koji su zarobljeni, onda smo mi spremni da zaključimo sveobuhvatan sporazum“, rekao je Hamad za „Al Džaziru“.
Oko 200 Izraelaca zarobljenih tokom napada 7. oktobra na Izrael i dalje se nalazi u Pojasu Gaze.
19:18 28.11.2023
Šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć predložio otvaranje još jednog prelaza u Gazu
Šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Grifits otputovaće u sredu u Aman, prestonicu Jordana, na razgovore o mogućnosti otvaranja prelaza Kerem Šalom kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć iz Izraela stigne u Gazu.
Smešten na granici Izraela, pojasa Gaze i Egipta, prelaz Kerem Šalom je pre trenutnog sukoba korišćen za prolaz više od 60 odsto kamiona koji su išli u Gazu.
„Od početka smo rekli da nam je potrebno više od jednog prelaza. Trebalo bi istražiti mogućnost korišćenja Kerem Šaloma, i to će biti tema u Amanu“, rekao je Grifits, koji je pomoćnik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja.
Trenutno je moguće pomoć dostaviti u Gazu jedino preko prelaza Rafa u Egiptu, ali on je izgrađen da tuda prolaze pešaci, a ne kamioni.
Neimenovani zapadni diplomata je rekao da za sada nema izgleda za otvaranje prelaza Kerem Šalom, i dodao da Izael to ne dozvoljava jer se u blizini nalaze njihove trupe, preneo je Tanjug.
19:07 28.11.2023
Zvaničnik Hamasa pozvao Ilona Maska da poseti Gazu
Visoki zvaničnik Hamasa pozvao je danas američkog milijardera Ilona Maska da poseti palestinski Pojas Gaze kako bi se uverio u razmere razaranja izazvanih izraelskim bombardovanjem.
„Pozivamo ga da poseti Gazu, da vidi razmere masakra i razaranja počinjenih nad narodom Gaze, u skladu sa standardima objektivnosti i kredibiliteta“, rekao je visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu, preneo je Rojters.
Ilon Mask je u ponedeljak obišao kibuc uništen u napadu Hamasa, istakavši da je protiv antisemitizma i svega što „promoviše mržnju i sukob“.
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je Masku predočio svedočenja o zločinu koji se tamo dogodio.
18:58 28.11.2023
Šefovi CIA i Mosada u Kataru pregovaraju o produženju primirja između Izraela i Hamasa
Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad David Barni i direktor američke obaveštajne agencije CIA Vilijam Berns nalaze se u Kataru, gde pregovaraju o novom produženju primirja između Izraela i Hamasa i oslobađanju dodatnog broja talaca, saopštili su zvaničnici, piše „Gardijan“.
Jedan diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je da su Berns i Barni otputovali danas u Katar, preneo je AP.
Zvaničnici iz Egipta, koji su u pregovorima zajedno sa Katarom služili kao posrednici, pridružili su se pregovorima.
Sastanak treba da bude posvećen „nadogradnji napretka sporazuma o produženju humanitarne pauze, ali i da se iniciraju dalje diskusije o sledećoj fazi potencijalnog dogovora“, rekao je izvor Rojtersu.
17:43 28.11.2023
Klub palestinskih zatvorenika: Broj uhapšenih na Zapadnoj obali porastao na 3.290
Broj uhapšenih Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra porastao je na 3.290, uključujući 125 žena i 145 dece, saopštio je Klub palestinskih zatvorenika.
Najmanje šest zatvorenika umrlo je od početka sukoba u izraelskim zatvorima, dodaje se u saopštenju u kojem se još kaže da su samo tokom trajanja privremenog primirja izraelske snage uhapsile 168 Palestinaca, preneo je Rojters.
17:41 28.11.2023
Katar: Hamas spreman da oslobodi još 20 talaca za 48 sata
Hamas je spreman da oslobodi dodatnih 20 talaca u Gazi u narednih 48 sati, rekao je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed el Ansari.
Ansari je na svom nedeljnom brifingu rekao da su prva četiri dana primirja iskorišćena za oslobađanje većeg broja talaca, koje drži Hamas u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.
17:37 28.11.2023
17:37 28.11.2023
Erdogan razgovarao s Guterešom: Izraelu mora da odgovara međunarodnim sudovima za ratne zločine
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u telefonskom razgovoru generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu da Izrael mora da odgovara međunarodnim sudovima za ratne zločine koje je počinio u Gazi, saopštilo je tursko predsedništvo.
„Izrael nastavlja besramno da gazi međunarodno pravo, zakone rata i međunarodno humanitarno pravo“, saopštila je Erdoganova kancelarija, uoči sastanka Saveta bezbednosti UN o Gazi koji je planiran za sredu, preneo je Rojters.
16:50 28.11.2023
Hamas: Izrael krši primirje, mi smo i dalje posvećeni prekidu vatre
Hamas je danas optužio Izrael za „očigledno kršenje primirja“ u severnom delu Pojasa Gaze, ali je poručio da je „i dalje privržen prekidu vatre sve dok mu je i neprijatelj posvećen“.
Hamas je u saopštenju pozvao posrednike da intervenišu kako bi prekid vatre bio produžen, prenosi AP.
U saopštenju se navodi da su „akcije Izraela dovele do odmazde“boraca te grupe, preneo je Tanjug.
Prethodno su Izraelske oružane snage (IDF) saopštile da je „više vojnika lakše povređeno” u Pojasu Gaze, nakon što su tri eksplozivne naprave detonirane pored njiovih trupan a dve različite lokacije.
Navedeno je i da su na jednoj od lokacija pripadnici Hamasa otvorili vatru na izraelske vojnike, koji su odgovorili vatrom.
16:16 28.11.2023
Izrael spreman da nastavi rat, ispitaće Obaveštajnu službu o propustima
Načelnik štaba izraelske vojske (IDF), poručnik Herci Halevi, izjavio je danas da je vojska i sada spremna da nastavi borbu u Gazi i osvrnuo se na moguće propuste obaveštajne službe koji su omogućili napad Hamasa 7. oktobra, prenosi „Tajms of Izrael“.
„Danas je IDF spremna da nastavi borbu. Koristimo primirje za učenje, jačanje pripravnosti i odobravanje operativnih planova za vreme trajanja prekida vatre“, izjavio je Halevi.
On je dodao da se vojska sprema da ukloni Hamas, ali i da je to cilj za koji je neophodno vreme.
Halevi je ocenio da su izraelske operacije u Gazi potpuno opravdane, i dodao da je oslobađanje talaca potvrda uspeha akcija vojske, koja neće stati dok svi oteti ne budu pušteni na slobodu.
Komentarišući optužbe da su viskorangirani vojnici ignorisali upozorenja svojih potčinjenih pred napad Hamasa, poručnik je rekao da će sve biti istraženo po završetku sukoba i da će svaki oficir biti saslušan, preneo je Tanjug.
„IDF, uključujući Vojno-obaveštajnu upravu, podbacili su 7. oktobra. Biće detaljne istrage, ali trenutno moramo da se fokusiramo na rat“, zaključio je Halevi.
16:03 28.11.2023
Američki i turski šef diplomatije razgovarali o taocima u Gazi i pomoći ljudima u toj oblasti
Američki državni sekretar Entoni Blinken i turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarali su danas o sukobu u Gazi, sa akcentom na obezbeđivanje nastavka oslobađanja talaca koje drži Hamas, saopštio je američki Stejt department.
Oni su se sastali na marginama sastanka šefova diplomatija zemalja NATO-a u Briselu, kada su istakli i potrebu da se obezbedi kontinuirana isporuka humanitarne pomoći toj palestinskoj oblasti.
15:51 28.11.2023
Unicef: Besmisleno je misliti da će ubijanje dece doneti mir
Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je danas nakon posete bolnici Naser u Kan Junisu, u južnom delu Pojasa Gaze, da je potpuno besmisleno misliti da će ubijanje dece doneti mir.
U intervjuu za „Al Džaziru“ on je opisao ono što je video kao razorno, nazivajući bolnicu i hitnim odeljenjem i ratnom zonom.
„Gde god da se okrenete deca su ugrožena. Video sam decu sa amputiranim udovima, dečake i devojčice koji su se do pre šest-sedam nedelja igrali sa svojim drugarima“, rekao je Elder.
On je pohvalio neverovatno hrabre, neumorne zdravstvene radnike koji rade danonoćno i brinu za svako dete, upozorivši da su lekari primorani da donose odluke koje ne bi trebalo da donose.
Elder je predočio da je pomoć koja je poslednjih dana ušla u Gazu bila velika, ali nedovoljna.
„Biće dovoljno samo ako se ove kratke pauze i prekid vatre, produže u trajni mir. Ne možemo nikako da mislimo da će uništenje Gaze i ubijanje dece doneti mir u region, to je krajnje besmisleno“, poručio je Elder i pozvao na slanje dodatne pomoći koja bi bila isporučena u uslovima bez oružanog sukoba, preneo je Tanjug.
15:46 28.11.2023
Deseetomesečna beba i njena porodica nisu na spisku talaca koje će osloboditi Hamas
Najmlađi izraelski talac, 10-mesečni Kfir Bibas, i njegova porodica, koje kao taoce drže pripadnici palestinske grupe Hamas, nisu na poslednjem spisku ljudi koji će biti pušteni iz Gaze, saopštili su danas rođaci porodice.
Kfirovi roditelji Jarden i Širi, i njegov brat Ariel, uzeti su kao taoci iz Izraela u napadima Hamasa 7. oktobra, a Jardenova sestra Ofri rekla je danas da je Jarden u toku napada udaren čekićem, kao i da ne zna ništa o njegovom stanju, ni gde se nalazi, prenosi Si-En-En.
Jardenova rođaka Ejlon Kešet rekla je da rođaci pretpostavljaju da je Jarden razdvojen od žene i dece, na osnovu video'-snimaka koje su videli, i veruje da pripadnici Hamasa ne drže porodicu Bibas na okupu.
„Svakog dana postoji opasnost po njihove živote i oni moraju biti pušteni što je pre moguće“, rekla je Ofri Bibas o dvoje zarobljene dece, i dodala da je zabrinuta ako se ispostavi da 10-mesečni Kfir nema pristup formuli.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala