- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: SAD osuđuju samo one državne udare u kojima ne učestvuju

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
Pratite nas
Vašington osuđuje samo one pokušaje prevrata u svetskim zemljama u kojima same Sjedinjene Američke Države ne učestvuju, kao što je bilo u Gambiji 2014. godine, dok istovremeno, analogna dešavanja u Ukrajini američke vlasti nisu osudile, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na brifingu.
Tokom brifinga, Zaharova je citirala saopštenje SAD da Vašington kategorički osuđuje sve pokušaje osvajanja vlasti neustavnim putem. Ona je precizirala da je to bilo saopšteno povodom državnog udara u Gambiji 2014. godine.
Istovremeno, diplomata je istakla da ukrajinski Majdan koji se odigrao takođe u to vreme, a nakon kog je usledila višegodišnja ukrajinska kriza, SAD nisu udostojile osude.

„Zašto? Imam odgovor na to pitanje. Zato što oni osuđuju samo one pokušaje neustavnih prevrata u koje nisu umešani, a tamo gde učestvuju i mešaju se u unutrašnja pitanja država i sponzorišu iste te ‘revolucionare’, tamo ne smatraju potrebnim da osude, već samo govore o demokratiji i sličnom“, objasnila je Zaharova.

Ona je podsetila da je o smeni vlasti u Ukrajini „bilo saopšteno da je narod ustao protiv omražene Vlade i izvršio demokratsku revoluciju“.
Pre 10 godina, 21. novembra 2013. godine na Majdanu u Kijevu počeli su protesti koji su doveli do državnog udara. Povod za masovne proteste bila je što su tadašnje vlasti obustavile potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom.
Demonstracije na Trgu nezavisnosti u Kijevu, februar 2014. godine - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
RUSIJA
Podsetimo se do čega je doveo majdan u Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala