- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Aleksandar Denić: Uvek ste, istinski i duboko u sebi, stranac

© Foto : Ustupljeno SputnjikuPripremna skica za izložbu Aleksandra Denića na Bijenalu umetnosti u Veneciji
Pripremna skica za izložbu Aleksandra Denića na Bijenalu umetnosti u Veneciji   - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Gde god da idete i gde god da se nalazite uvek ćete naići na strance – oni/mi smo svuda. Gde god da se nađete, uvek ste, istinski i duboko u sebi, stranac“, kaže Aleksandar Denić koji će autorskom izložbom „Exposition Coloniale“ predstavljati Srbiju na 60. Međunarodnoj izložbi umetnosti u Veneciji 2024. godine.
Izložba „Exposition Coloniale“ zamišljena je kao kompleksno razvijena postavka koja na jedinstvennačin odgovara na centralnu temu Venecijanskog bijenala kustosa Adrijana Pedrosa pod nazivom „Stranci svuda“.
„Verujem da je promena tačke gledišta sa koje se govori o savremenoj umetnosti ono što institucija s međunarodnim ugledom kao što je Venecijansko bijenale mora da uradi. Ovo nije samo estetsko gledište, već i geografsko, kao kada u filmu snimate suprotni kadar iste scene” navodi kustos Adrijan Pedros, koji za 2024. godinu najavljuje „otvorenost ka marginama i izmeštanje u osetljive prostore diskriminacije, migracije, kriza i identiteta“.
Upravo u tom prostoru, prema rečima kustoskinje srpske izložbe Ksenije Samardžije, suvereno deluje Denićevo stvaralaštvo:
„Bez kompromisa, oštro i delotvorno percipira granične i 'neželjene' društvene pojave koje se razvijaju posledično. Kretanjem kroz vreme, linearno u oba pravca, kombinovanjem istorijskih fakata sa aktuelnim, prepoznatljivim sadržaijima, Denić uskraćuje značenje trenutka. Sadašnjost je fisija prošlosti - koja se neprestano razlaže, deli i koja nas ne napušta. U datoj akumulaciji vremena Denić stvara sebi svojstven, karakterističan intenzitet sadržaja i mesta. On je tiranin prostora. Posredi je milost i nemilost potresa koji izazivaju slomljena krila leptira, vajajući u vremenu jednu sasvim drugačiju sliku sveta“.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuPripremna skica za izložbu Aleksandra Denića na Bijenalu umetnosti u Veneciji
Pripremna skica za izložbu Aleksandra Denića na Bijenalu umetnosti u Veneciji   - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pripremna skica za izložbu Aleksandra Denića na Bijenalu umetnosti u Veneciji
Izložba u svom vizuelnom obilju obrađuje prostore i mesta tranzita - privremenog boravka, koja postaju socijalna memorabilia, teskoba koju nam ostavlja društvo.
Šezdeseto Bijenale umetnosti u Veneciji biće otvoreno 20. aprila i trajaće do 24. novembra.
Otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
KULTURA
Otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji: Prošlost kao resurs za budućnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala