- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija će reagovati zbog slučaja „Đoković i antidoping test“: „Tražićemo dodatne informacije“

© AP Photo / Manu FernandezSrbija Velika Britanija Dejvis kup
Srbija Velika Britanija Dejvis kup - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Novak Đoković, najbolji teniser svih vremena, podvrgnut je doping testu sat i po vremena pred početak meča sa Kameronom Norijem, britanskim teniserom. Povodom situacije koja nije bila prijatna i koja je u najmanju ruku iznenađujuća za Sputnjik je govorila prof. dr Milica Vukašinović Vesić, direktorka srpske antidoping agencije.
„Antidoping agencija Republije Srbije je kontaktu sa predstavnicima Teniskog saveza i informisani smo sa njihove strane o celokupnoj situaciji koja se dogodila u Malagi. Mi kao nacionalna antidoping organizacija ćemo tražiti dodatne informacije od nadležnih antidoping organizacija u ovom slučaju“, rekla je Vukašinović Vesić za Sputnjik.
Novak Đoković istakao je da za 20 godina karijere nije doživeo da bude testiran pred početka meča, a direktorka srpske antidoping agencije potvrdila je da su takvi slučajevi izuzetna rekost.
„Sportista može da bude testiran uvek, i pre i nakon završenog takmičenja. Nije praksa koja se primenjuje često da se sportisti testiraju pre takmičenja, ali se dešava“, ističe Vukašinović Vesić.
U ovom slučaju posebno je neobično što je testiranje izvršila privatna agencija zbog čega Novak nije bio zadovoljan jer smatra da svetska organizacija ne treba da angažuje kompanije „sa strane“.
„Tako je, u oblasti dopinga su se pojavile privatne firme (servis provajderi) koje su angažovane od međunarodnih sportskih federacija da u njihovo ime testiraju sportiste na takmičenjima i izvan takmičenja. Nemam ništa protiv njihovog angažovanja sve dok rade u skladu sa pravilima koja smo u obavezi svi da primenjujemo. Samo to nekada nije tako“, objasnila je direktorka srpske antidoping agencije.
Osim Novaka testirani su ceo srpski i britanski tim, a koliko je organizacija loša dovoljno govorio i činjenica da su želeli da testiraju Viktora Troickog koga su pomešali sa Miomirom Kecmanovićem.
Srbija Velika Britanija Dejvis kup - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
SPORT
Novakov najvredniji rekord – sva lepota i bogatstvo Srbije
Novak Đoković i Viktor Troicki - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
SPORT
Viktorovo proročanstvo /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala