- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Baku predložio Jerevanu mirovne pregovore na državnoj granici

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Pratite nas
Baku je predložio Jerevanu održavanje sastanka na granici dve zemlje u cilju razmatranja mirovnog procesa, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Azerbejdžana.
U saopštenju se ističe da je Baku spreman na direktne pregovore sa Jermenijom na bilateralnoj osnovi radi što skorijeg potpisivanja mirovnog sporazuma.
„Smatramo da dve zemlje treba da zajedno donesu odluku o svojim budućim odnosima. Dve države snose odgovornost za nastavak mirovnog procesa, uključujući izbor uzajamno prihvatljive lokacije ili odluku o sastanku na državnoj granici“, ističe se u saopštenju.
Prethodno je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio da Baku čeka odgovor Jerevana na predlog o budućem mirovnom sporazumu.
Ranije su azerbejdžanske vlasti nekoliko puta odbijale pregovore sa jermenskom stranom na zapadnim platformama.
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan saopštio je ranije da je spreman da do kraja 2023. godine potpiše mirovni sporazum sa Azerbejdžanom.
Nagorno Karabah, koji se pre 1998. godine otcepio od Azerbejdžanske SSR i, nakon oružanog sukoba sa Azerbejdžanom 1992-1994. godine dugi niz godina postojao kao nepriznata republika, objavio je kraj svog postojanja 1. januara 2024. godine.
Prethodno, krajem maja 2023. godine, Pašinjan je izjavio da njegova zemlja priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, u ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Azerbejdžanski lider Ilham Alijev izjavio je da Baku i Jerevan mogu da potpišu mirovni sporazum u najskorije vreme, ukoliko Jerevan ne promeni svoj stav.
Grad Berdzor u Lačinskom regionu Nagorno Karabaha - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
RUSIJA
Tema Karabaha za Baku zatvorena, Jerevan spreman za mirovni sporazum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala