Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Boško Obradović: Protiv smo tehničke vlade koja je za francusko-nemački ultimatum i sankcije Rusiji

© Sputnik / Branimir MaksimovićBoško Obradović
Boško Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Pratite nas
Nacionalno okupljanje nudi biračima treći put između bivše i sadašnje vlasti, a posle izbora spreman je da sarađuje sa svim suverenističkim i državotvornim snagama koje odbacuju francusko-nemački ultimatum, poručuje Boško Obradović, jedan od lidera tog bloka i predsednik Dveri.
Formiranje Nacionalnog okupljanja koje su inicirali Dveri i Zavetnici, najbolji je dokaz da su te dve stranke za objedinjavanje i ukrupnjavanje svh patriotskih i državotvornih snaga, što je, kako kaže Obradović za Sputnjik, postavljeno kao cilj još pre godinu dana kad je prvi put pokrenuta priča da sledi francusko-nemački ultimatum o priznanju lažne države Kosovo.
„Nama je to bio signal da prevaziđemo bilo kakve sujete ili razne sitne razlike između veoma srodnih ideološki političkih opcija, u to vreme i danas parlamentarnih političkih stranaka patriotske opozicije“, ističe lider Dveri i dodaje da je on lično bio najveći zagovornik da se takav front napravi kao predizborni blok što je i urađeno sa Zavetnicima, ali da neki drugi za to nisu imali sluha.

Front sa onima koji dele ključne stavove

Verujem i nadam se, poručuje Obradović, da će to posle izbora morati da bude jedna kolona. On podseća da je Nacionalno okupljanje dobilo podršku istaknutih intelektualaca kao i niza patriotskih pokreta.
„To govori da je reč o širem savezu i frontu u koji su pozvani svi koji dele nekoliko naših ključnih stavova: odbrana i očuvanje KiM u sastavu Srbije, „ne“ sankcijama Rusiji i „ne“ članstvu u NATO, puna podrška Republici Srpskoj i svim Srbima u regionu i rasejanju, ekonomski patriotizam i ekološki patriotizam. Ove poslednje dve stavke su posebno važne. To znači podršku domaćoj privredi i poljoprivredi umesto stranim kompanijama i to znači očuvanje naših prirodnih resursa u našim rukama, a ne bilo kakva eksploatacija naših bogatstava zarad bogaćenja stranih kompanija a na štetu zaštite naše životne sredine i zdravlja našeg stanovništva“, precizira Obradović.
On objašnjava da je Nacionalno okupljanje treći put u srpskoj politici i izbor za sve one koji ne žele ni aktuelnu, ali ni bivšu vlast, a veruje da ima potencijal da posle izbora postane druga po veličini snaga posle SNS i postane presudan činilac za formiranje buduće vlasti na svim nivoima.
Na pitanje, s kim je Nacionalno okupljanje spremno da se udružuje posle izbora, Obradović kaže da to mogu biti apsolutno sve one političke snage i izborne liste koje jasno i glasno kažu da su protiv francusko-nemačkog sporazuma i da bi ga odbacile u celosti i odmah.
„Sve liste koje se opredele u tom pravcu su naši budući partneri i u tom smislu ja bih i kandidovao pred ove izbore tu vrstu izjašanjavanja svih učesnika na izborima. Nemojte da bude pre izbora – nismo za sankcije Rusiji, a posle izbora smo za sankcije Rusiji. Hajdemo svi da se opredelimo odmah i da se zna ko je na kojoj strani“, kaže Obradović.

Tehnička vlada samo ako je jasno definisana

Naš sagovornik odgovara i na pitanje da li je moguća postizborna saradnja Nacionalnog okupljanja sa blokom Srbija protiv nasilja.
„Vrlo precizno, što se tiče republičkog nivoa vlasti apsolutno je neprihvatljivo naše učešće u bilo kojoj vladi koja je za francusko-nemački ultimatim ili za uvođenje sankcija Rusiji. Ako bude takve vlade mi u njoj biti nećemo.“
Oprezan je i prema tehničkoj vladi i upozorava da bi i njoj Zapad mogao da ispostavi primenu francusko-nemačkog sporazuma i zato smatra da bi u tom smislu morao jasno da se definiše njen mandat.
„Ako pravite bilo kakvu tehničku vladu sa bilo kim, uopšte ne licitiram sad o kakvoj se radi i sa kime, vi onda morate da se unapred opredelite o francusko-nemačkom ultimatumu i da kažete: u narednih godinu dana za vreme trajanja tehničke vlade koja treba da pripremi slobodne i poštene sledeće izbore i da reši bilo koji drugi tekući problem, francusko-nemački sporazum je savljen ad akta, nije tema. Neće se primenjivati, odbacujemo ga ili stavljamo moratorijum na bavljenje tom tematikom. A ne da nam neka nova tehnička vlada ispod žita i na mala vrata ubaci primenu francusko-nemačko sporazuma“, upozorava Obradović.
Objašnjava i modalitet eventualne saradnje s drugim političkim akterima u Beogradu: sa svima možemo da razgovaramo samo oko podrške našem kandidatu za gradonačelnika prof. dr Ratku Ristiću.
„Videćemo kakva će biti postizborna kombinatorika, ali mi svakako nećemo praviti nikakve neprincipijelne koalicije i nećemo prodavati 10 godina besprekorne biografije pokreta Dveri zarad čega, zarad koga? Mi smatramo da ima smisla ulaziti u vlast samo ako ta vlast radi zaista u interesu naroda i države, a ne da bismo mi dobili neko javno preduzeće ili neko ministarstvo. Nismo zbog toga ušli u politiku.“
Kako kaže, Dveri otkad postoje nisu menjale svoje stavove – čekaju promenu geopolitičkih vremena koja je već počela i u kojoj suverenističke snage pobeđuju širom sveta, i poziva birače da prate taj talas.
„Smatramo da naše vreme, vreme suverenističkih, patriotskih i državotvornih snaga tek dolazi jer građani Srbije postepeno shvataju da nije Zapad jedina strana sveta - postoji istok, sever i jug. Da nije EU ili NATO jedina politička snaga - postoji i BRIKS, i da je čak BRIKS i po broju stanovnika, i po vojnoj, političkoj i ekonomskoj moći, po prirodnim resursima jači deo planete. Kao što ni većina država planete nije priznala kosovsku nezavisnost. Dakle, mi imamo prostor za potpuno novo diplomatsko delovanje. I to je naša nova spoljna politika – sarađivaćemo privilegovano najpre sa onima koji nisu priznali kosovsku nezavisnost, a onda sa onima koji sa nama žele ekonomsku saradnju“, objašnjava Obradović koji veruje da je članstvo u EU za Srbiju završena priča i da ne treba gubiti vreme na nju posebno iz ugla ucena da naša zemlja na tom putu treba da se odrekne nacionalnih i državnih interesa.

Rešavanje kosovskog pitanja samo u SB UN

Uveren je da se kosovsko pitanje može rešiti samo ako se vrati u SB UN:
„Nemamo šta da razgovaramo u Briselu. Jedino mesto na kome možemo da razgovaramo o KiM je SB UN gde imamo saveznike u Rusiji i u Kini i u UN gde je više od polovine država protiv kosovske nezavisnosti. Mi moramo insistirati na tome da Rusija bude deo pregovora o KiM. Bez toga nemamo šansi.“
Obradović veruje i da Srbija treba da teži da bude najmanje posmatrač u BRIKS a možda i prva evropska zemlja član tog bloka.
„Moramo da imamo potpuno novu proaktivnu diplomatiju koja bi ponudila alternative. Jer menja se geopolitički svet. Otišli su Amerikanci iz Avganistana , otići će i sa KiM. Nije više to taj unipolarni svet u kome je Amerika jedini svetski policajac koji interveniše, bombarduje, pljačka i radi šta hoće gde hoće. Nisu to mogli u Siriji , nisu to mogli u Ukrajini, uskoro neće moći ni na Balkanu. Naše vreme dolazi, treba pokazati strpljenje i treba pokazati čeličnu odbranu KiM u svim sferama“, kaže na kraju Boško Obradović.
RIK - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2023
SRBIJA
IZBORI 2023 Konačan broj birača 6.500.666, broj biračkih mesta 8.273
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala