- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Ukrajina je u agoniji

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Pratite nas
Ukrajinski političari su u agoniji, stoga ne treba ozbiljno shvatati svaku njihovu izjavu, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući reči zamenice ministra pravde Ukrajine Irine Mudre da Kijev neće potpisati mirovni sporazum sa Rusijom ako Moskva ne plati reparacije.
„Morate shvatiti u kakvom su oni (ukrajinski zvaničnici) stanju. To je stanje agonije koja je već svima očigledna. Oni odlično vide kako se završila podrška Zapada koja se pretvorila u guranje ka provaliji. Sada se oni nalaze u tom ponoru i zbog toga je nepotrebno i štetno slušati, ili još više, skrupulozno analizirati svaku izjavu ove ili one političke ličnosti u Ukrajini“, rekla je Zaharova u komentaru za portal „Izvestija“.
Diplomata je napomenula da je Rusija više puta upozoravala Ukrajinu na propast do koje bi mogla da dovede zapadna podrška. Glavno pitanje koje bi, prema njenim rečima, trebalo postaviti Sjedinjenim Američkim Državama je zašto su Kijevu zabranili pregovore sa Moskvom.
„Zašto se Vašington tako okrutno obračunao sa Ukrajinom?“, naglasila je Zaharova.
Zamenica ukrajinskog ministra pravde Irina Mudra ranije je izjavila da Kijev neće potpisati mirovni sporazum koji ne predviđa obavezu Moskve da isplati reparacije ukrajinskoj strani.
Mudra je rekla da ukrajinsko rukovodstvo zajedno sa svojim partnerima radi na kompenzacionom mehanizmu koji bi mogao da se stvori u okviru multilateralnog međunarodnog sporazuma i obezbedi organizovanje posebne komisije i kompenzacionog fonda.
Rusko-ukrajinski pregovori vođeni su u Istanbulu tokom proleća 2022. godine, a Arahamija je bio jedan od članova ukrajinske delegacije.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
U emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ pogledajte kako Zapad čini sve da pobeda Rusije bude veća:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala