Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li su „Prijatelji Balkana“ i Srbiji prijatelji

© Sputnik / Lola Đorđević „Otvoreni Balkan“
 „Otvoreni Balkan“ - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
Pratite nas
Grupa „Prijatelji Zapadnog Balkana“ prošle nedelje članicama EU predala je non-pejper u kome se izražava spremnost ove grupe da podrže izmene u metodologiji proširenja EU, ali i pominje "zloćudni uticaj trećih strana". Profesor Stefica Deđanski ima dilemu mogu li, s obzirom na takve ideje, "Prijatelji Balkana" biti i prijatelji Srbije.
U non-pejperu "Prijatelja Zapadnog Balkana" navodi se, između ostalog, da oni „dele posebnu odgovornost za održavanje ovog regiona visoko na političkoj agendi EU kada je reč o evropskom putu ovih država, ali da su tu kao i barijera destabilizujućih faktora kao što su „zloćudni uticaj trećih strana“.

Šta nam poručuju "Prijatelji Balkana"

Profesor dr Stevica Deđanski iz Centra za međunarodnu saradnju na pitanje da li su "Prijatelji Balkana" i Srbiji prijatelji kaže da je, s obzirom na spisak zemalja koje su u toj grupi, tako nešto teško očekivati.
„Pre svega, da se ne shvati pogrešno, ali tamo gde je Hrvatska, teško da možemo da očekujemo neki prijateljski gest. Drugim rečima, ne mogu da poverujem da neka grupa u kojoj su oni mogu nama da žele dobro. S treće strane, ne može neko ko vam kaže da je prijatelj i da vam želi dobro da kaže da je tu da spreči loš zloćudni uticaj treće strane na nas, a da ne kaže koja je to strana. Na koga misle? Možda na Ameriku jer ona ima naveći uticaj na ovim prostorima. Ako je tako, onda možemo reći i da su namere ove grupe ipak dobre. Ali ako ne misle na Ameriku, neka kažu na koga misle? Na zemlju koja nam čuva Kosovo i Metohiju, Rusiju, ili na zemlju koja ovde ima najveće investicije kao što je Kina,“ pita se Deđanski.

Naučili smo kome verujemo

Naš sagovornik poručuje da, ako nam se već predstavljaju kao prijatelji i a i grupa im tako nosi ime, onda neka kažu jasno i glasno ko nam radi o glavi, a ne da pričaju u zagonetkama.
„Tako da možemo o ovoj grupi da pričamo i sarkastično i ozbiljno, ali je činjenica da mi u njih ne možemo da se pouzdamo. Naravno, ne treba da se svađamo i trebamo da primimo k znanju sve što rade ali i da očekujemo u svakom momentu da zadobijemo udarace,“ navodi Deđanski.
Sagovornik Sputnjika dodaje da misli da je Srbija dovoljno zrela i da danas jasno vidi ko joj je prijatelj a ko ne na međunarodnoj političkoj sceni, kao i da sigurno sebi neće dozvoliti razočaranja, bar ne od ove grupe.
„Prijatelji su nam 110 država UN koje nisu priznale nezavisnost KiM. Imamo prijatelje sa kojima sarađujemo na ekonomskom planu, a iako smo i politički prijatelja sa njima, oni ne pokušavaju da nas prevare i pošalju nam špijune ovde, kao što su to učinili oni koji sebe javno svrstavaju u naše prijatelje“, kaže Deđanski aludirajući na Hrvatsku čiji je diplomata iz ambasade u Beogradu ovih dana proglašen personom non grata zbog špijunaže.

Austrija inicijator

Grupa "Prijatelja Zapadnog Balkana" je inače osnovana letos na inicijativu austrijskog šefa diplomatije Aleksandra Šalenberga, a čine je osim ove zemlje i Italija, Slovenija, Hrvatska, Češka, Grčka i Slovačka.
Svoje delovanje grupa vidi kao podstrek za zemlje regiona da požure na putu evrointegracija, odnosno sa sprovođenjem reformi pre svega u oblasti vladavine prava i da se pripreme za učešće na zajedničkom tržištu Zapadnog Balkana, a onda i na tržištu Evropske unije.
Ova grupa ima inače stav da zemlje centralne Evrope prvenstveno imaju interes u proširenju EU na Zapadni Balkan, mnogo više nego na zemlje Istočnog partnerstva pošto je to sada glavna tema razgovora u evropskim institucijama.
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
SRBIJA
Srbija još nije slomljena: Zato „prijatelji“ kreću u akciju
Madić namešta zastave Srbije i Severne Makedonije pored zastave EU - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
REGION
Objavljen non-pejper „Prijatelja zapadnog Balkana“: 7 članica EU očekuje usklađivanje spoljne politike
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
SRBIJA
Dačić: Skandalozan potez Francuske i Nemačke prema Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala