- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kako je Miloš usnio pobedu nad Turcima, pa je na mestu gde je zaspao - nikla crkva

© Sputnik / Marija JakovljevićCrkva Svetog Save na Savincu, prva zadužbina Miloša Obrenovića
Crkva Svetog Save na Savincu, prva zadužbina Miloša Obrenovića - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2023
Pratite nas
Postoji legenda da je Miloš Obrenović sa ustanicima išao dolinom reke Dičine u oslobađanje Čačka. Vojska je zastala kod mesta Savinac, gde je Miloš zaspao i usnio san o pobedi nad Turcima. Kada se probudio, rekao je okupljenima - Braćo, ukoliko se to ostvari, daću da se na ovom mestu podigne crkva.
Crkva Svetog Save na Savincu, podignuta 1819. godine, prva je zadužbina Miloša Obrenovića i prva crkva građena od čvrstog materijala u oslobođenoj Srbiji. Do tada su se uglavnom gradile crkve brvnare i hrastovi zapisi koji su se koristili kao svetilištva, kaže Nikola Petaković, kustos Muzeja Drugog srpskog ustanka u Takovu.
Sagrađena je od tesanog ružičastog peščara i osveštana na Mladu nedelju 1821. godine. Njen graditelj bio je Milutin Gođevac, jedan od najboljih neimara tog doba.
© Sputnik / Marija JakovljevićPostoje dve legende o izgradnji crkve
Postoje dve legende o izgradnji crkve - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Postoje dve legende o izgradnji crkve

Dve legende o nastanku crkve

O nastanku same crkve postoje, prema rečima Petakovića, dve legende – prva je o pobedi nad Turcima koju je na mestu današnje crkve usnio Miloš Obrenović:
„Nakon sastanka u Takovu, na Cveti 1815. godine, na kojem je odlučeno da se podigne ustanak protiv Turaka, Miloš se sa saborcima uputio ka Ljubiću i zaustavio kod savinačkih izvora. Ustanici su se tu okrepili lekovitom vodom, a Miloš je prilegao u debeli hlad obližnjeg jasena da odmori i zaspao. Kada se probudio rekao - 'E, braćo, meni ova voda pomože te ozdravih, jer mi već nedelju dana nije bilo dobro. Ako Bog da te pobedimo Turke, ovde ću sazidati crkvu, Bogu za slavu i slavu naše pobede'. Prema nekim pričama, usnio je san da će pobediti na Ljubiću. Kada se probudio zakleo se da će, ukoliko pobedi, na tom mestu sagraditi crkvu zahvalnicu“.
Drugu legendu potkrepljuju pisani tragovi:
„Kaže se da je Miloš Obrenović prolazio tuda sa svojim polubratom, vojvodom Milanom Obrenovićem. Zastali su da se odmore, pa je Milan Milošu rekao –'Brate, vidi kako krasno mesto! Kada bih imao novaca, dao bih da se ovde podigne crkva'. Nakon ustanka Miloš Obrenović je to odlučio u znak zahvalnosti svom polubratu Milanu Obrenoviću“.
© Sputnik / Marija JakovljevićIkonostas je delo Janje Molera iz 1822.
Ikonostas je delo Janje Molera iz 1822. - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Ikonostas je delo Janje Molera iz 1822.

Uspomeni na kneginju Ljubicu

Natpis iznad južne pevnice svedoči da je građevina posvećena „uspomeni na kneginju Ljubicu“, a 1860. knez Miloš je „za pokoj duše svoje blaženopočivše supruge, blagoverne kneginje srpske Ljubice“ i obnovio ovaj hram.
„Koliko je Miloš bio prek govori i priča da kada jednom posetio Savinac i bio nezadovoljan dinamikom gradnje crkve, naložio je okupljenim ljudima da glavnog neimara svežu za drvo i da mu iseku prste desne ruke. Bilo je prisutno dosta meštana,ali i onih koji su sa Milošem vojevali u Drugom srpskom ustanku. Oni su uspeli da ga odvrate od te sulude ideje. Rekao je da će, ako sledeći put ponovo bude nezadovoljan, neko od tih ljudi, koji su garantovali za majstora, morati da položi svoju ruku. To govori koliko je bio predan gradnji same crkve“, ističe Petaković.
Vuk Stefanović Karadžić, opisujući crkvu prilikom posete sa Milošem Obrenovićem, napisao je da sam eksterijer izgleda kao slagane kriške sira.
Ikonostas iz vremena izgradnje hrama sadrži carske dveri, delo Janje Molera iz 1822. godine. Posle 1903. izgrađena je nova priprata sa kriptom.
© Sputnik / Marija JakovljevićČardaci iz Miloševog doba u porti crkve
Čardaci iz Miloševog doba u porti crkve - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Čardaci iz Miloševog doba u porti crkve
U porti crkve su i čardaci ili sobrašnice iz Miloševog vremena - drvene građevine tipske rađene u portama samih crkava pre svega kako bi se putnici namernici tu mogli odmoriti. Postoji deo namenjen za svezivanje stoke, a na spratu se spavalo.
Imućnije porodice su imale svoje čardake u portama i kada je bila seoska slava, u njima su dočekivali svoje goste.

Grob Mine Karadžić

Kao grobna crkva članova porodice Obrenović i Vukomanović, Crkva Svetog Save čuva kosti Obrena Martinovića, oca vojvode Milana Obrenovića, koje su premeštene sa brusničkog groblja i pohranjene s desne strane crkvenih vrata.
Tu su i grobovi petoro dece gospodara Jovana Obrenovića. Ispred crkve, prema severoistoku, kneginja Ljubica je podigla nadgrobnu ploču od crvenog mermera svojoj braći Luki, Petru i Todoru, a u crkvi su 1905. svoj mir našle i kosti ćerke Vuka Karadžića, Mine Vukomanović Karadžić, njenog supruga Alekse i sina Janka.
© Sputnik / Marija JakovljevićU Crkvi Svetog Save nalazi se i grob ćerke Vuka Karadžića - Mine Vukomanović
U Crkvi Svetog Save nalazi se i grob ćerke Vuka Karadžića - Mine Vukomanović - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
U Crkvi Svetog Save nalazi se i grob ćerke Vuka Karadžića - Mine Vukomanović

Lekovita voda

Savinac je atar sela Šarani i danas je to izletničko mesto.
Ime potiče iz srednjeg veka. Po legendi Sveti Sava je prolazio tuda jašući svoga konja i zgazio je u korito reke Dičine. Odatle je potekla lekovita voda koja je istog mineralnog sastava kao u Atomskoj banji Gornja Trepča. Osobenost tog izvora jeste što se nalazi u koritu same reke. Kada je vodostaj viši, ne može se videti. Kada opadne vodostaj, može se koristiti.
Svake godine u julu mesecu u Savincu se održava likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“, koja privlači mnogobrojne slikare.
Crkva brvnara Svetog Đorđa u Takovu - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
KULTURA
Legenda iz Takova: Kako je nastala crkva brvnara ispred koje je Miloš pozvao na ustanak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala