- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Patrijarh: Posle Nemanjića da li postoji period u kojem je toliko svetinja nicalo

Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije rekao je danas u Foči da oni koji vode Republiku Srpsku kao retko kada u istoriji srpskog naroda brinu o njegovoj duhovnosti, nema mesta gde nisu učestvovali u izgradnji hramova, i dodao da posle Nemanjića ne zna da li postoji period u kojem je toliko svetinja nicalo.
"Verujem da se neću ogrešiti i da neću pogrešiti kada kažem da posle doba Nemanjića ne znam da li postoji period u kojem je toliko svetinja nicalo u našem narodu. To isto važi i za Srbiju, ne ulazeći u to ko kako vidi aktuelnu političku administraciju", rekao je patrijarh.
On je dodao da nema "naroda zdravog, normalnog, nema države ako nema duhovnih temelja".
"Sve možemo imati - od ekonomije do bezbednosti, ali ako ne znamo ko smo, šta smo, ako ne čuvamo svoj identitet, poštujući sve druge identitete, onda je to prazna ljuštura. Ako znamo ko smo, svoj identitet, i kad ne idu okolnosti u korist, i kad je teška situacija, a bilo ih je mnogo u istoriji, a ni sad nije bajna i sjajna - u najtežim okolnostima smo bili stvaralački narod", dodao je Porfirije.
Patrijarh je rekao da je na narodu da se moli da bude bolji, prenosi Tanjug.
"Treba da se molimo da budemo bolji, pre svega, ja, da svi budemo bolji, da se molimo Bogu jedni za druge, da se vi molite za mene da ja budem bolji, da se ja molim da vi budete bolji. Da se molim da predsednik Dodik bude bolji i on da se moli Bogu da budete bolji i ja da budem bolji. Zato je važno što smo danas osvetili hram, da imamo mogućnost da se molimo punim plućima", istakao je Porfirije.
On je rekao da je važno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik razumeju da je važna crkva "ne da bi patrijarh ili vladika bili važniji i glavni".
"Nije crkva moja, niti vladikina, niti bilo kog sveštenika. Crkva je svih nas. Ko god gradi hram, gradi nama i sebi, a bog je svakoga postavio na mesto sa kojeg može najbolje da posluži", poručio je patrijarh.
Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas Hram Svetog Save u Foči, a kum je bio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Nakon čina velikog osveštanja, patrijarh je služio svetu arhijerejsku liturgiju.
"Ovo mesto sada je dobilo dušu, smisao, a to što je u centru Foče pravoslavni hram otkriva i pokazuje koji je pravac života ljudi koji ovde žive", rekao je patrijarh Porfirije u besedi.
On je rekao da je Sveti Sava najbolji primer šta znači biti pravoslavni Srbin, jer je gradio, negovao sebe, svoj narod, činio ga jedinstvenim, jednim u veri, u Hristu, i činio da njegov narod, zato što je oplemenjen pravoslavnom verom, može da bude stvaralački i da traje kroz vekove.
"Sveti Sava je spajao Istok i Zapad i svi koji su se sa njim sretali zavolevši njega zavoleli su i njegov narod", dodao je on.
Temelji Hrama Svetog Save, najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine.
Hram je pokriven 2012, a bogosluženja su počela 2013. godine.
Ikonostas je postavljen 2019. godine, a ostaje da se uradi oslikavanje svodova hrama freskama.
Porfirije je u subotu stigao u Foču, u dvodnevnu posetu Mitropoliji dabrobosanskoj, a dočekao ga je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
Patrijarh je u Hramu Svetog Save u Foči služio svečani čin doksologije sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, arhijerejima i sveštenstvom, a prethodno je posetio opštinu Foča i Bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški".
DRUŠTVO
„Veliki blagoslov se izlio na Srpsku“: Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svetog Save u Foči /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala