- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sijarto o pridruženju Ukrajine EU: To je apsurdno, prvo države Zapadnog Balkana

© Sputnik / Viktor ToločkoMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
U Ukrajini se ne poštuje sloboda govora i medija, ne održavaju se izbori, apsurdno bi bilo da se u ovakvim uslovima ocenjuje poštovanje principa vladavine prava u zemlji, kao i neblagovremeno primanje u EU, izjavio je ministar inostranih poslova i spoljno-ekonomskih veza Mađarske Peter Sijarto.
Mađarski ministar je u video obraćanju na društvenim mrežama nazvao ispravnim zaključak Evropske komisije, prema kome Ukrajina nije ispunila uslov za članstvo u Evropskoj uniji, posebno imajući u vidu nedopustiva kršenja u oblasti poštovanja prava nacionalnih manjina.
Prema njegovim rečima, Budimpešta smatra aktuelnijom „stratešku diskusiju u EU o daljoj politici zajednice prema Ukrajini“.

Sijarto je takođe pozdravio preporuku da se Gruziji dodeli status kandidata za članstvo u EU i istakao da dalje širenje EU treba da se odvija, pre svega, na račun zemalja Zapadnog Balkana.

U sredu je EK preporučila da se otpočnu pregovori o stupanju u EU sa Ukrajinom i Moldavijom i uslovila usvajanje pregovaračkih okvira time da Kijev i Kišinjev moraju da ispune nekoliko uslova. Šefica EK Ursula fon der Lajen istakla je da faktički rokovi pridruženja Ukrajine i Moldavije EU zavise od reformi i principa dodeljivanja članstva „po zaslugama“.
Zvaničnu odluku o početku pregovaračkog procesa razmatraće šefovi država i vlada na samitu EU u Briselu od 14-15. decembra. Ovu odluku moraju jednoglasno doneti svi aktuelni članovi EU.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ razmatramo da li Zapad pušta niz vodu Vladimira Zelenskog:
Zastava EU na trgu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
RUSIJA
Medvedev: Ukrajina i Moldavija će „iscediti“ Evropu ako uđu u EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala