- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Veliki blagoslov se izlio na Srpsku“: Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svetog Save u Foči /foto/

Pratite nas
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da se danas veliki blagoslov izlio na Foču, Republiku Srpsku i šire jer su Srbi u središtu grada osveštali hram posvećen prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi.
„Ovo mesto sada je dobilo dušu, smisao, a to što je u centru Foče pravoslavni hram otkriva i pokazuje koji je pravac života ljudi koji ovde žive”, rekao je patrijarh Porfirije u besedi nakon što je osveštao hram i služio Svetu arhijerejsku liturgiju.
Prema njegovim rečima, Sveti Sava je najbolji primer šta znači biti pravoslavni Srbin, jer je gradio, negovao sebe, svoj narod, činio ga jedinstvenim, jednim u veri, u Hristu, i činio da njegov narod, zato što je oplemenjen pravoslavnom verom, može da bude stvaralački i da traje kroz vekove.
„Sveti Sava je spajao Istok i Zapad i svi koji su se s njim sretali zavolevši njega zavoleli su i njegov narod“, istakao je srpski patrijarh, prenosi RTRS.
Patrijarh je naglasio da ovaj hram pokazuje i da su opredeljenje svih koji ovde žive Jevanđelje Hristovo i mir, zajednica u sebi i sa svima.
On je naveo da Jevanđelje sa svojim zapovestima, pravilima, zakonom uređuje i pojedinačni, lični život, ali i međusobne odnose unutar jednog naroda, Crkve, ali i sa drugima, koji su drugačiji.
Njegova svetost je napomenuo da su danas čuli Jevanđelje o milostivom Samarjaninu u kojem se govori kako pripadnik izabranog naroda pita šta treba da čini da dobije carstvo Božije, navodeći da je to pitanje koje svako postavlja.
„Možda nismo oduvek svesni da nam je suštinska potreba zajednica sa Bogom, da je važnije od svega da nađemo smisao svog postojanja“, naveo je patrijarh Porfirije.
Patrijarh je okupljenom narodu govorio i o bližnjima, navodeći da je to prvo onaj koji je pored nas, član porodice, onda komšije, dalji rođaci, zatim pripadnici istog naroda i iste vere.
„Kada unutar tog konteksta svakog vidimo i doživimo kao svog bližnjeg, postajemo sposobni da razumemo istinu Božiju da je svaki čovek kao ikona Božija pozvan da bude naš bližnji“, istakao je patrijarh Porfirije.
Liturgiji je prisustvovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, gradonačelnici i načelnici više opština, te brojni vernici koji su došli iz svih krajeva Srpske.

Dodik: Velika čast što sam izabran za kuma Hrama Svetog Save u Foči

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da mu predstavlja veliku čast i sreću što je izabran za kuma Hrama Svetog Save u Foči.
„Uspeli da izgradimo ovaj Hram koji je posvećen Svetom Savi i to govori da je ovo veoma važno“, rekao je Dodik.
Dodik je rekao da je ostalo još da se svodovi hrama oslikaju freskama.
„I to ćemo brzo završiti“, poručio je Dodik nakon što je prisustvovao osveštanju Hrama i liturgiji.
Istakao je da je ovaj Hram najveći u Srpskoj i BiH.
„Četvrti je po veličini kada su u pitanju sve srpske crkve“, naveo je Dodik.
Temelji Hrama Svetog Save, najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine.
Hram je pokriven 2012, a bogosluženja su počela 2013. godine. Ikonostas je postavljen 2019, a prethodne godine popločan je plato.
Ostaje da se uradi oslikavanje svodova hrama freskama.
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije juče je stigao u Foču, a tim povodom juče je u Svetosavskom hramu služena doksologija.
Hram Svetog Save u Foči - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2023
Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku - poseban blagoslov
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala