- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Festival autorskog filma: Može li saosećajnost pobediti nasilje i mržnju

© Sputnik / Marija JakovljevićFestival autorskog filma od 24. novembra do 1. decembra
Festival autorskog filma od 24. novembra do 1. decembra - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Pratite nas
Za razliku od sveta koji gori u podeljenosti, nasilju, mržnji, svet autora filmova koji su obeležili prethodnu godinu je intiman, lomljiv, saosećajan, duboko autentičan i suptilan. Kao da su pokušali da pronađu neki drugačiji, osećajniji put, kojim se može neutralisati zlo trenutka u kome živimo.
Ovim rečima reditelj Srdan Golubović najavljuje program 29. Festivala autorskog filma, koji će biti održan od 24. novembra do 1. decembra, sa 82 ostvarenja iz čitavog sveta, raspoređena u 13 programskih selekcija.
„Nema mnogo festivala, poput našeg, koji na najbolji način gaji i čuva autorski film i koji beskompromisno, hrabro neguju koncept snažnog autorstva. Promovišemo nove glasove autorskog filma i najautentičnije autore evropskog i svetskog filma - lični pogledi, duboko iskreni i tačni, maštoviti i senzualni, pomalo ironični, poetični, nekad čak cinični, subverzivni ili sentimentalni. Imaćemo filmove sa svih kontinenata osim Australije, različitih poetika – od izrazito intimnih do politički provokativnih“, istakao je Golubović na konferenciji za novinare, u svojstvu predsednika Saveta festivala.

Novi svet i put pun dilema

Takmičarski program će obuhvatiti 12 filmova: „Crveni kofer“ Fidela Devkote (Nepal), „Ekskurzija“ Une Gunjak (BiH), „Disko igrač“ Đakoma Abrucezea (Francuska), „Hir“ Ilje Povolockog (Rusija), „Doseljenici“ Felipea Galveza Aberlea (Čile), „Kritična zona“ Alia Ahmadžadea (Iran), „Mešanac“ Vuka Lungulova Kloca (SAD), „Stepne“ Marine Vrode (Ukrajina), „Objašnjenje za sve“ Gabora Rajsa (Mađarska), „U žutoj čauri“ Fam Tjen An (Vijetnam), „Samo reka teče“ Vei Šudžun (Kina) i „Predskazanje“ Balođija (Čad).
„Srž ovog programa čine filmovi iz Trećeg sveta - Čilea, Vijetnama, Irana, Nepala, koji nam otkrivaju nešto potpuno novo o svetu i govore nam o jednoj veoma važnoj temi danas, a to je tema puta koji stoji pred čovekom i koji čovek danas ne zna kako će da pređe“, rekao je umetnički direktor FAF-a Srđan Vučinić.
U okviru takmičarskog programa biće dodeljen Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“, nagrada za režiju i nagrada scenario „Gordan Mihić“, a u žiriju su rediteljka iz Kostarike Valentina Maurel, bugarski reditelj koji živi u Parizu Kamen Kalev i montažerka i autorka dokumentranih filmova Vanja Kovačević.

Poruke velikih autora

Glavni program donosi nova ostvarenja Aliće Rorvaher, Nurija Bilge Džejlana, Jorgosa Lantimosa, Janeza Burgera, Marka Belokia, Vima Venedersa, Bertrana Bonela, Hju Velčmana, Moli Mening Voker, Kena Louča, Amat Eskalante i Vladimira Perišića.
„Filmovi u glavnom programu predstavljaju sumiranje poetika poznatih i velikih autora koji nam na taj način šalju važne poruke”, rekao je Vučinić i posebno istakao film „Jadna stvorenja” Jorgosa Lantimosa, kao i domaći „Lost Country“, Vladimira Perišića koji će otvoriti 29. FAF.
U okviru selekcije „Hrabri Balkan“, prema rečima selektorke Maše Seničić, publiku očekuju premijere filmova „Srce“ Gvozdena Ilića i „Neka cvjeta rosno cvijeće“ Ivana Bakrača:
„Predstavićemo i dva filma koja se bave mestima – 'Motel' Filipa Mojzeša i 'El Šat – nacrt za utopiju' Ivana Ramljaka. Tu je i novi film Daneta Komljena 'Projekt', kao i 'Šutnja razuma' Kumjane Novakove, koji govori o silovanjima u Foči. Posebno bih skrenula pažnju na film 'Ne očekujte previše od kraja sveta' Radua Žudea, koji otvara program i sumira ono zbog čega smo i pokrenuli ovu selekciju pre nekoliko godina, a to je eklektična, eksperimentalna i nesvodiva poetika“.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Tanja DrobnjakSelekcije "Hrabri Balkan" i "Sirovo" na 29. FAF-u
Selekcije Hrabri Balkan i Sirovo na 29. FAF-u  - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Selekcije "Hrabri Balkan" i "Sirovo" na 29. FAF-u
Kritičarka Dina Pokrajac, festivalski selektor Dimitris Kekinos i mladi filmski autor Nikola Stojanović izabraće u tom programu najhrabriji film.

Omaž Srđanu Koljeviću

U okviru 29. FAF-a biće priređen i omaž scenaristi Srđanu Koljeviću, dugogodišnjem članu Saveta festivala, koji je preminuo u julu.
„Ovaj program je zamišljen kao izbor Srđanovih omiljenih filmova, upravo onih dela na čijim je mitskim matricama najčešće i najradije mogao proveravati čvrstinu i postojanost vlastitih zamisli. Stoga je i logično da osnovu ciklusa čine klasični vesterni. Zamišljeno je i da nam pre projekcije ove filmove ukratko predstave Srđanovi studenti različitih generacija. Možda će njihova živa reč evocirati i nešto od doživljaja i inspiracije njihovog pokojnog profesora“, najavio je Srđan Vučinić.
Na programu će biti filmovi „Bivši prijatelj Kid“ Sema Pekinpoa, „Jesen Čejena“ Džona Forda, „Gorki deo reke“ Jovana Živanovića, „Most“ Hajrudina Krvavca, „Rio Bravo“ Hauarda Hoksa i „Velika iluzija“ Žana Renoara.
Festival je uvrstio u program i posebnu selekciju „Zaboravljeni“, naslovljenu po filmu Luisa Bunjela sa ostvarenjima koja se bave temom vršnjačkog nasilja.
Deo programa će biti i osmi Francusko-srpski susreti, retrospektiva Zorana Solomuna i selekcija Mreže festivala Jadranske regije, a najavljene su i dve specijalne projekcije - restaurisane verzije filma „Nostalgija” Andreja Tarkovskog i ostvarenja „Horoskop” Bore Draškovića, dobitnika nagrade festivala za životno delo „Pogled u svet: Vojislav Vučinić”.
„Kada smo se pre deset godina spremali za 20. izdanje festivala imali smo velike planove, izdali smo monografiju 'Pohvala ludosti'. Verujem da će pred sledeće, 30. izdanje, izaći nešto što će biti pohvala hrabrosti, entuzijazmu i istrajnosti“, rekao je direktor FAF-a Igor Stanković, najavivši više od 20 gostiju i nameru da festival bude sve veći i bolji.
Boro Drašković - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
KULTURA
Boro Drašković dobitnik nagrade za životno delo Festivala autorskog filma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala