- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Veliki dan za srpsku vojsku: Rusko leteće čudo – moćno se pokazalo u Ukrajini

© Sputnik / Lola ĐorđevićBorbeni helikopteri Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra
Borbeni helikopteri Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Ovo je veliki dan za Vosku Srbije. Dobili smo „leteće tenkove“ koji su se pokazali veoma efikasnim, posebno tokom specijalne ruske operacije u Ukrajini. Helikopter Mi-35 zaista je tenk koji leti, jer u ratovima obavlja posao do koga tenkovi ne mogu da dođu zbog vremenskog faktora. Vrlo su zahvalni za svako ratno vazduhoplovstvo, a posebno za naše.
Ovako za Sputnjik isporuku 11 ruskih helikoptera Mi-35 Vojsci Srbije komentariše pilot i ratni veteran Boriša Mandić:
„Mi-35 je „leteći tenk“ i zbog toga što ima veoma moćno naoružanje“.
Na batajničkom vojnom aerodromu izloženo je svih jedanaest helikoptera u maskirnim bojama Nacionalne garde Kipra, od koje je Srbija i kupila letelice.
Helikopteri su isporučeni u nekoliko letova velikog transportnog aviona An-124, jer reč je o velikim letelicama koje, pored toga što nose moćno naoružanje, mogu da nose i do 10 vojnika.
„Oni su pokretna, brza sredstva, jako brzo dolaze u reon borbenih dejstava, efikasni su i vrlo, vrlo otporni na vatru sa zemlje. Posada je zaštićena specijalnim pločama koje su urađene tako da se štiti život, kako operatera oružja na prednjem sedištu, tako i pilota na zadnjem sedištu helikoptera. PVO rakete zemlja – vazduh teško mogu da naude ovoj letelici“, objašnjava Mandić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićBorbeni helikopter Mi-35P imaju mitraljesko i topovsko naoružanje, ali i protivoklopne rakete
Borbeni helikopter Mi-35P - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Borbeni helikopter Mi-35P imaju mitraljesko i topovsko naoružanje, ali i protivoklopne rakete

Leteći tenk naoružan bolje od kopnenog

On dodaje da pre svega treba istaći bogatu paletu naoružanja koju imaju helikopteri Mi-35:
„Imaju mitraljesko, ali i topovsko naoružanje na gondoli, a na nosačima imaju od 6 do 10 protivoklopnih raketa za dejstvo protiv neprijatelja. Dakle, to je široka paleta naoružanja koja dejstvuje vrlo jednostavno i efikasno. Mnogo je dobro što smo dobili baš ovu komponentu u našem ratnom vazduhoplovstvu. Ona nam je potrebna za situcaiju na jugu i okruženju“.
Mandić dodaje da su letelice moćne i zato što mogu da dejstvuju u svim meteo uslovima, danju i noću. Za neprijatelja, kaže, Mi-35 je gotovo neuhvatljiv.
„Letelica ima i čitavu paletu IC mamaca, sistema za pasivno ometanje u vazduhu, ima autonomnu odbranu od raketa zemlja – vazduh sa IC navođenjem. To je moćno borbeno sredstvo koje će itekako upotpuniti naše ratno vazduhoplovstvo“, ističe naš sagovornik.

Srbija ima pilote za Mi-35

Upitan da li Vojska Srbije ima dovoljno pilota koji bi mogli da upravljaju ruskim helikopterima, naš sagovornik, koji ima bogato iskustvo obuke pilota na avionima nadzvučne borbene avijacije, kaže da imamo itekako sposobne pilote koji mogu upravljati helikopterima Mi-35.
„Svi piloti koji su imali bilo kakav dodir sa helikopterom kažu da su vrlo fini za tehniku pilotiranja, lako ih je savladati. Potrebna je samo kratka preobuka. Bez obzira na sve izazove koje ima Vojska Srbije, mi za sada imamo dovoljan broj iskusnih pilota koji kroz kratak kurs mogu da uđu u borbeno sredstvo i da ga efikasno upotrebljavaju. Imamo logistiku, imamo tehničku službu, a imamo i poligone gde se ovi helikopteri mogu, ne samo isprobati, već i uvežbavati sa svim tipovima oružja“, ističe Mandić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPilot na aerodromu Batajnica
Pilot na aerodromu Batajnica - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pilot na aerodromu Batajnica

U Ukrajini pokazao svu moć

On dodaje da se borbeno dejstvo helikoptera Mi-35 najbolje videlo u Ukrajini. Ruska Federacija ga koristi od prvog dana specijalne vojne operacije.
„Takozvani leteći tenkovi izvršavaju neverovatno složene zadatke, kako pojedinačno, tako i u formacijama. Zašto, lete na maloj visini, koriste prepreke reljefa, brzo se pojave iznad objekta dejstva, brzo dejstvuju i zatim jednako brzo napuštaju objekat dejstva. Vrlo su moćni, jer imaju neverovatne taktičko–tehničke i letačke karakteristike, pre svega u brzini, snazi motora i mogućnosti promene visine i pozicije“.
Tokom predstavljanja letelica na batajničkom aerodromu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nekoliko helikoptera biti remontovano, a nekoliko modernizovano.
Mandić je ubeđen da i ovaj posao mogu da obave naši stručnjaci.
Ovaj helikopter podvodi se pod pojam odvraćanja, mnogo je dobro da takvo sredstvo jedna armija, naša Vojska Srbije, ima u upotrebi. Važno je istaći da je reč o novom sredstvu, koje daje sigurnost.
„Verujem da se tehničari, mehaničari i piloti raduju, najlepše je kad stigne novo sredstvo, ono daje sigurnost, a sam helikopter Mi-35 ima vrlo efikasan faktor takozvane sigurnosti, kako za posadu, tako i za sve ljude koji rade na njemu. Nadam se da će ga mladi piloti koristiti efikasno. Daj Bože, samo u miru, ne i u ratu“, zaključuje ratni veteran, pilot Boriša Mandić.
Pre četiri godine Vojska Srbije kupila je od Rusije i četiri nova helikoptera Mi-35M. Lete u 714. protivoklopnoj helikopterskoj eskadrili sa aerodroma Morava u Lađevcima.
Helikopter Mi-35P - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
SRBIJA
„To je čudovište od helikoptera“: Vučić na vojnom aerodromu o pristiglim ruskim letelicama /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala