- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Crveni alarm u Americi: „Ostaćete bez posla“

© AFP 2023 / GREG BAKERNBA logo
NBA logo - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Jasan je trend sve većeg uticaja evropskih igrača u NBA ligi, Nikola Jokić i Janis Adetokumbo su dominantni, tu je i Luka Dončić, a i poslednji MVP Džoel Embid ne dolazi iz Amerike. Sve je to navelo čuvenog trenera Doka Riversa da se oglasi.
Poručio je Rivers mladim američkim košarkašima da se uozbilje ili će ostati bez posla.
„Mladi američki igrači moraju da vode računa, jer evropski košarkaši dolaze bolje pripremljeni u NBA. Takmičarski su nastrojeni, a mnogi naši mladi momci nisu. Igraju po šest utakmica dnevno, dolaze u ligu da bi pravili šou“, jasno ističe bivši NBA šampion i trener Orlanda, Bostona, Los Anđeles Klipersa i Filadelfije.
Razlika je sve veća u pogledu timske košarke, a to se videlo i na proteklom Svetskom prvenstvu u Manili.
„To mora da se sredi jer imamo mnogo talenta. Momci su sada mnogo talentovaniji nego što smo mi bili, ali ne znaju da igraju. Tačnije, ne znaju da igraju timsku košarku. Svi imaju trenere za individualni rad. U Evropi, imaju timske trenere. Rade tri na tri i mi moramo da se vratimo na to ili će Američki igrači sve više ostajati bez posla, verujte mi. Pa, ko je osvojio poslednjih pet MVP nagrada?“, istakao je Dok Rivers.
Iskusni trener dodaje da je veliki problem u Americi što mladi igrači igraju mnogo utakmica u jednom danu.
„Jedan tip koji je radio za zapisničkim stolom na mečevima mi je rekao da američki igrači preko leta, klinci iz srednje škole, igraju po šest utakmica nedeljno, a da imaju jedan trening. Evropski igrači imaju jednu utakmicu, ali i šest treninga. Sa svim tim utakmicama, prestaneš da budeš takmičarski nastrojen“.
Mogao je da se uveri to tokom razvoja karijere svog sina Ostina.
„Gledao sam ga kako igra dok je rastao. Sve to mu je škodilo. Najpre, glupa rangiranja, koji je igrač na kojem mestu u zemlji... Koga to može da zna u tom trenutku? Drugo, igrali su po tri-četiri utakmice dnevno. Ludeo sam zbog toga. Ostin za poluvreme ne bi uzeo ni šut. Samo bi sedeo. Jednog dana sam ušao na teren, iako nisam taj tip roditelja: 'Hoćeš da izvedeš neka slobodna bacanja? Da se zagreješ'. Rekao mi je da ima još pet utakmica do kraja dana. Sada je još gore“, tvrdi Rivers.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
SPORT
„Magija“ jača od magičnog Jokića, Bogdan svedok 292 poena, a Vasi opet šansa na „kašičicu“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala