- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Koliko je zvezda u svemiru i da li ih je moguće izbrojati: Šta su naučnici zapravo utvrdili

© Foto : Pexels/Photo by eberhard grossgasteiger Zvezde na noćnom nebu
Zvezde na noćnom nebu - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Pratite nas
Čovek može, u proseku, da vidi oko šest hiljada zvezda posmatrajući noćno nebo. To je, međutim, samo početak.
Ako imate sreće i živite u oblasti bez svetlosnog zagađenja, svake noći možete da gledate u nebo i uživate u pogledu na hiljade zvezda. Neke su svetlije, neke manje svetle, ali sve su tu – vidljive golim okom. Ali, koliko ih ima?

Dva triliona galaksija

Prema nekim procenama, prosečna osoba može da vidi oko šest hiljada zvezda na noćnom nebu. To su zvezde koje su najsjajnije i najbliže Zemlji, ali samo delić noćnog neba i univerzuma.
Astronomi već duže vreme pokušavaju da otkriju koliki je svemir zaista i šta se u njemu nalazi: od galaksija koje mogu da sadrže hiljade ili čak milione zvezda i planeta, do još neotkrivenih svemirskih tela.
Astronom Brajan Džekson sa Državnog univerziteta Bojs pokušao je da objasni kako se procenjuje broj zvezda u univerzumu i zašto je to tako komplikovano.
U članku objavljenom u „The Conversation“, on je istakao da je prvi korak u proceni broja zvezda procena broja galaksija. Da bi to uradili, naučnici moraju da naprave veoma detaljne fotografije malog dela noćnog neba, a zatim da prebroje sve galaksije koje su vidljive na tom delu.
Broj se zatim množi sa brojem fotografija potrebnih da pokriju površinu celog neba.
Konačan i pojednostavljen odgovor bi bio oko dva triliona galaksija.
© Foto : Pexels/Photo by Marco Milanesi Procenjuju se da u Mlečnom putu ima oko 100 milijardi zvezda
Zvezde na noćnom nebu - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Procenjuju se da u Mlečnom putu ima oko 100 milijardi zvezda

Koliko je Mlečni put

Ali koliko zvezda ima svaka galaksija? S obzirom da su neke od ovih galaksija izuzetno udaljene, teško je odrediti tačan broj. Stoga se astronomi okreću onome što znaju, a to je naša galaksija - Mlečni put.
Naučnici pomno proučavaju Mlečni put i mogu sa priličnom sigurnošću da kažu koliko (verovatno) zvezda ima u njemu. Sunce je u centru, ali je samo jedna od mnogih zvezda koje se nalaze u našoj galaksiji. Postoje bele (kao Sunce), crvene i plave zvezde koje sijaju različitom količinom svetlosti. Astronomi mogu da izmere ovu svetlost i da je koriste da procene koliko je zvezda u galaksiji.
Koristeći ovu metodu, procenjuju da u Mlečnom putu ima oko 100 milijardi zvezda. Ako smatraju da je Mlečni put prosečna galaksija, mogu da uzmu broj njenih zvezda i da mu pomognu u broju galaksija. A broj koji se dobija je gotovo nezamisliv – oko 200 milijardi triliona zvezda u svemiru.
I to je samo procenjena brojka, jer još nije istražen ceo univerzum, a zvezde se rađaju i umiru svaki dan.
Dakle, sledeći put kada pogledate u noćno nebo i divite se zvezdama, zapamtite da vidite samo delić onoga što univerzum sadrži.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala