- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Brod koji je potonuo kod Lezbosa plovio ka Ukrajini sa sumnjivim teretom

© AFP 2023 / Aris MessingGruzovoe sudno vo vremя štorma v Sredizemnom more nepodaleku ot Malьtы
Gruzovoe sudno vo vremя štorma v Sredizemnom more nepodaleku ot Malьtы - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Pratite nas
Teretni brod „Raptor“, koji je potonuo u blizini Lezbosa 26. novembra, plovio je ka Ukrajini sa sumnjivim teretom, piše list „Katemirini“, pozivajući se na svedočenje spasenog mornara.
Na brodu, koji je plovio pod zastavom Komorskih ostrva, nalazilo se 14 članova posade – jedan Indijac, 11 Egipćana i dva državljana Sirije. Spasen je samo jedan državljanin Egipta i izvučeno je telo samo jednog stradalog člana posade. Ostalih 12 se vodi kao nestalo.
Kako je pisala atinska novinska agencija AMNA, „Raptor“ je prevozio tovar soli iz Egipta u Istanbul. Neposredno pre nesreće, kapetan je prijavio kvar motora. Kapetan je ujutru poslao signal za pomoć, nakon čega je „Raptor“ nestao sa radara.
Kako piše „Katemirini“, potopljeni brod bio je na „crnoj listi“ međunarodnih kontrolnih organa (Pariski memorandum o razumevanju i Crnomorski memorandum) pošto se pre dve godine ispostavilo da su dokumenti za članove posade bili nevažeći, a bilo je i nedozvoljenih upisa u knjizi naftnih evidencija. Naime, poslednje se tumači kao nagoveštaj da je brod, možda, plovio ilegalnim, neprijavljenim rutama, odnosno da je moglo da bude umešano u šverc.
„Sumnje vlasti pojačava činjenica da je spašeni mornar saopštio predstavnicima Obalske straže da je krajnja destinacija broda bila Ukrajina, a da je u Istanbulu, prvobitnom odredištu, trebalo samo da dopuni gorivo“, piše list.
Pretpostavlja se da posada, verovatno prema instrukcijama brodovlasničke kompanije, nije potražila pomoć u subotu uprkos tome što im je voda već ulazila u brod.
„Umesto toga, to su uradili tek nekoliko minuta pre nego što su potonuli u nedelju ujutru“, navodi se u članku.
Istovremeno, grčki portal „Njuzit“, pozivajući se na mišljenje vlasti, piše da posada nije zatražila pomoć u subotu uprkos curenju vode jer je brod „verovatno prevozio nedozvoljen teret“.
U vlasništvu iste kompanije je bio i brod „Manasa rose“ koji je potonuo u zalivu Kisamos na Kritu u januaru 2022. godine. Tada su vlasti pokrenule postupak protiv članova posade zbog akcija koje su dovele do brodoloma i zbog prevoza krijumčarenih duvanskih proizvoda, piše „Katemirini“.
Huti u Jemenu - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
SVET
Objavljeni spektakularni snimci: Kako su Huti oteli veliki brod u Crvenom moru /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala