Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku - poseban blagoslov

© FOTO SRNA/ ALEKSANDRA JAKOVIĆHram Svetog Save u Foči
Hram Svetog Save u Foči - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2023
Pratite nas
Dolazak u Republiku Srpsku i BiH je poseban blagoslov i posebna radost, jer retko gde nailazimo na jednostavan i otvoren odnos ljubavi i vere, izjavio je danas patrijarh srpski Porfirije, nakon sastanka sa načelnikom opštine Foča Milanom Vukadinovićem.
On je istakao da je poseban blagoslov to što je u danas u Foči, prenela je RTRS.
"Razlog je osvećenje Svetosavskog hrama. To je najbolja poruka i znak koji pokazuju čemu treba da služi hram. Hram je mesto mira", poručio je patrijarh Porfirije.
On je naveo da će sutra u Foči biti mnogo naroda.
"Zajedno ćemo se moliti za razumevanje i mir", istakao je patrijarh Porfirije.
Načelnik opštine Milan Vukadinović rekao je da je za građane Foče poseta patrijarha i više srpskih vladika velika čast i velika radost, a sutrašnji čin osvećenja hrama istorijski trenutak za opštinu.
"Pozvao bih još jednom naš verni narod da večeras u 18časova u velikom broju prisustvuje svečanom činu doksologije, a da sutra u 8:30 pred Hramom Svetog Save dočekamo našeg patrijarha", rekao je Vukadinović.
Nakon posete opštini, patrijarh Porfirije je obišao Bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški", gde je blagoslovio studente i profesore.
Obraćajući se profesorima i studentima crkveno-prosvetne ustanove osnovane na praznik Pokrova Presvete Bogorodice 1994. godine i koja baštini tradiciju čuvene Sarajevske bogoslovije, patrijarh Porfrije je poručio da je u našem iskustvu, u iskustvu predanja crkve, teologija kao par ekselans nauka neraskidivo povezana sa životom, tj. katedra profesorska je neraskidivo povezana sa katedrom hrama, sa časnom trpezom, gde je katedra profesora produžena časna trpeza, navedeno je u saopštenju Informativne službe SPC.
"Drugim rečima, sve ono što se zbiva u oltaru svakoga hrama, kao i ovoga koji ćemo, ako Bog da,osvetiti sutra, produžuje se i prenosi na katedru profesorsku. Samo tamo gde postoji jedinstvo oltara i svake druge reči, koja ima pretenziju da uči i poučava i obrnuto, mi govorimo o Crkvi. Zato važi za nas ona čuvena rečenica jednog Svetog Oca: Praksa, život i podvig uvode u autentičnu teologiju i obrnuto", istakao je patrijarh Porfirije.
"Upoznali smo Njegovu svetost sa svim aktivnostima na našem fakultetu i zaista se nadam daljoj saradnji sa Patrijaršijom i institucijama SPC", rekao je dekan Vladislav Topalović.
Ovaj fakultet, koji je uz fakultete u Beogradu i Libertvilu, jedan od tri bogoslovska fakulteta SPC, naredne godine obeležiće tri decenije postojanja.
"Velika je stvar što je Foča dobila hram u centru grada. Tu se, naravno, obučavaju naši studenti, ona nije samo gradska crkva, da tako kažemo, nego i naša nastavna baza", pojasnio je Topalović.
Patrijarha Porfirija će u Hramu Svetoga Save u Foči dočekati Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više arhijereja, sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u 18 časova, kada će biti služen svečani čin doksologije.
Srpski patrijarh će sutra na praznik Svetog Jovana Zlatoustog u 9 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštati Zavetni Svetosavski hram.
Doček Njegove svetosti je u 8:30 časova.
Budimo učesnici ovog istorijskog događaja - osveštanja Hrama Svetog Save u Foči - najveće crkvene građevine u Republici Srpskoj, BiH i šire, saopštili su iz Mitropolije.
Temelji najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine.
Hram Svetog Save pokriven je 2012. godine, da bi bogosluženja počela 2013.
Ikonostas je postavljen 2019, a prethodne godine popločan je plato.
Činom velikog osveštanja, radovi u Svetosavskom hramu se ne završavaju.
Ostaje da se uradi još jedan veliki posao - oslikavanje svodova hrama freskama.
DRUŠTVO
Patrijarh Porfirije u Foči, ujutru osvećenje Svetosavskog hrama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala