- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Nemačka tone zbog odbacivanja ruskih energenata, povući će celu Evropu

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska zastava, Sofija
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Pratite nas
Nemačka je u teškoj poziciji i povući će za sobom ostale zemlje Evropske unije, izjavio je poslanik u bugarskom parlamentu i bivši ministar ekonomije Rumen Gečev za TV „Eurokom“.

„Podaci Evrostata pokazuju da se Evropa nalazi u teškom položaju, koji se pogoršava. Po nas je loše to što je nemačka privreda u teškom stanju, oni sami izjavljuju da su na ivici ekonomskog kolapsa, jer neki proizvodni sektori beleže pad veći od 15 do 20 odsto. Glavni razlog za to je idiotska politika Evropske komisije, kojoj doprinosi i sama Nemačka, odnosno nemačka vlada, odlukom da odustane od jeftinih ruskih energenata.“, istakao je političar.

Gečev je naglasio da su Sjedinjene Američke Države uklonile najozbiljnijeg konkurenta i sada slave, jer se proizvodnja masovno izmešta iz Nemačke

„Znate i sami da je u samoj EU između Francuske i Nemačke uvek postojala prijateljska borba, ali Pariz, za razliku od Nemačke, ne zavisi mnogo od ruskih energenata. Ona kao motor Evrope klizi nizbrdo, a industrija najbrže propada, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, Vlada Nemačke je, pritom objavila, da će stegnuti kaiš i nastaviti da smanjuje budžetske troškove.
Gečev je zaključio da će to samo pogoršati situaciju.
„Nije stvar samo u Nemcima. To je ključna ekonomija EU, koja će povući za sobom sve evropske zemlje“, zaključio je poslanik.
Zapad je zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini pojačao sankcioni pritisak na Moskvu, što je dovelo do rasta cena struje, goriva i prehrambenih proizvoda u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su jeftini i pouzdani ruski energenti bili konkurentna prednost za Evropu, zbog čega se i delimično odustajanje od njih negativno održava na njenu privredu i stanovnike.
Gaspromova stanica za distribuciju gasa - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
RUSIJA
„Zato su na nuli“: Putin o posledicama pokušaja odbacivanja ruskih energenata u EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala