- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tema Karabaha za Baku zatvorena, Jerevan spreman za mirovni sporazum

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGrad Berdzor u Lačinskom regionu Nagorno Karabaha
Grad Berdzor u Lačinskom regionu Nagorno Karabaha - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je tema sukoba u Nagorno Karabahu konačno zatvorena.
„Tema sukoba u Karabahu je konačno zatvorena. Kada smo godinama pokušavali da prenesemo svetskoj zajednici istinu o našim nevoljama u Karabahu, neki nam nisu verovali. Bilo je i onih koji nisu želeli da veruju. Znali smo da je sve uništeno, opustošeno, ali do te mere da čak ni mi nismo mogli to da zamislimo“, rekao je Alijev na sastanku sa stanovnicima Fizulinskog okruga u Karabahu.
Alijev je najavio realizaciju programa „Veliki povratak“ stanovništva u Nagorno Karabah.
„Do kraja prve faze realizacije programa (do kraja 2026. godine) u Fizulinskom okrugu živjeće 22.000 ljudi, u Karabahu i Istočnom Zangezuru ukupno 140.000 ljudi. To je minimalna brojka. Imamo dovoljno snage i volje i usvojen je program 'Veliki povratak' koji se uspešno sprovodi. Glavni faktor su bivša raseljena lica koja sa nestrpljenjem čekaju te dane“, rekao je Alijev.

Pašinjan spreman da potpiše mirovni sporazum

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan saopštio je da je spreman da do kraja 2023. godine potpiše mirovni sporazum sa Azerbejdžanom.
Kako je dodao, Jerevan je spreman da pojednostavi procedure prilikom otvaranja regionalnih transportnih komunikacija i da osigura bezbedan prolazak azerbejdžanske robe i putnika preko teritorije Jermenije.

„Spremni smo da povučemo trupe sa pogranične linije iz 1991. godine, što će značiti da nema nikakvih jermenskih trupa na teritoriji Azerbejdžana niti azerbejdžanskih trupa na teritoriji Jermenije. Spremni smo da pitanje enklava rešimo na principima reciprociteta. Našem regionu je potreban mir i situacija kada sve zemlje regiona mogu da žive sa otvorenim granicama“, rekao je Pašinjan.

Takođe je dodao da Jermenija namerava da produbljuje odnose sa EU, ne suprotstavljajući ih regionalnim odnosima.
Nagorno Karabah, koji se pre 1998. godine otcepio od Azerbejdžanske SSR i, nakon oružanog sukoba sa Azerbejdžanom 1992-1994. godine dugi niz godina postojao kao nepriznata republika, objavio je kraj svog postojanja 1. januara 2024. godine.
Prethodno, krajem maja 2023. godine, Pašinjan je izjavio da njegova zemlja priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, u ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Azerbejdžanski lider Ilham Alijev izjavio je da Baku i Jerevan mogu da potpišu mirovni sporazum u najskorije vreme, ukoliko Jerevan ne promeni svoj stav.
Kako trenutnu situaciju u Nagorno Karabahu komentariše glavna urednica Sputnjika, pogledajte u emisiji „Moj pogled na Rusiju“:
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
RUSIJA
Alijev podigao zastave Azerbejdžana u gradovima Nagorno Karabaha
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala