- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Simonjan: Prekid pregovora pretvorio Ukrajinu u zemlju invalida i emigranata

© Foto : Press-služba prezidenta Respubliki Belarusь / Uđi u bazu fotografijaGlavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan
Glavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2023
Pratite nas
Rusko-ukrajinski pregovori mogli su da spasu stotine hiljada života, a njihov neuspeh pretvorio je Ukrajinu u zemlju invalida i emigranata, izjavila je glavni i odgovorni urednik medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala „RT“ Margarita Simonjan.
„(Ukrajinski poslanik) David Arahamija nije mogao da se suzdrži... i rekao je istinu... I ispostavilo se da smo sve ovo vreme bili u pravu. (Predsednik Rusije Vladimir) Putin je govorio istinu i ispostavlja se da je moglo da se izbegne stotine hiljada žrtava i bilo je moguće da se Ukrajina ne pretvori u zemlju invalida i emigranata kakva je sada postala. Zemlja sa slomljenom kičmom – ekonomskim, političkim i društvenim životom i, što je najvažnije, moralnim duhom nacije“, rekla je Simonjanova za televiziju „Rusija 1“.
Prema njenim rečima, Ukrajinci su to znali.
„Nije bez razloga ta... ‘reka’ dobrovoljaca, takozvanih patriota, a zapravo samo nacionalista, fašista, vrlo brzo presušila... A sada se ne bore hrabri momci koje smo gledali u ‘Azovstalju’, već se bore kamiondžije, taksisti koje su uhvatili na ulici, utovarili u kamione i poslali (na front)“, rekla je ona, podsećajući da je prosečna starost mobilisanih Ukrajinaca 50 godina i da oni ne žele da se bore.

„To je moglo da se zaustavi jednim potpisom i Ukrajina spasi od svega što joj se sada dešava“, istakla je ona.

Ranije je šef frakcije stranke „Sluga naroda“ u Vrhovnoj radi David Arahamija izjavio da je u proleće 2022. godine tadašnji britanski premijer Boris Džonson odvratio Kijev da završi sukob u Ukrajini, pozivajući ga da ništa ne potpisuje sa Rusijom.
Rusko-ukrajinski pregovori vođeni su u Istanbulu tokom proleća 2022. godine, a Arahamija je bio jedan od članova ukrajinske delegacije.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Ruska artiljerija u zoni specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
RUSIJA
Putin naveo dva uslova za početak pregovora s Kijevom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala