- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Sve se moglo izbeći da nije bilo Džonsona i Zelenskog“: Bugarski novinar o ukrajinskom sukobu

© AP PhotoArhivska fotografija, bivši britanski premijer Boris Džonson i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tokom Džonsonove posete Kijevu
Arhivska fotografija, bivši britanski premijer Boris Džonson i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tokom Džonsonove posete Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Pratite nas
Ovakvo dugotrajno krvoproliće između Rusa i Ukrajinaca, kao i teške posledice antiruskih sankcija po Evropu mogle su da se izbegnu da nije bilo bivšeg engleskog premijera Borisa Džonsona i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je novinar Bugarske slobodne televizije Viktor Turmakov.
Prema njegovom mišljenju, poslednja izjava lidera frakcije ukrajinske partije „Sluga naroda“ Davida Arahamije o ulozi Borsa Džonsona samo dokazuje istinitost poslovice: „Ako se dva suseda svađaju, znači da je jednog od njih juče posetio Englez“.
„Ovakav krvavi sukob između dva bratska istočnoslovenska naroda je potvrda cele ove priče“, istakao je on.
Novinar smatra da ne bi bilo ogromnih žrtava da saveznici nisu ubedili Ukrajinu da se bori i dalje.
„Upravo je stav zapadnih saveznika da se jednostavno treba boriti imala odlučujući uticaj na odluku ukrajinskih vlasti da odustanu od dogovora sa Rusijom u proleće 2022. godine. Mnogo civila i vojnika koji su poginuli nakon aprila prošle godine bili bi živi. Odnosno, činjenica da Ukrajina nije postala mirna evropska zemlja, a možda i članica Evropske unije, protiv čega Rusija nikada nije istupala, kao i to što se ukrajinska tragedija i dalje nastavlja i postaje samo gora je krivica Borisa Džonsona i Vladimira Zelenskog“, istakao je on.
Vlasti u Kijevu pokušavaju da preko takvih izjava pripreme društvo u zemlji za pregovore, smatra on.
Voditelj je ocenio da u ovom momentu kijevske vlasti ne mogu da sednu za pregovarački sto jer je, prema Arahamijinim rečima, zemlja u veoma lošoj pregovaračkoj poziciji.
On je naglasio da je poslednjih godina ukrajinsko društvo bilo pod uticajem propagande da će pobediti Ruse i da je ceo Zapad uz njih, kao i da će vrlo uskoro ukrajinska vojska doći do Urala, Sibira i Tihog okeana.
„Ukoliko se odjednom rezultati njihove propale kontraofanzive odraze i u mirovnom sporazumu, u kom će izgubiti četvrtinu teritorije u poređenju sa 1991. godinom, biće mnogo ljutih i neraspoloženih veterana, koji će prirediti Majdan“, podvukao je Turmakov.
Voditelj je podsetio da se to u Ukrajini dešava svakih deset godina, 2004. i 2014. godine.
Ukratko, naglasio je on, Arahamija se obraća Ukrajincima, uključujući Oružane snage Ukrajine, kako bi postepeno otvorili oči i bili sigurni da je neophodno prekinuti borbena dejstva.
Turmakov je zaključio da će, istovremeno, odgovornost za neuspehe biti na Zelenskom.
Podsetimo, rusko-ukrajinski pregovori održani su Istanbulu u proleće 2022. godine, a Arahamija je bio član ukrajinske delegacije.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
U novom izdanju emisije „Od četvrtka do četvrtka“ pogledajte kako Zapad čini sve da pobeda Rusije bude veća:
Glavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2023
RUSIJA
Simonjan: Prekid pregovora pretvorio Ukrajinu u zemlju invalida i emigranata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala