- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Zato su na nuli“: Putin o posledicama pokušaja odbacivanja ruskih energenata u EU

© Sputnik / Egor Eryomov / Uđi u bazu fotografija"Gaspromova" stanica za distribuciju gasa
Gaspromova stanica za distribuciju gasa - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
Pratite nas
Ruski energenti su tokom dugo godina obezbeđivali blagostanje Evropi, a sada pokušavaju da ih potpuno odbace, usled čega se cela njihova ekonomija nalazi na nuli, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin govoreći na plenarnoj sednici Ruske energetske nedelje.

„Evropske zemlje pokušavaju da se u potpunosti okrenu od ruskih energenata, preplaćuju naftu i gas, a rezultat toga je da je čitava njihova privreda na nuli. Nekad čovek gleda i pita se šta se to tamo događa", rekao je on.

Putin je konstatovao da su realni prihodi građana Evrozone u prvom kvartalu ove godine umanjeni za 1,2 odsto, dok su prihodi građana u Rusiji porasli za 4,4 odsto.
„Dinamika industrijske proizvodnje EU u julu ove godine beleži minus od 2, 4 odsto, a proizvodnja energije minus od 4,7 odsto. U prvom delu tekuće godine minus iznosi 5 odsto. Ovo se odražava na prihode stanovništva, realno raspoložive prihode građana u Evrozoni", objasnio je šef ruske države.
On je dodao da je to izbor građana EU.

Zapadne elite napravile haos na globalnom energetskom tržištu

Prema njegovim rečima, postupci zapadnih elita poremetili su globalno tržište energenata, uključujući naftno tržište, i to utiče na celokupnu svetsku ekonomiju.
Ruski lider je istakao da zbog toga sada odgovorni učesnici energetskog tržišta, kao što je Rusija, moraju da poprave situaciju.
„Rusija će i nadalje davati značajan doprinos balansiranju globalnog energetskog tržišta, razvijajući partnerske, kooperacione veze sa onim zemljama koje to žele i zainteresovane su za to", poručio je Putin.
Predsednik Rusije je izrazio uverenost da će ovakav rad doneti korist svim njegovim učesnicima, i garantovati blagostanje naroda u godinama koje dolaze.
Ruska rublja i pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
RUSIJA
Putin: Ekonomija Rusije prolazi kroz fazu transformacije, svetska ─ prelazi na multipolarni model
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala