- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Srbija u refleksijama na Bijenalu u Veneciji

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Tolulope FatunbiCentralni paviljon, Internacionalni sajam u Lagosu, 2023
Centralni paviljon, Internacionalni sajam u Lagosu, 2023 - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Pratite nas
Na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji Srbiju će predstavljati rad „U refleksijama…“ autorskog tima koji čine Iva Njunjić i Tihomir Dičić.
Okosnicu izložbe „U refleksijama…“ čini Međunarodni sajam u Lagosu, projekat koji je osmislio i vodio arhitekta Zoran Bojović.
Projekat Sajma u Lagosu, koji je izabran na međunarodnom konkursu i izgrađen između 1974. i 1976. godine, podrazumevao je urbanizaciju 350 hektara močvarnog područja.
Sam objekat je predstavljao simbol, tek uspostavljene, multinacionalne države i bio jedan u nizu koji je izgradila beogradska firma „Energoprojekt“.

Uloga jugoslovenskih arhitekata u transformaciji afričkih gradova

Politika nesvrstanosti imala je veliki uticaj na društvo mladih nezavisnih država afričkog kontinenta šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.
Ove promene odrazile su se i na proces transformacije afričkih gradova, u čemu su jugoslovenske arhitekte imale zapaženu ulogu.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Privatna arhiva Ljiljane BojovićKalup za livenje trougaonih prefabrikovanih ploča koje su bile osnovni modul za izgradnju sajamskih hala
Kalup za livenje trougaonih prefabrikovanih ploča koje su bile osnovni modul za izgradnju sajamskih hala - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Kalup za livenje trougaonih prefabrikovanih ploča koje su bile osnovni modul za izgradnju sajamskih hala
Jugoslavija je, kao jedan od predvodnika Pokreta nesvrstanih, kreirala aktivnu saradnju među državama članicama, koja se realizovala kroz brojne graditeljske poduhvate vezane za modernizaciju – industrijalizaciju i urbanizaciju mladih multinacionalih država u Africi.
Brojne arhitekte iz „Energoprojekta“ gradile su u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, a neki od izvedenih objekata, zamišljeni kao refleksije budućnosti postali su simboli modernizacije i nezavisnosti ovih država.
Veliki broj objekata koje je izgradio „Energoprojekt“ korišćeni su za potrebe međunarodne saradnje, kao što su kongresni centri, hoteli, aerodromi i međunarodni sajmovi. Ovi projekti upisali su afričke gradove na globalnu mapu nakon perioda kolonizacije.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Privatna arhiva Ljiljane BojovićSnimak iz vazduha, Internacionalni sajam u Lagosu, sedamdesetih godina
Snimak iz vazduha, Internacionalni sajam u Lagosu, sedamdesetih godina - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Snimak iz vazduha, Internacionalni sajam u Lagosu, sedamdesetih godina

Ponovno čitanje Sajma u Lagosu

Međunarodni sajam u Lagosu bio je odredište na kojem su se nekada sastajali posetioci Svetske izložbe, a danas je mesto koje grad pritiska težinom narasle demografske strukture. Opasane neurednim barakama i dalje stoje sajamske hale čiju arhitekturu je potrebno ponovo čitati.
Autori izložbe „U refleksijama…“ posetili su Lagos u februaru.
Njihovi susreti sa arhitekturom sajma, imali su za cilj sagledavanje i aktiviranje procesa vezanih za ove prostore danas.
Kroz istraživanje su nastojali da ustanove prostorne i vremenske refleksije i kao rezultat predstave jednu arhitektonsku identitetsku celinu.
„Od početka nam je privukao pažnju jedinstven period u prošlosti, kada su arhitekte iz naše sredine bile u prilici da oblikuju prostore širom sveta - mondijalizacija arhitekture koja je svoja saznanja razvijala u odnosu na druge kulture“, objašnjavaju autori Iva Njunjić i Tihomir Dičić.

Iz internacionalnog sajma u haotični hipermarket

Društvene i političke okolnosti u kojima Iva Njunjić i Tihomir Dičić rade imaju malo veze sa prošlošću kojom se bave u projektu „U refleksijama“.
„Privukle su nas dinamične promene koje su ovaj projekat u poslednjih dvadeset godina preoblikovale, iz internacionalnog sajma u haotični hipermarket. Hteli smo o svemu da saznamo od ljudi koji o ovom prostoru imaju neposredno iskustvo i da pokrenemo procese koji će ovaj projekat reaktuelizovati“, pojašnjavaju autori.
Projekat „U refleksijama…“ usmerava pažnju na arhitekturu kreiranu kroz međunarodnu saradnju, posmatrajući je kao potencijal i resurs za budućnost.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/PromoKoncept izložbe u paviljonu
Koncept izložbe u paviljonu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
Koncept izložbe u paviljonu

Vremensko prostorna mapa

Izložba sa kojom će se Srbija predstaviti u Veneciji predstaviće anatomiju Međunarodnog sajma u Lagosu - Sajam kao projekat grada, Sajam kao projekat arhitekture (ekosistem, projekcija nove društvene budućnosti, nezavisnosti, nukleus budućeg urbanizma), Sajam kao projekat koji formira čoveka, kao deo svesti i neposrednog iskustva.
Ulaskom u paviljon posetilac će se naći u elipsi, vremensko-prostornoj mapi.
Postoje tri sekvence izložbe: „Nema karta –prazan prostor“, „Arhiva – bivša sadašnjost. Arhivski crteži projekta koji postepeno ispunjavaju nemu kartu“ i „Put u Lagos – aktuelna sadašnjost. Video snimci sa putovanja u Lagos“.
Rad „U refleksijama…“ izabran je na konkursu prošlog decembra i predstavljaće nas na Bijenalu u Veneciji koje se održava od 20. maja do 26. novembra.
Proekt gigantskogo kubičeskogo neboskreba Mukaab v Saudovskoй Aravii - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
MULTIMEDIJA
Arhitektura budućnosti: Džinovska kocka u prestonici Saudijske Arabije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala