- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Blumberg: U Ukrajini rastu očaj i umor zbog sukoba – pada rejting Zelenskog

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Uđi u bazu fotografijaČlenы эkipaža modernizirovannogo tanka T-62
Členы эkipaža modernizirovannogo tanka T-62 - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Pratite nas
Među ukrajinskim stanovništvom rastu razočaranje, očaj i umor zbog neuspešne kontraofanzive, a i zbog toga što nema izgleda da će se sukob brzo završiti, piše agencije Blumberg koja je razgovarala sa nekoliko stanovnika Ukrajine.

„Osećaj potištenosti obuzima Ukrajinu. Duže noći se poklapaju sa sve većim razočaranjem zbog usporene ofanzive i napetosti između Vlade i vojnog rukovodstva koja isplivava na površinu“, piše agencija.

Kako se navodi, u Ukrajini postaju svesni da će se sukob, najverovatnije, nastaviti. Prema istraživanjima javnog mnjenja, u ukrajinskom društvu opada rejting Vladimira Zelenskog, piše list. Pored toga, već postoje znaci kolebanja među članovima NATO u vezi sa pomoći Kijevu.
„Osećam očajanje. U poređenju sa prošlom godinom, sada je teže – ovom ratu nema kraja i ponekad jednostavno prestanem da verujem da će se ikada završiti“, kazala je za Blumberg medicinska sestra iz Kijeva Natalija Kobjuk čiji se muž nalazi na frontu već 22 meseca.
Drugi sagovornik agencije, 52. godišnji dizajner iz Lavova Sergej Petrovski istakao je da su očekivanja od kontraofanzive bila „malo previsoka“.
„Sada je najstrašniji unutrašnji haos i razdori. Ljudi se boje da bi sve to moglo da liši zemlju zapadne podrške, što je sada ključno. Dodajte tome brige zbog poziva u vojnu službu, pošto su ljudski resursi na frontu ograničeni i konstantni bes zbog korupcije – i zimski meseci izgledaju još mračnije“, rekao je Petrovski.
Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je „kontraofanziva“ pretrpela krah. Prema podacima iz oktobra, prilikom pokušaja napada Kijev je izgubio više od 90.000 ubijenih i ranjenih vojnika.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
RUSIJA
Zaharova: Ukrajina je u agoniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala