- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počinje 29. Festival autorskog filma: Na otvaranju „Lost Country” Vladimira Perišića

© Foto : Sputnjiku ustupio FAF/Filip OlćanEkipa filma "Lost Country" Vladimira Perišića
Ekipa filma Lost Country Vladimira Perišića - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Pratite nas
Srpskom premijerom nagrađivanog filma Vladimira Perišića „Lost Country”, večeras u MTS Dvorani počinje 29. Festival autorskog filma, na kome će do 1. decembra biti prikazano više od 80 ostvarenja iz celog sveta.

„Ovaj film sam radio sa puno ljubavi, pre svega zbog mladih ljudi koji su danas tu sa mnom, kojima se zahvaljujem. Ako nekom dugujem ovaj film, dugujem ga njima. Uspeli smo da napravimo jednu tačnu sliku jedne mladosti koja nije vidljiva u ovom društvu. Nadam se da su oni u toj slici prepoznaju“, istakao je reditelj Vladimir Perišić predstavljajući novinarima svoj film uoči početka FAF-a.

„Lost Country” prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima.
Radnja prati priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.
„Radim uvek tako što scenario stavim na stranu, snimam naturščike svojom malom kamerom i ponovo pišem scenario na osnovu onoga što sam video kod njih i doživeo s njima. Niko od ovih mladih nije čitao scenario, već su samo okvirno znali o čemu se radi. Moji likovi u filmovima su obično likovi u nekim ranim ili kasnim adolescentskim godinama, i oni nemaju razvijenu svest da su uhvaćeni u političke intrige. I počinju da ih razumevaju vremenom“, pojasnio je Perišić.
Uz Jasnu Đuričić u filmu igraju naturšici Jovan Ginić, Ana Simeunović, Miodrag Jovanović, Lazar Kocić.
Ginić je za svoju prvu ulogu u filmu već osvojio nagrade u Kanu i Sarajevu, gde je Perišićevo ostvarenje imalo svetsku, odnosno regionalnu premijeru.
„Ovaj film je jedna prelepa stvar koja mi se desila. Izvukao me je nekoliko meseci iz škole i zaista je bilo sjajno iskustvo. Iskreno nisam znao mnogo o vremenu devedesetih“, rekao je Ginić.
„Vlada nam je kroz film objašnjavao šta se sve dešavalo tada, roditelji su mi takođe pričali. Bilo je više scena za koje se cela filmska ekipa potrudila da nam približi”, nadovezao se Miodrag Jovanović.
© Foto : Sputnjiku ustupio FAF/Filip OlćanVladimir Perišić i Jovan Ginić
Vladimir Perišić i Jovan Ginić - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Vladimir Perišić i Jovan Ginić
Film do sada prikazan na tridesetak festivala. Više od mesec dana prikazuje se u francuskim bioskopima.
„U prvoj nedelji prikazivanja u francuskim bioskopima, u sedmici kad je se na repartoaru našlo 73 naslova, 'Lost Country' je bio drugi najbolje ocenjen. Dobio je izvrsne kritike, trenutno se prikazuje u 50 bioskopa i vrlo dobro komunicira sa stranom publikom. Od prošle nedelje je u švajcarskim bioskopima, a na proleće počinje da se prikazuje u Španiji, pa u Japanu“, istakao je Perišić i najavio da će u srpskim bioskopima biti od 30. novembra.

Filmovi iz celog sveta

Na Festivalu autorskog filma biće rikazana 82 ostvarenja raspoređena u 13 programskih selekcija.
Takmičarski program će obuhvatiti 12 filmova: „Crveni kofer“ Fidela Devkote (Nepal), „Ekskurzija“ Une Gunjak (BiH), „Disko igrač“ Đakoma Abrucezea (Francuska), „Hir“ Ilje Povolockog (Rusija), „Doseljenici“ Felipea Galveza Aberlea (Čile), „Kritična zona“ Alia Ahmadžadea (Iran), „Mešanac“ Vuka Lungulova Kloca (SAD), „Stepne“ Marine Vrode (Ukrajina), „Objašnjenje za sve“ Gabora Rajsa (Mađarska), „U žutoj čauri“ Fam Tjen An (Vijetnam), „Samo reka teče“ Vei Šudžun (Kina) i „Predskazanje“ Balođija (Čad).
Glavni program, pored Perišićevog filma, donosi nova ostvarenja Aliće Rorvaher, Nurija Bilge Džejlana, Jorgosa Lantimosa, Janeza Burgera, Marka Belokia, Vima Venedersa, Bertrana Bonela, Hju Velčmana, Moli Mening Voker, Kena Louča, Amat Eskalante i Vladimira Perišića.
„Promovišemo nove glasove autorskog filma i najautentičnije autore evropskog i svetskog filma - lični pogledi, duboko iskreni i tačni, maštoviti i senzualni, pomalo ironični, poetični, nekad čak cinični, subverzivni ili sentimentalni. Imaćemo filmove sa svih kontinenata osim Australije, različitih poetika – od izrazito intimnih do politički provokativnih“, najavljuje savet festivala.
Festival autorskog filma od 24. novembra do 1. decembra - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
KULTURA
Festival autorskog filma: Može li saosećajnost pobediti nasilje i mržnju
Boro Drašković - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
KULTURA
Boro Drašković dobitnik nagrade za životno delo Festivala autorskog filma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala