- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji: Prošlost kao resurs za budućnost

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Vasilije GlavašOtvoren Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji
Otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Pratite nas
Na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji danas je svečano otvoren Paviljon Republike Srbije u Đardinima, a na prestižnoj smotri arhitekture našu zemlju predstavlja rad „U refleksijama“ Ive Njunjić i Tihomira Dičića.
Okosnicu izložbe, koja odgovara na zadatu temu Bijenala arhitekture u Veneciji „Laboratorija budućnosti”, čini sagledavanje Međunarodnog sajma u Lagosu, od vremena kada je podignut, sedamdesetih godina prošlog veka, prema projektu jugoslovenskog arhitekte Zorana Bojovića, pa do danas.

Promišljanja srpskih arhitekata o globalnim temama

Pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić rekla je na otvaranju Paviljona Srbija, da nastup na Bijenalu predstavlja jedinstvenu priliku da Srbija međunarodnoj javnosti prikaže ne samo kreativnost srpske arhitektonske scene, već i promišljanja srpskih arhitekata o globalnim temama kroz prizmu lokalnih iskustava i društveno-istorijskih tokova.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kultureBijenale arhitekture kao izraz kulturne diplomatije
Bijenale arhitekture kao izraz kulturne diplomatije - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Bijenale arhitekture kao izraz kulturne diplomatije
„Pored toga, ova jedinstvena smotra arhitekture jeste i izraz kulturne diplomatije koja doprinosi uspostavljanju čvršćih veza sa zemaljama učesnicama Bijenala, institucijama kulture i pojedincima. Projekat 'U refleksijama' predstavlja osvrt i novi pogled na Međunarodni sajam u Lagosu, autora Zorana Bojovića, što je ujedno i primer za razumevanje odnosa i pozicije koju je Srbija imala sa zemljama Afrike u svetlu osnivanja Pokreta nesvrstanih. Arhitektura nastala iz te saradnje svedoči o viziji i vrednostima Pokreta nesvrstanih, a to su nezavisnost i solidarnost“, dodala je Vanušić.
Sajam u Lagosu primer je, smatra Vanušić, da svaki arhitektonski projekat koji i dalje stvara promene u gradu, može da se iskoristi kao resurs za budućnost ukoliko postoji planiranje i angažovanje arhitekata.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Relja Ivanić„U refleksijama“ Ive Njunjić i Tihomira Dičića.
„U refleksijama“ Ive Njunjić i Tihomira Dičića. - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
„U refleksijama“ Ive Njunjić i Tihomira Dičića.

Tragovi prošlosti i hrabri momenti

U ime Muzeja primenjene umetnosti dobrodošlicu na izložbu požela je svim prisutnima i direktorka Muzeja primenjene umetnosti Biljana Jotić:
„Ulaskom u paviljon ući ćemo u elipsastu prostorno-vremensku mapu, slojeve procesa i trajanja, posmatranja i promišljanja, preispitivanja istovremenosti. Od vremena 70-ih godina 20. veka do danas, od prostora međunarodnog sajma u Lagosu koji je bio stecište susreta i razmene, otpočeli su i završili se brojni društveni procesi ostavljajući tragove. Ono što izdvaja autentičnost autorskog koncepta je ne samo mapiranje i beleška pomenutih procesa, već jedan živi momenat, koji se u najjednostavnijem opisu može nazvati hrabrim. Da bi postali živi svedoci stvarnosti i preneli je u projekat, autori su otputovali u nestabilnu i opasnu zonu Lagosa, suočili se sadašnjim stanjima, proživeli teške situacije, istražili, zabeležili i preneli u izložbenu postavku i dnevnike“.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Relja IvanićUlaskom u paviljon ući ćemo u elipsastu prostorno-vremensku mapu, slojeve procesa i trajanja, posmatranja i promišljanja
Ulaskom u paviljon ući ćemo u elipsastu prostorno-vremensku mapu, slojeve procesa i trajanja, posmatranja i promišljanja - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Ulaskom u paviljon ući ćemo u elipsastu prostorno-vremensku mapu, slojeve procesa i trajanja, posmatranja i promišljanja

Arhitektura kao resurs za oblikovanje budućnosti

Autorka izložbe Iva Njunjić je rekla da je Internacionalni sajam u Lagosu u trenutku kada je građen predstavljao simbol nove multinacionalne države i nezavisnosti, a danas je to mesto transformisano u hipermarket za trgovinu sa zapadnom Afrikom:
„Putovali smo u Lagos da bismo se upoznali sa svim promenama koje su se ovde desile i zaključili da je ova arhitektura resurs za oblikovanje budućnosti“.
Njen kolega Tihomir Dičić dodao je da nakon višemesečnog rada na ovom projektu sada može da kaže da su svi projekti koji su nastali kao proizvod Pokreta nesvrstanih, plod međunarodne saradnje koja treba da nam bude uzor u oblikovanju budućnosti.
„Pored sajma u Lagosu, projekti u Srbiji koje treba sačuvati, nalaze se pred sličnim izazovima. Promišljena arhitektura je sposobna da podnese izazove koje donosi budućnost, prema njoj se treba odnositi s poštovanjem“, naglasio je Dičić.
Komesar za pripremu nastupa Republike Srbije na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji arhitekta Slobodan Jović rekao je da je u srpskom paviljonu prošlost ne kao nostalgični pogled u istoriju već kao resurs za budućnost:
„Zato se naš paviljon vraća u Lagos, na mesto koje je dokaz da je naša arhitektura bila deo globalne modernizacije. Vraća se na ovo mesto ali sa pogledom nove generacije koju reprezentuju Tihomir i Iva. Ovaj novi pogled može da nam pruži mogućnost da razmislimo o budućem pravcu delovanja nas kao arhitekata“.
Svečano otvaranje 18. Međunarodne izložbe arhitekture u Veneciji je 20. maja, a ovogodišnja smotra će trajati do 26. novembra.
Centralni paviljon, Internacionalni sajam u Lagosu, 2023 - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
KULTURA
Srbija u refleksijama na Bijenalu u Veneciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala