Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„To je čudovište od helikoptera“: Vučić na vojnom aerodromu o pristiglim ruskim letelicama /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićHelikopter Mi-35P
Helikopter Mi-35P - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju kao vojno neutralnoj zemlji važno da bude snažna i uspešna u zaštiti svog neba i da će dolazak 11 helikoptera Mi35 značajno unaprediti mogućnosti Ratnog vazduhoplovstva.
Za helikoptere Mi-35P, ruske proizvodnje, kazao je da su to čudovišta od helikoptera.
"Pogledajte ove lepotice od helikoptera, milina je pogledati na tu stranu. Sada nekoliko njih mora da se remontuje, a nekoliko da se modernizuje. To će raditi naša pamet, ali moramo i neko dodatno znanje spolja da dobijemo", rekao je Vučić.
Vučić je najavio da država planira ogromna ulaganja u domaću namensku industriju, kao i ulaganja u nove fabrike.
"Danas sam razgovarao sa ministrom finansija i premijerkom i u skladu sa onim o čemu smo pričali sa MMF, mi ćemo ogromna ulaganja da napravimo u namenskoj industriji, ali neće to biti 'bacanje para u bunar', već ćemo uložiti i u nove fabrike i u da dodatno vidimo i oko zavoda Moma Stanojlović", rekao je Vučić.
Na pitanje zašto nekima smeta što se Srbija naoružava, podsetio je da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali i da je važno "da bude snažna u odbrani i u odvraćanju svakog potencijalnog agresora".
"Helikopteri su snažno pojačanje za Vojsku. Ima još stvari koje smo naručili, poput haubica. Nastavićemo dodatnu modernizaciju naše Vojske i da uvećavamo naše kapacitete. Stigle su nam rakete, municija za topove, sada možemo da to pokažemo i sada je mnogo veća snaga. Bićemo sve snažniji i jači. Ponosan sam na našu vojsku", dodao je Vučić.
"Ne znam da li razumete šta znači da u jednom danu dobijete 11 tvrđava koje lete", istakao je Vučić, govoreći o ruskim helikopterima Mi-35.
On je naglasio da su svi na Ukrajini naučili kako se vodi rat i sada kupuju pametno.

"Kupujemo i nastavićemo da kupujemo. I što se više upiru da mi objasne da ne treba da kupujemo, mi ćemo toliko više da kupujemo. I ni na koji način nećemo ugroziti finansijsku stabilnost zemlje. Naprotiv, zemlja će da napreduje, ekonomija zemlje će da napreduje. Sve će da napreduje, a ovakvih stvari biće mnogo, mnogo više", rekao je Vučić.

Vojska nabavila dva transportna aviona koji su poput „mercedesa S klase“

Vučić je rekao da je Vojska Srbije značajno unapredila kapacitete sa dva nova Erbasova transportna aviona tipa CASA C-295, koji su poput "Mercedesa S klase".
"Kupovinom ova dva aviona poboljšava se prevoz tereta i ljudi i mogućnost 50 odsto poboljšanja. Volim da kažem, do sada smo imali Antonov, imamo još uvek Antonov 24, to je Mercedes 123, auto naše mladosti. Ovo je Mercedes S klase, 2023.", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije ušao je sa predstavnicima Vojske Srbije u jedan od dva Erbasova transportna aviona, a koji u osnovnom sastavu mogu da prime 70 vojnika i teret ili 48 padobranaca ili 7 medicinskih ekipa, ukoliko to bude potrebno.
On je dodao da smo ovim značajno popravili naše performanse i da sada pripadnici Vojske mogu da se prebace bez presedanja na bilo koje mesto, gde su mirovne misije.
Predsednik je dodao da je važno da se što više radi, da vojnici znaju da koriste opremu i da se usavršavaju.
Vučić je upitan i da prokomentariše koliko je ulaganje u opremanje Vojske Srbije i rekao da ne može da kaže, ali da u budžetu direktno piše koliko se odvaja za Ministarstvo odbrane, ali i da postoje i drugi načini ulaganja iz tekućih budžetskih rezervi.
On je podsetio i kakva je situacija ranije bila kada su u pitanju helikopteri.
"Nismo imali više od 10 helikoptera - a da su mogla da polete, a sada imamo 60. Pri tome, ranije su bili 10 puta lošiji. Ovo je za vatrenu moć, ovi helikopteri su čudovišta. Nije prijatno onome protiv koga ovi helikopteri idu, samo da ih čuju", dodao je on.
On je dodao da sada imamo pola helikoptera iz Rusije, dok je pola dolazi iz NATO, a da se na njih, kako je rekao, "kači" srpsko oružje.
Istakao je da, ukoliko Vojska bude zadovoljna nabavkom borbenih helikoptera Mi-35P sa Kipra, da će ih nabaviti još.

Tražićemo dodatni prijem vojnika, posebno u specijalne jedinice

Srpski predsednik je rekao da će tražiti dodatni prijem vojnika, posebno u specijalne jedinice.
Vučić je rekao da pripadnici ovih jedinica imaju visoke plate i da se nada da će dodatna pojačanja u januaru motivisati one koji vole vojsku da se prijave.
"To će biti odlično privlačno za sve one koji su rodoljubivo orijentisani, a i koji žele naravno pristojno da žive služeći svojoj otadžbini", naveo je Vučić.
Predsednik je zahvalio svim partnerima na tome što su omogućili da Srbija osnaži vojne kapacitete.
"Mi ćemo biti istrajni u tome, bez obzira na pokušaje diskreditacije i napade koji dolaze od mnogih drugih koji ne vole snažnu Srbiju. I uveren sam da ćemo u tome imati uspeh, a ja se zahvaljujem narodu Srbije koji je uvek bio uz svoju vojsku i koji je želeo da vidi snažniju vojsku", rekao je Vučić.
Helikoptera Mi-35 - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Prvi snimci ruskih „letećih tenkova“ koji su stigli u Srbiju /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala