- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ pobednik festivala u Aleksincu

© Foto : Marijana Jankovic, Ustupljeno Sputnjiku / usUspavanka za Aleksiju Rajić
Uspavanka za Aleksiju Rajić - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Pratite nas
Predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ Narodnog pozorišta u Beogradu proglašena je najboljom na 11. Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu.
„Ovo ostvarenje u svakom pojedinačnom segmentu, od odličnog dramskog teksta, preko sjajnih glumačko-pevačkih etida, upečatljive muzike do maestralne režije, tvori svojevrsnu nekonvencionalnu teatarsku simfoniju“, ocenio je žiri u sastavu: teatrolog Miroslav Radonjić, dramaturg Goran Ibrajter i glumica Biljana Nikolić.
„Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ Đorđa Kosića u režiji Juga Đorđevića, osvojila je u Aleksincu četiti nagrade- za najbolju predstavu u celini, glavnu glumicu, režiju i tekst.
Žiri je odlučio da nagradu „Olga Ivanović” za najbolju glavnu glumicu dodeli Vanji Ejdus za naslovnu junakinju, jer je, kako je preneo Tanjug, „istinskom glumačkom bravurom scenski efektno oživela tragičan lik Aleksije Rajčić”.
Jug Đorđević je, prema oceni žirija, „specifičnom rediteljskom poetikom uobličio žanrovski heterogenu predstavu raskošne i sofisticirane pozorišne estetike”.
Nagrada „Slobodan Selenić“ za najbolji dramski tekst dodeljena dramaturgu Đorđu Kosiću koji „lirskim sredstvima, poigravajući se sa tradicionalnim motivima, formom i jezičkim izrazom, postavlja čvrstu dramaturšku arhitektoniku priče o potresnoj sudbini glavne junakinje Aleksije Rajčić”.
© Foto : Dejan JevremovićPredstava „Bilo jednom na Brijunima” Kokana Mladenovića
Predstava „Bilo jednom na Brijunima” Kokana Mladenovića - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Predstava „Bilo jednom na Brijunima” Kokana Mladenovića
Žiri je doneo takođe odluku da se nagrada „Dušan Duka Jovanović“ za najboljeg mladog glumca dodeli Luki Grbiću za dve uloge Artjoma Gusjeva i Roberta Evansa u predstavi „NLO“ ruskog dramatičara Ivana Viripajeva u režiji Isidore Goncić, u produkciji pozorišta Atelje 212.
„Luka Grbić je pokazao neodoljiv scenski šarm i harizmu, kao i prefinjen osećaj za suptilnu i odmerenu improvizaciju“, konstatovao je žiri.
Nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Milanu Mariću za ulogu Ričarda Bartona u predstavi „Bilo jednom na Brijunima” prema tekstu i režiji Kokana Mladenovića (Kreativna produkcija „Joca Art“, Centar za kulturu Svilajnac i Bitef teatar - Beograd).
„Gradeći zahtevnu ulogu, Milan Marić je glumački ekspresivno, suvereno i precizno otelotvorio psihološki višedimenzionalan lik Ričarda Bartona“, stoji u obrazloženju.
Prema konceptu, u selekciji aleksinačkog festivala našli su se komadi koji su prvi put izvedeni u Srbiji, a žiri je zaključio da je izbor predstava u takmičarskom programu selektora Nebojše Bradića, ponudio publici „vredna pozorišna ostvarenja, različitih žanrovskih, tematskih, estetskih i poetičkih obeležja”.
Vanja Ejdus - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
KULTURA
Od Hasanaginice do Aleksije Rajčić: Vanja Ejdus o ženskoj sudbini kao intimnom spektaklu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala