- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Geostrateška greška“: Austrija o proširenju EU i prednosti Ukrajine nad Zapadnim Balkanom

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Lideri Evropske unije ne treba da daju prednost Ukrajini nad Zapadnim Balkanom prilikom odlučivanja o početku pregovora o članstvu u EU, izjavio je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ ministar inostranih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg.

Prema njegovim rečima, bila bi „geostrateška greška da Evropska komisija Zapadni Balkan posmatra „pod lupom“, a Ukrajinu kroz „ružičaste naočare“.

Istovremeno, kako navodi list, ministar je istakao da je važno učvrstiti Ukrajinu i Bosnu i Hercegovinu na orbiti EU kako bi se „suprotstavili uticaju Rusije“.
Odgovarajući na pitanje da li Austrija razmatra mogućnost stavljanja veta na početak pregovora o pridruženju Ukrajine EU, ako Bosni i Hercegovini takođe ne bude dato zeleno svetlo, Šalenberg je odgovorio da diskusije „već idu u ispravnom smeru“.
„Ali, hajde da ne stvaramo problem u regionu koji je čekao 20 godina. Kako je rekao premijer Albanije Edi Rama, nadam se da ću ga pravilno citirati: 'Treba li da počne rat na Balkanu da bismo privukli vašu pažnju?'“, dodao je Šalenberg.
On je takođe istakao da se očekuju „veoma žustre debate i mi želimo da signali budu isti u oba pravca iz geostrateških razloga“.
Kako piše „Fajnenšel tajms“, austrijski ministar je vatreni pristalica postepenog proširenja EU. Po njegovom mišljenju, Evropskoj uniji je potreban drugi pristup ovom pitanju. Ako se očuva stari, onda „Ukrajina verovatno nikada neće biti njen deo... u određenoj meri“.
Prethodno je EK preporučila da se otpočnu pregovori o stupanju u EU sa Ukrajinom i Moldavijom i uslovila usvajanje pregovaračkih okvira time da Kijev i Kišinjev moraju da ispune nekoliko uslova. Šefica EK Ursula fon der Lajen istakla je da faktički rokovi pridruženja Ukrajine i Moldavije EU zavise od reformi i principa dodeljivanja članstva „po zaslugama“.
Zvaničnu odluku o početku pregovaračkog procesa razmatraće šefovi država i vlada na samitu EU u Briselu od 14-15. decembra. Ovu odluku moraju jednoglasno doneti svi aktuelni članovi EU.
U novom izdanju emisije „Od četvrtka do četvrtka“ pogledajte kako Zapad čini sve da pobeda Rusije bude veća:
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
SVET
Sijarto o pridruženju Ukrajine EU: To je apsurdno, prvo države Zapadnog Balkana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala