- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Ekonomija Rusije prolazi kroz fazu transformacije, svetska ─ prelazi na multipolarni model

© AFP 2023 / ALEXANDER NEMENOVRuska rublja i pogled na Kremlj
Ruska rublja i pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
Pratite nas
Svetska ekonomija postepeno se kreće ka multipolarnom modelu, gde postoji nekoliko centara rasta, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, govoreći na plenarnoj sednici Ruske energetske nedelje.
Šef države je ukazao na značaj održavanja foruma na kome bi stručnjaci iz Rusije i inostranstva mogli zajednički da razgovaraju o trendovima i perspektivama globalne energetike i razmenjuju mišljenja o izazovima sa kojima se suočava globalni energetski kompleks.
„Ovo je posebno važno danas, kada se svetska ekonomija kreće ka multipolarnom modelu u kome funkcioniše nekoliko centara rasta, a mesto, uloga i značaj svake zemlje određuje kako ona doživljava ove duboke i nepovratne procese“, ocenio je ruski lider.
On je dodao ruska ekonomija prolazi kroz fazu strukturne transformacije, a energetski kompleks prolazi kroz duboke promene.
Prema njegovim rečima, mesto, uloga i značaj svake zemlje zavisi od toga kako ona sagledava duboke, nepovratne procese, koliko efikasno može da brani svoj ekonomski, industrijski, tehnološki i energetski suverenitet i obnavlja investicione, trgovinske i kooperativne veze.
On je kao primer toga naveo Rusiju.
„Ruska privreda sada prolazi kroz fazu strukturne transformacije. Menja se geografija spoljne trgovine, parametri poslovanja, slika industrije, pojavljuju se potpuno nove tržišne perspektive za mala i srednja preduzeća. Ruski energetski kompleks takođe prolazi kroz duboke promene koje utiču na sve oblasti rada: vađenje i preradu energenata, servis i logistiku, saradnju sa stranim partnerima“, rekao je Putin.
Ruski predsednik izjavio je da očekuje da ove godine u Rusiji bude ponovljen rekord iz 2022. godine kada je reč o potražnji za energentima s obzirom na ekonomski rast zemlje.
Gaspromova stanica za distribuciju gasa - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
RUSIJA
„Zato su na nuli“: Putin o posledicama pokušaja odbacivanja ruskih energenata u EU
Prema njegovom mišljenju, osnovni prioritet Rusije u energetskom kompleksu je obezbeđivanje nacionalnog tržišta, a zemlja će povećati svoje kapacitete.
„Naš osnovni prioritet je obezbeđivanje nacionalnog tržišta, dovoljno snabdevanje energentima unutar zemlje. Ističem da se, pri tome, ne radi samo o aktuelnim potrebama privrede i građana. Dosledno ćemo raditi na kvalitativnom razvoju našeg sopstvenog tržišta, povećavajući njegov kapacitet“, rekao je Putin.
On je istakao da su mogućnosti u tom pravcu ogromne.
Kako je naveo, vlada mora preduzeti preventivne mere kako bi sprečila krizu na ruskom tržištu goriva.
„Ključni uslov za siguran dugoročni razvoj energetskog tržišta je stabilnost cena električne energije, sirovina i goriva. Kao što znate, poslednjih meseci smo suočeni sa skokom cena benzina i dizel goriva. Vlada je donela niz odluka osmišljenih da vrati situaciju (pod kontrolu)“, rekao je on.
On je poručio vodećim ruskim energetskim kompanijama „da snabdevanje domaćih potrošača gorivom treba da bude prioritet. Sa druge strane, tražim od vlade da deluje brže, preduzima preventivne mere pre nego što situacija postane akutna“, naglasio je Putin.
Energetska industrija mora da postane potpuno suverena u tehnološkom, kadrovskom i finansijskom smislu, dodao je predsednik Rusije.
Prema njegovim rečima, neophodno je radikalno povećati obim i udeo proizvodnje ruske opreme, posebno je ključno da se na novi nivo podigne obuka kvalifikovanih kadrova i, naravno, formiraju sopstveni mehanizmi za finansiranje investicionih projekata.
Ruski predsednik konstatovao je stabilan rad domaćeg energetskog kompleksa.
„Želeo bih da napomenem da ruski energetski kompleks radi stabilno, proizvodni i finansijski pokazatelji su stabilni“, ocenio je on.
Putin je naglasio da je zahvaljujući delovanju kompanija i vlasti Rusije povećana flota tankera, stvoreni su novi mehanizmi plaćanja, osiguranja i reosiguranja domaćeg tereta.
Prema njegovim rečima, nuklearna industrija Rusije praktično nema konkurenciju u inostranstvu.
„Ruska inženjerska škola za građevinarstvom i održavanjem nuklearnih objekata ne samo da je jaka, već praktično nema konkurenciju na svetskom nivou. Stručnjaci ‘Rosatoma’, želim to da naglasim, istovremeno grade 22 energetska bloka u inostranstvu. To je otprilike 80 odsto svetskog tržišta“, rekao je Putin.

O tržištu nafte

Govoreći o naftnom tržištu, ruski lider naveo je da će se koordinacija proizvođača nafte u okviru saveza OPEK plus nastaviti.
„Za stabilnost tržišta nafte neophodna je saradnja između glavnih dobavljača i to pod otvorenim, transparentnim uslovima. Po toj logici Rusija radi sa partnerima u okviru OPEK plus“, rekao je on.
Kako je naveo, Rusija se oslanja, pre svega, na objektivnu tržišnu dinamiku ponude i potražnje nafte, kao i na investicione programe industrije.
„Zato zemlje-članice OPEK plus u potpunosti ispunjavaju svoje obaveze i uspešno se nose sa svim izazovima“, objasnio je Putin.
„Siguran sam da će se koordinacija dejstava partnera OPEK plus nastaviti – to je važno za predvidljivost tržišta nafte, a na kraju i za dobrobit čitavog čovečanstva“, naveo je Putin.
Rusija će nastaviti da daje značajan doprinos balansiranju globalnog energetskog tržišta, razvijanju partnerstava i kooperativnih veza sa onim zemljama koje to žele i koje su za to zainteresovane, rekao je ruski lider.
On je izrazio uverenje da će takav rad doneti korist svim njegovim učesnicima i garantovati blagostanje naroda u godinama koje dolaze.
Predsednik Rusije Vladimir Putin govori na Ruskoj energetskoj nedelji - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
RUSIJA
Putin na Ruskoj energetskoj nedelji: Rusija je praktično našla alternativu evropskom tržištu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala